«Τα ωραία των Αθηνών». Η ζωγραφική επιστρέφει στην γκαλερί Σκουφά

«Τα ωραία των Αθηνών». Η ζωγραφική επιστρέφει στην γκαλερί Σκουφά

Στο δύσκολο εγχείρημα του ανοίγματος της κοινωνίας, οι αίθουσες τέχνης προσπαθούν να ξαναβρούν το βηματισμό τους και να επιτελέσουν τη λειτουργία τους: τη γνωριμία του έργου τέχνης με το φιλότεχνο κοινό. Μια έκθεση που θέλει να ανοίξει το βλέμμα μας με ευφάνταστο τρόπο έξω, στους δρόμους που αγαπάμε να περπατάμε και να χανόμαστε σε αυτούς, μας περιμένει στην γκαλερί «Σκουφά». Εκεί, μεγάλα ονόματα της ελληνικής εικαστικής σκηνής μαζί με νεότερους ταλαντούχους ζωγράφους, μας λένε «Αθήνα και πάλι Αθήνα» ενώνοντας τη φωνή τους στο αγέραστο τραγούδι της Σοφίας Βέμπο. 

Παναγιώτης Μπελντέκος, Θησείο, μικτή τεχνική σε καμβά, 60x100, 2.800? +ΦΠΑ

Οι καλλιτέχνες βγαίνουν νοερά από τα εργαστήριά τους και μας ξαναγνωρίζουν το ιστορικό κέντρο της πόλης με τα αρχαιολογικά της σπάργανα. Από τον βράχο της Ακρόπολης, την οδό Αθηνάς και τα στενά της Πλάκας, έως την εμβληματική μπλε πολυκατοικία της πλατείας Εξαρχείων, τη Λεωφόρο Πατησίων και την Αλεξάνδρας, το πολύβουο Γκάζι και τα θερινά σινεμά, οι 28 συμμετέχοντες δημιουργοί μας προσφέρουν την «περπατησιά» τους, αξιοποιώντας προσωπικά βιώματα δοσμένα σε ζωγραφικές εντυπώσεις υψηλής ευαισθησίας. 

Αλέξανδρος Μαγκανιώτης «Athens in a balloon, 60x42 εκ., 1500 ευρώ+φπα

Η πόλη γίνεται το όχημα, είτε μέσα στο «βαθυσκάφος του Βασίλη Πέρρου, είτε κι από το «αερόστατο»  του Αλέξανδρου Μαγκανιώτη, για να πάρουμε την απαραίτητη απόσταση, να ξαναφέρουμε στη μνήμη και να ξεχωρίσουμε πίσω από την αχλή του χρόνου, τα παλιά λημέρια και τους δρόμους που κρύβουν τους πόθους και τους ανομολόγητους έρωτές μας. Όλη την τοιχογραφία της πόλης επιχειρεί να αγκαλιάσει σε μια πανοραμική άποψη ο Κώστας Παπανικολάου, ενώ το εσωτερικό βλέμμα του Αθηναίου περιηγητή αποτυπώνει όπως μονάχα ξέρει, ο Τάσος Μαντζαβίνος. Την ίδια την Αθήνα ως σύμβολο αντικρίζουμε στη γοητευτική γυναίκα της Καλλιόπης Ασαργιωτάκη. Είναι πολλοί και σημαντικοί οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν σε μια έκθεση που φιλοδοξεί να σηκώσει την αυλαία μιας νέας εποχής και να σημάνει την επιστροφή μας στην Αθήνα. 

Καλλιόπη Ασαργιωτάκη «Η μπλε πολυκατοικία», λάδι σε καμβά, 130x165 εκ., 12.000 ευρώ+φπα

Και στο παρελθόν έχουμε χαρεί σπουδαίες εκθέσεις, εικαστικές και φωτογραφικές, για την πρωτεύουσα. Όμως, σε μία εποχή που επαναπροσδιορίζουμε τη σχέση μας με την καθημερινότητα και τα πράγματα που θεωρούμε σημαντικά, η εικαστική συνάντηση «Αθήνα και πάλι Αθήνα» μας θυμίζει εμφατικά ότι ο ρεμβασμός, το να πλανιέσαι άσκοπα στους δρόμους της πόλης, χωρίς «κωδικό» ή χρονικό περιορισμό, χαρίζει μια απρόσμενη συγκίνηση όπως το έργο τέχνης. Το τραγούδι της τέχνης είναι ένας τρόπος να «ξορκίζεις» το κακό κι έτσι δυνατά, ακούγεται μέσα στη «Σκουφά».

Τάσος Μαντζαβίνος, χωρίς τίτλο, λάδι σε καμβά, 45x55 εκ., 2.500 ευρώ+φπα

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Νίκος Αγγελίδης, Εύα Αναγνώστου, Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Μαρία Γιαννακάκη, Στέφανος Δασκαλάκης, Φραγκίσκος Δουκάκης, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Στάθης Θεοδωρόπουλος, Ειρήνη Κανά, Αλέξης Κυριτσόπουλος, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Θανάσης Μακρής, Τάσος Μαντζαβίνος, Παναγιώτης Μπελντέκος, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Κώστας Παπανικολάου, Μαρία Πωπ, Βασίλης Πέρρος, Αχιλλέας Ραζής, Παύλος Σάμιος, Δημήτρης Σαρασίτης, Βίκη Σταματοπούλου, Βασίλης Σούλης, Αντώνης Στάβερης, Αμαλία Σωτηροπούλου, Ελένη Ταπτά, Γιώργος Χαδούλης, Πρόδρομος Χαραλαμπίδης. 

Κώστας Παπανικολάου, χωρίς τίτλο, αυγοτέμπερα σε ξύλο, 80x160 εκ., 7.500 ευρώ+φπα

Περιηγηθείτε ψηφιακά στην έκθεση εδώ https://www.youtube.com/watch?v=stK6NwEBAqk  Για να κλείσετε ραντεβού στην γκαλερί Σκουφά επικοινωνήστε με τους υπεύθυνους στο τηλ. 210 3643025