Τα μεγάλα «παιδιά» ξεκινούν τις αγορές σε ράβδους χρυσού

Τα μεγάλα «παιδιά» ξεκινούν τις αγορές σε ράβδους χρυσού

Για την τεχνική εικόνα του χρυσού και τι πρέπει να περιμένει ένας βραχυπρόθεσμος trader μιλήσαμε εκτενώς τη Δευτέρα. Οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις των αναλυτών για την βραχυπρόθεσμη πορεία του χρυσού έχουν μια βάση, καθώς το δολάριο ενισχύεται και αναμένεται σκλήρυνση της νομισματικής πολιτικής από τη FED. Είναι όμως και κάτι άλλο.

Τον Ιούνιο είχαμε προλογίσει τις βραχυπρόθεσμες πιέσεις στο πολύτιμο μέταλλο ενόψει της εφαρμογής του κανονισμού Net Stable Funding Ratio της Βασιλείας III. Ο νέος κανόνας την ουσία του οποίου μπορείτε να διαβάσετε εδώ, μπορεί να δημιουργεί αρχικά πιέσεις στην αγορά, όμως ταυτόχρονα αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού μακροπρόθεσμα, καθώς μετατρέπει και πάλι τον χρυσό σε νόμισμα.

Σύμφωνα λοιπόν με τη νέα οδηγία, ο χρυσός σε φυσική μορφή είναι πλέον περιουσιακό στοιχείο μηδενικού κινδύνου, σε αντίθεση με το μη κατανεμημένο-χάρτινο- χρυσό, για τον οποίο οι τράπεζες θα «τιμωρούνται» με αυξημένα κόστη διακράτησης, δανεισμού κ.ο.κ.

Η απαίτηση Net Stable Funding Ratio στην ουσία καθιστά δύσκολη για τις τράπεζες τη διατήρηση θέσεων σε μη κατανεμημένο χρυσό. Αντίθετα, οι τράπεζες μπορούν να έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους χρυσό σε φυσική μορφή ως νομισματικό ισοδύναμο, το οποίο μάλιστα θα είναι «risk free», κάτι που συμβαίνει προς το παρόν μόνο για τα κρατικά ομόλογα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Επί του πρακτέου λοιπόν, ο χρυσός επανέρχεται μετά από 48 χρόνια ως νομισματικό ισοδύναμο στο τραπεζικό σύστημα, και όπως θα δούμε παρακάτω, ήδη οι μεγάλοι παίκτες αυξάνουν τα φυσικά αποθέματα του πολύτιμου μετάλλου, αποκαλύπτοντας την επιρροή του νέου πλαισίου της Βασιλείας III.

Γιατί οι μακροπρόθεσμοι βλέπουν στην διόρθωση του χρυσού τεράστια ευκαιρία

 

Με τον πληθωρισμό να ανεβάζει στροφές, το επικό μέγεθος των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης –Q1,Q2,Q3…Qν- να έχει απογυμνώσει το αρχέτυπο του χρήματος από την αίσθηση άλλες αξίας, τα εμπορικά ελλείμματα και το ύψος του δημόσιου χρέους να ίπτανται παγκοσμίως, ο χρυσός είναι από τις εξαιρετικά λίγες επιλογές νομισματικής αντιστάθμισης για όσους θέλουν να διατηρήσουν την αγοραστική τους δύναμη.( σ.σ: Πολλά περισσότερα για την αξία του χρήματος και τις βαθιές δομικές συνέπειες των μηδενικών επιτοκίων μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο μας με τίτλο: Aς μιλήσουμε για χρήμα). 

Ενώ λοιπόν όλοι επικεντρώνονται στην πρόσφατη διόρθωση του χρυσού και την πιθανή συνέχεια της σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, η μεγάλη εικόνα είναι τελείως διαφορετική. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο τα «μεγάλα παιδιά» των αγορών έχουν ανανεώσει το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση χρυσού.

Καταρχήν, από τη Σερβία και την Ουγγαρία μέχρι την Ταϊλάνδη και τη Βραζιλία, οι Κεντρικές Τράπεζες ξεκίνησαν και πάλι να αγοράζουν επιπλέον χρυσό.

Σύμφωνα με το World Gold Council, οι καθαρές αγορές Κεντρικών τραπεζών έφτασαν άλλες 200 τόνους το δεύτερο τρίμηνο.

Ας δούμε όμως και κάποιες άλλες λεπτομέρειες:

  • Για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο, οι επενδύσεις σε ράβδους και κέρματα σημείωσαν σημαντικά ετήσια κέρδη. Πιο συγκεκριμένα, οι επενδύσεις σε ράβδους και κέρματα, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021 αυξήθηκαν κατά 56% σε ετήσια βάση, με την Ταϊλάνδη να αποτελεί τη χώρα που έχει συνεισφέρει περισσότερο στην αύξηση αυτή. Υπόψιν ότι σε επίπεδο πρώτου εξαμήνου, η ζήτηση ανήλθε πέριξ των 594 τόνων. Πρόκειται για την ισχυρότερη μέτρηση από το 2013.
  • Τα παγκόσμια αποθέματα του πολύτιμου μετάλλου αυξήθηκαν κατά 333,2 τόνους το πρώτο εξάμηνο 2021, κατά 39% υψηλότερα σε σχέση με τον μέσο όρο της πενταετίας εξετάζοντας τη συγκεκριμένη περίοδο.
  • Αλλά και τα παγκόσμια αμοιβαία κεφάλαια σε χρυσό είδαν εισροές 40,7 τόνων κατά το δεύτερο τρίμηνο. Οι εισροές αυτές συγκεντρώθηκαν στις δυτικές αγορές, με τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Γαλλία να οδηγούν.
  • Άλλη μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι ότι παρατηρείται ανάκαμψη και στον χρυσό που χρησιμοποιείται στον τομέα της τεχνολογίας, με τη ζήτηση, κατά το δεύτερο τρίμηνο, να είναι 18% υψηλότερη. Μόνο στα κοσμήματα παραμένει σχετικά ήπια η ζήτηση αν και σαφέστατα τα ανώμαλα επίπεδα του 2020 ομαλοποιούνται αισθητά.
  • Όσον αφορά τώρα τις προβλέψεις του World Gold Council στην έκθεση του Ιουνίου, το προσεχές έτος σχεδόν μία στις πέντε Κεντρικές τράπεζες σκοπεύει να αυξήσει τα αποθέματά της σε χρυσό.

Μπαίνουν και οι εταιρείες στο παιχνίδι της κατοχής φυσικού χρυσού

 

Οι τράπεζες δεν είναι οι μόνες που βλέπουν πλέον τον χρυσό σαν περιουσιακό στοιχείο της κατηγορίας 1. Η εταιρεία λογισμικού ανάλυσης δεδομένων Palantir κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου του 2021, ενημέρωσε ότι αγόρασε 50,7 εκατομμύρια δολάρια σε ράβδους χρυσού τον Αύγουστο, οι οποίες θα φυλάσσονται αρχικά σε ασφαλή εγκατάσταση τρίτων που βρίσκεται στις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες. Επίσης, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, είναι πιθανόν μετά την επένδυση σε χρυσό, να επεκταθούν και στην αγορά κρυπτονομισμάτων.

Η στήλη εκτιμά ότι εφεξής θα διαβάζουμε όλο και περισσότερες ανάλογες ειδήσεις. Βλέπετε, σε μία μακροπρόθεσμη προσέγγιση, ο χρυσός είναι ο σημαντικότερος προστάτης έναντι των πληθωριστικών πιέσεων και άλλων ειδών επενδυτικών κινδύνων.

Κάποιοι θα προσθέσουν ότι μια ανάλογη προστασία δίνουν και τα κρυπτονομίσματα. Η στήλη δεν αντιλέγει, απλά εκτιμά ότι είναι πολύ πιθανό το αντίστοιχο asset του χρυσού σε ψηφιακή μορφή… να μην έχει κυκλοφορήσει ακόμα.

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.