ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1993η
Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021

ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

Σε κομβικό σημείο ο χρυσός

Σε κομβικό σημείο ο χρυσός

Ο χρυσός συνεχίζει τη διόρθωση του από το ιστορικό υψηλό του Αυγούστου ή οποία συμπληρώνει ήδη επτά μήνες. Στην προηγούμενη μας ανάλυση, με βάση τη συμπεριφορά του χρυσού στις προηγούμενες κυκλικές ανοδικές αγορές του 1.980, του 2.011 και του 2.020 αντίστοιχα, αναφέραμε μεταξύ άλλων:

  • μια διόρθωση στα $1.700 προς το τέλος του έτους θα ικανοποιούσε τη μέση διόρθωση
  • η τελευταία εβδομάδα του έτους θα ήταν ένα δυνατό κομβικό σημείο
  • η διόρθωση δεν θα έπρεπε να συνεχιστεί μετά τις 27 Φεβρουαρίου

Αν δούμε το παρακάτω ημερήσιο γράφημα:

θα παρατηρήσουμε ότι:

O χρυσός την τελευταία εβδομάδα του 2020 έκανε μια συσσώρευση και ένα μικρό βραχυπρόθεσμο τοπικό χαμηλό εκείνη την εβδομάδα. Το χαμηλό αυτό συνέχεια διασπάστηκε καθοδικά στις αρχές του Ιανουαρίου. Ο χρυσός προσπάθησε δύο φορές να κλείσει πάνω από αυτό το επίπεδο χωρίς επιτυχία.

Το γεγονός αυτό μας προϊδέασε για τη διόρθωση του χρυσού μέχρι το επόμενο κομβικό χρονικό σημείο, δηλαδή το τέλος Φεβρουαρίου. Στις 3 Μαρτίου ο χρυσός δοκίμασε το επίπεδο των $1.700 όπου σημείωσε χαμηλό ημέρας στα $1.702, τρεις συνεδριάσεις μετά το χρονικό όριο που είχαμε θέσει παραπάνω.

Βραχυπρόθεσμα, ο χρυσός προσεγγίζει ένα κομβικό σημείο μεταξύ 8-12 Μαρτίου. Μεταξύ άλλων, στο διάστημα αυτό ο χρυσός θα είναι:

  • 1940 x 7/6 x 8 ημέρες από το ιστορικό χαμηλό του χρυσού το 1971
  • 1047 εβδομάδες από το χαμηλό του 2001
  • 1940 x 7/6 x 7/6 ημέρες από το χαμηλό του Δεκεμβρίου 2013
  • 1907 ημέρες από το χαμηλό του 2015 (έναρξη της τρέχουσας ανοδικής αγοράς)

Κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να δούμε ένα σημαντικό χαμηλό στο διάστημα αυτό και μια αξιόλογη αντίδραση. 

Μακροπρόθεσμα, δεδομένου ότι η παρούσα διόρθωση έχει υπερβεί τόσο σε χρόνο όσο και σε βάθος όλες τις προηγούμενες διορθώσεις που σημειώθηκαν από το 2015 και μετά, η πιθανότητα να δούμε νεότερα χαμηλά στις επόμενες εβδομάδες είναι υπαρκτή. 

Μελετώντας τις θέσεις των hedge funds και των υπόλοιπων μεγάλων κερδοσκοπικών κεφαλαίων στα παράγωγα χρυσού βλέπουμε ότι από το ιστορικό υψηλό του Αυγούστου τα διάφορα funds έχουν επικεντρωθεί στην αποκομιδή κερδών από τη ρευστοποίηση long θέσεων χωρίς όμως να έχουν αυξήσει τις short θέσεις τους. 

Συμπερασματικά, δεν έχουμε ακόμα τις ιδανικές συνθήκες για τον χρυσό, ωστόσο όλα συνηγορούν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου στην οποία αναμένουμε να δούμε τη μεγάλη αναστροφή δεν είναι μακριά. 

* Ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος έχει αφιερώσει πολλά χρόνια στην εκτενή μελέτη της συμπεριφοράς των αγορών και έχει περάσει και τα τρία επίπεδα εξετάσεων της πιστοποίησης CFA.

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.