Το trade στον χρυσό αποκτά νόημα - Ζεσταίνουν τις μηχανές τους οι μακροπρόθεσμοι

Το trade στον χρυσό αποκτά νόημα - Ζεσταίνουν τις μηχανές τους οι μακροπρόθεσμοι

Mετά το χαμηλό τεσσάρων μηνών - 1677 δολάρια/ουγγιά- στις 9 Αυγούστου οι τιμές του χρυσού  ανέκαμψαν την προηγούμενη εβδομάδα, επαναπροσεγγίζοντας τον 90αρη, κρίσιμο τεχνικό σημείο του οποίου η διακράτηση ή όχι θα κριθεί αυτή την εβδομάδα.

Σε περίπτωση ανοδικής διάσπασης οι traders θα προσανατολιστούν στη ζώνη των 1828-1875 δολαρίων/ουγγιά, ενώ μια αποτυχία διακράτησης θα μας ξαναδώσει τα πρόσφατα χαμηλά. 

Μεγάλη προσοχή για όσους προσεγγίζουν το πολύτιμο μέταλλο κερδοσκοπικά χρειάζεται σε περίπτωση που θα χαθούν και τα 1677 δολάρια/ουγγιά σαν στήριξη, καθώς το παρακάτω διάγραμμα «ανοίγει» για αρκετά χαμηλότερα επίπεδα.

Οι αναλυτές τείνουν να  είναι απαισιόδοξοι για τις προοπτικές του χρυσού  στο άμεσο μέλλον καθώς  συνέδεσαν  την πτώση με την  ισχυρότερη εικόνα για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και την ενδυνάμωση του δολαρίου με το οποίο – έως ένα βαθμό - ο χρυσός έχει αντίστροφη σχέση.  Η σκέψη εδώ είναι ότι όσο ισχυρότερο γίνεται το δολάριο έναντι άλλων νομισμάτων, οι τιμές του χρυσού μειώνονται, καθώς το πολύτιμο μέταλλο γίνεται πιο ακριβό σε άλλα νομίσματα, μειώνοντας τη ζήτηση. 

Όσον αφορά τις πιέσεις που έφεραν στον χρυσό τα στοιχεία από το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας των ΗΠΑ - οι  μισθοδοσίες των μη αγροτών αυξήθηκαν κατά 943.000 τον Ιούλιο, πάνω από τις 845.000 νέες θέσεις εργασίας που αναμένονταν - ξεκινούν από τη λογική ότι μόλις σταθεροποιηθεί η αγορά εργασίας των ΗΠΑ, τότε η Fed θα έχει το ελεύθερο να προχωρήσει σε σύσφιξη της πολιτικής της.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η  κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει διατηρήσει μεν τα επιτόκια κοντά στο μηδέν, αλλά με τον πληθωρισμό να ανεβαίνει και την αγορά εργασίας να είναι έτοιμη να δώσει «πράσινο φως», αυξάνονται οι  πιθανότητες να προχωρήσει σε αυξήσεις σύντομα. 

Τι σημαίνει όμως για τον χρυσό μια αύξηση επιτοκίων από τη Fed;  Ότι ο χρυσός θα αποκτήσει ανταγωνισμό. Βλέπετε οι  πραγματικές αποδόσεις θα γίνουν λιγότερο αρνητικές και έτσι το κόστος ευκαιρίας για την κατοχή χρυσού θα είναι πλέον υψηλότερο. 

Κάτω από αυτό το πρίσμα ο  Tom Schnider από τη UBS εκτιμά ότι θα μπορούσαμε να δούμε κάποια στιγμή άλλα 20 εκατομμύρια ουγγιές να εγκαταλείπουν την αγορά ETFs και συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, καθώς το ισχυρότερο δολάριο ΗΠΑ σε συνδυασμό με μια σταδιακή αύξηση των πραγματικών αποδόσεων των ΗΠΑ θα πιέσουν εκ νέου τις τιμές  του χρυσού, ακόμα και έως τα 1.600 δολάρια ανά ουγγιά ή χαμηλότερα.

Το trade στην αγορά του χρυσού λοιπόν φαίνεται όχι μόνο ότι αποκτά νόημα, αλλά και  ότι ανεβάζει ταχύτητα, ενώ όσοι είναι μακροπρόθεσμοι και τοποθετούνται στον χρυσό με την κουλτούρα της προστασίας των περουσιακών τους στοιχείων από την πλημμυρίδα ρευστότητας που έχει δημιουργήσει η αθρόα ποσοτική χαλάρωση - περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ - αρχίζουν ήδη να  βολιδοσκοπούν τα νέα χαμηλότερα επίπεδα ενίσχυσης των θέσεων τους.

*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.