Τα πέντε «ατού» των ελληνικών τίτλων στην έξοδο προς τις αγορές

Τα πέντε «ατού» των ελληνικών τίτλων στην έξοδο προς τις αγορές

Με τα ελληνικά ομόλογα να είναι ελκυστικά μεταξύ μακροχρόνιων και σοβαρών επενδυτών, τραπεζών, μακροχρόνιων συνταξιοδοτικών ταμείων (pension funds) και οργανισμών και με μία υποδειγματική συμπεριφορά τίτλων που κινούνται ολοταχώς προς την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, το ελληνικό Δημόσιο θα βγει στις αγορές για να εκκινήσει το δανειακό του πρόγραμμα φέτος.

Το 2021 τα ελληνικά ομόλογα πέτυχαν σε μία σταθερή πορεία βελτίωσης να μειώσουν το ποσοστό των hedge funds στη σύνθεση των αγοραστών και να το ρίξουν κάτω από το 10%. Ποσοστά που διατήρησαν και βελτίωσαν υποδειγματικά στη συνέχεια ανάλογα με τη διάρκεια των τίτλων, όταν μάλιστα οι αγορές του PEPP, αύξησαν περαιτέρω τα ποσοστά των μακροχρόνιων και σταθερών επενδυτών.

Έτσι, έχοντας πέντε ισχυρά ατού θα βγει φέτος το ελληνικό Δημόσιο στις αγορές για το δανειακό πρόγραμμα 12 δισ. ευρώ το 2022, περίοδο κατά την οποία η Γαλλία και η Ισπανία και άλλες χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Ιταλία, προχώρησαν ήδη σε δανεισμό ποσών ρεκόρ, (107 δισ. ευρώ συνολικά σε μία εβδομάδα οι χώρες της Ευρωζώνης) υπό την ομπρέλα του PEPP. Οι Ιταλοί εξέδωσαν 30ετές και μάζεψαν 7 δισ. ευρώ, αλλά πλήρωσαν ήδη ένα μικρό premium και η αλήθεια είναι πως η προσφορά ήταν μικρότερη από πέρυσι.

Τα 5 ατού των ελληνικών τίτλων

Στελέχη των dealing rooms υπερθεματίζουν, καθώς το Δημόσιο στην έξοδό του στις αγορές εκπροσωπεί μία οικονομία η οποία:

  • Διαθέτει μαξιλάρι κεφαλαιακών αποθεμάτων, λίγο πάνω από 31 δισ. ευρώ τα οποία επιτρέπουν να μη δανειστεί, αν χρειαστεί, ούτε ευρώ επί τρία χρόνια μέχρι να ευδοκιμήσει να έρθει η επενδυτική βαθμίδα.
  • Διακρίνεται για τη μεγαλύτερη άνοδο του ΑΕΠ και πλέον επιθετική ανάπτυξη από οποιαδήποτε άλλη οικονομία της Ευρωζώνης και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα γράψει για το έτος 2021, ανάπτυξη πέριξ του 8% σύμφωνα με την ΤτΕ και την Εθνική Τράπεζα και ακόμα περισσότερο σύμφωνα με ξένους οίκους.
  • Κέρδισε ήδη αναβάθμιση και αναγνώριση για τις ελληνικές τράπεζες και τη μεγάλη προσπάθεια εξυγίανσης που έχουν κάνει, καθώς βρίσκονται ήδη μία ανάσα από τον περιορισμό των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό και θα το επιτύχουν φέτος.
  • Έχει ήδη εκταμιεύσει την πρώτη δόση από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και θα επωφεληθεί σταθερά για πέντε χρόνια, έχοντας το μεγαλύτερο ποσοστιαίο πρόγραμμα επενδυτικών κεφαλαίων για ανάκαμψη στην Ευρωζώνη.
  • Τα ελληνικά ομόλογα έχουν υποδειγματική συμπεριφορά και μπορούν να κάνουν ράλι αν μετά τις εκδόσεις τους ακολουθήσουν αναβαθμίσεις, καθώς η προοπτική της Ελλάδας είναι η επενδυτική βαθμίδα, γεγονός που δείχνει η συμπεριφορά τους, αλλά και η προτίμηση των διεθνών επενδυτών.

Αν και πολλοί κοιτούν ως δείκτη την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς στη δευτερογενή αγορά, είναι άλλα στοιχεία και άλλες ποιότητες που επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα για τον έλληνα πολίτη τελικά. Οι αποδόσεις του δεκαετούς αν και  έχουν αυξηθεί από τα χαμηλά τους δεν παύουν να είναι στα ιστορικά χαμηλά.

Με την απειλή του πληθωρισμού και την προοπτική του tapering και της εύλογης ανόδου των επιτοκίων οι αποδόσεις είναι αναμενόμενο να ανεβαίνουν. Ωστόσο το ετήσιο κόστος δανεισμού είναι χαμηλό κι έχει υποχωρήσει στο 1,58% για το σύνολο του δανεισμού. Αυτό είναι το μέσο ετήσιο επιτόκιο εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, το οποίο κατήλθε από το 4,54% το 2011 σε δεκαετή πορεία σταθερής υποχώρησης.

Πως τα hedge funds εγκατέλειψαν τους ελληνικούς τίτλους

Αντίστοιχη είναι και η ποιότητα των επενδυτών: τα υψηλά επιτόκια είναι δείγμα ρίσκου και οι επενδυτές του ρίσκου είναι τα Hedge Funds. Τα funds αυτά εγκαταλείπουν πλέον σταθερά τα ελληνικά ομόλογα καθώς αναζητούν αποδόσεις που δεν μπορούν να βρουν στους ελληνικούς τίτλους. Χαρακτηριστικά:

  • Το 2014 το ελληνικό Δημόσιο αποτολμά την πρώτη έκδοση σε μία σύντομη περιοδική φάση ανάπτυξης. Τον Απρίλιο του 2014 εκδίδεται 5ετές με 4,95% και συγκεντρώνονται 3 δισ. ευρώ. Τον Ιούλιο ζητούνται άλλα 3 δισ. ευρώ για μία τριετία, αλλά φευ, συγκεντρώνονται μόνο τα μισά.
  • Τράπεζες απορροφούν μόνον το 16% των εκδόσεων και τα hedge funds παίρνουν βασιλικές αποδόσεις και απορροφούν το 27% των τίτλων…
  • Το 2017 τα Hedge Funds είναι λιγότερα, αλλά είναι εκεί. Σχεδόν 20% (19,8%) των τίτλων απορροφούνται από αυτά. Οι τράπεζες βελτιώνουν το ποσοστό τους στο 44,9%.
  • Το 2018 τα πράγματα χειροτερεύουν ξανά. Τα hedge funds αποκτούν το 31,5% των τίτλων, το ποσοστό των τραπεζών υποχωρεί στο 22,9%.
  • Το 2019, το ποσοστό των hedge funds υποχωρεί στο 11%. Επενδυτές (real money) κάνουν έντονη την παρουσία τους και καλύπτουν το 72,3% των τίτλων.
  • Το 2020 φαίνεται ότι θα είναι μία καλή χρονιά. Ξεκινά δυναμικά και το ποσοστό των hedge funds στις εκδόσεις υποχωρεί στο 8,2%. Αλλά η πανδημία έχει άλλες βουλές…
  • Το 2021 και παρά την άρση του lockdown τον Απρίλιο το ποσοστό των hedge funds μένει κάτω από το 10% στο 9,8% και η ελληνική οικονομία περνάει το τεστ…