Τεχνικής μορφής τραπεζικό ξέσπασμα στο Χρηματιστήριο

Τεχνικής μορφής τραπεζικό ξέσπασμα στο Χρηματιστήριο

Μετά από οκτώ αρνητικά κλεισίματα στις δέκα προηγούμενες συνεδριάσεις όπου ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. είχε χάσει 5,83% και ο τραπεζικός κλάδος 14,53%, η αγορά βρέθηκε σε υπερπουλημένα επίπεδα και «ανοικτή» τεχνικά, οπότε σήμερα σε μια συνεδρίαση με πολύ μικρό τζίρο οι αγοραστές επιβλήθηκαν εύκολα, οδηγώντας το Γ.Δ. στις 628,50 μονάδες με άνοδο 2,18% στο υψηλό ημέρας. 

Ήταν μια κατ' αρχήν τεχνικής μορφής αντίδραση που πρωτίστως προήλθε από την απουσία πωλητών και δευτερευόντως από τις κινήσεις των αγοραστών που βλέποντας τις τιμές τραπεζών αλλά και blue chips σε υπερπουλημένα επίπεδα, προχώρησαν σε πονταρίσματα. 

Τα... συμφραζόμενα δείχνουν ότι η αντίδραση της αγοράς με στόχο να μπει ξανά στη ζώνη της μακροχρόνιας συσσώρευσης 630 και 680 μονάδων – επίπεδα που κινείται εδώ και πολλές εβδομάδες – μπορεί να συνεχιστεί. Η αγορά είναι «καθαρή» και... άδεια από την πάνω πλευρά, έχοντας διορθώσει ικανά, ενώ όπως φαίνεται, διάθεση για περαιτέρω πωλήσεις προς τη ζώνη των 610 – 600 μονάδων δεν υπάρχουν. 

Θυμίζουμε πως την περασμένη Παρασκευή ο Γ.Δ. έφτασε έως το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 612,31 μονάδων, χθες Δευτέρα έφτασε έως το χαμηλό των 613,33 μονάδων, ενώ σήμερα είχε χαμηλό στις 615,12 μονάδες όπου και αντέδρασε. 

Ο τραπεζικός κλάδος χρωστούσε αντίδραση, καθώς προέρχονταν από πτώση 16,82% το μήνα Ιούλιο, με κάποιες μετοχές του κλάδου να υποχωρούν έως και 26,31%, ενώ έως τη σημερινή αντίδραση, υποχωρούσε το 2020 σε ποσοστό 66,24%, αποτελώντας το μεγάλο ασθενή της αγοράς. 

Τη Δευτέρα ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε και τις 300 μονάδες κλείνοντας σε νέα χαμηλά σχεδόν δυόμισι μηνών, οπότε σήμερα έβγαλε εντυπωσιακή αντίδραση – ξέσπασμα σε ποσοστό +7,16% με κλείσιμο στις 320,23 μονάδες. Ο FTSE 25 επανήλθε πάνω από τις 1.500 μονάδες κλείνοντας στις 1.510,87 μονάδες με άνοδο 2,15%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 840,87 μονάδες με άνοδο 2,59%. 

Ο τζίρος παρέμεινε ξανά σε πολύ χαμηλά επίπεδα, φτάνοντας τελικά στα 33,8 εκατ. ευρώ, εικόνα που διαμορφώθηκε στο φινάλε ύστερα από το πακέτο 310.910 τεμαχίων στον ΟΤΕ αξίας 3,9 εκατ. ευρώ. Ο «καθαρός» τζίρος παρέμεινε κάτω και από τα 30 εκατ. ευρώ, καθώς υπήρξε και ένα πακέτο 100 χιλ. μετοχών στον ΟΠΑΠ αξίας 792.000 ευρώ. 

Στον τραπεζικό κλάδο, η Πειραιώς που υποχώρησε άνω του 26% τον Ιούλιο έκανε την ισχυρότερη αντίδραση κερδίζοντας 8,26%, η Alpha Bank που καταγράφει τις ισχυρότερες απώλειες το 7μηνο χάνοντας 72%, αντέδρασε κατά +7,90%, η Εθνική +7,01% και η Eurobank +6,29%. Στον ευρύτερο Large Cap, ξεχώρισε η Ελλάκτωρ που μετά το χθεσινό +3,74% ενισχύθηκε εκ νέου κατά 6,31% σήμερα, διακινώντας ισχυρό όγκο 986 χιλ. τεμαχίων. 

Καλή εικόνα είχαν επίσης μετοχές όπως ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, ΕΧΑΕ, Coca Cola HBC, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, Viohalco και ΟΠΑΠ. Στον αντίποδα, σε ήπια αρνητικό έδαφος έκλεισαν οι Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Τιτάν και Lamda Development. 

Στον Mid Cap η εικόνα ήταν καλή μετά από αρκετές ημέρες, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι καμιά μετοχή δεν έκλεισε με πτώση. Αντίδραση άνω του 5% έβγαλαν οι Autohellas και Attica Bank, στο +4,81% η Ικτίνος, άνω του 3% ενισχύθηκαν οι Κρι Κρι και ΟΛΘ, ενώ κέρδη είχαν και οι AVAX, Quest Συμμετοχών, Ολυμπιακή Τεχνική, Πλαστικά Θράκης, Έλτον, Intracom Holdings, ΕΥΑΘ, Cenergy Holdings, Ευρωπαϊκή Πίστη και Profile. 

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως Βιοκαρπέτ, Επίλεκτος, Έλαστρον, Briq Properties και Κλουκίνας Λάππας, ενώ πιέστηκαν οι Δομική Κρήτης, Lavipharm, Δρομέας, Revoil, Μουζάκης, Intralot, Medicon, ElvalHalcor, Space Hellas, Audiovisual, Αγρ. Οίκος Σπύρου και Entersoft. Στο σύνολο της αγοράς, 66 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 31 που υποχώρησαν.