Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019, 12:32
Τελευταία ενημέρωση: 13:32

-A +A

Τα χαμηλά επιτόκια στρέφουν τους επενδυτές στο χρυσό

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019, 12:32
Τελευταία ενημέρωση: 13:32
Τα χαμηλά επιτόκια στρέφουν τους επενδυτές στο χρυσό
-A +A

Λίγο πολύ στα ίδια επίπεδα με σχετικά περιορισμένα περιθώρια κέρδους για τους επενδυτές παρέμεινε επί τέσσερα χρόνια η τιμή του χρυσού, όμως στις αρχές του 2019 η τιμή του ευγενούς μετάλλου άρχισε να παίρνει και πάλι την ανιούσα με αύξηση 15%, φθάνοντας το Σεπτέμβριο τα 1.557 δολάρια ανά ουγγιά και το Δεκέμβριο στα 1.460.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ειδικοί εκτιμούν ότι η τάση θα συνεχιστεί και το 2020.

Ο Τόρστεν Πολάιτ, επικεφαλής οικονομολόγος της Degussa Goldhandel, αποδίδει τη σημαντική αύξηση της τιμής του χρυσού στη χαλαρή νομισματική πολιτική πολλών κεντρικών τραπεζών. 

Ο έμπορος ευγενών μετάλλων Αλεξάντερ Τσούμπφε από τον οίκο Heraeus δηλώνει ότι η ζήτηση βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων ετών και προβλέπει ότι το ενδιαφέρον για χρυσό θα παραμείνει και στο επόμενο διάστημα μεγάλο, λόγω της ανησυχίας για ενδεχόμενες αρνητικές οικονομικές εξελίξεις, τις επιπτώσεις του Brexit ή έναν πιθανό εμπορικό πόλεμο μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.

Η συνεχής άνοδος των τιμών οφείλεται εν πολλοίς και στις κεντρικές τράπεζες που αγοράζουν μαζικά χρυσό στις αγορές. Σύμφωνα με στοιχεία του συνδέσμου World Gold Council (WGC) τους πρώτους εννέα μήνες του 2019 οι τράπεζες προμηθεύθηκαν σχεδόν 550 τόνους χρυσού, κάτι που αντιστοιχεί σε αύξηση 12% σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Είναι κυρίως οι κεντρικές τράπεζες αναδυόμενων οικονομιών, οι οποίες με την αγορά χρυσού επιδιώκουν να περιορίσουν την εξάρτησή τους από το αμερικανικό δολάριο. Τις μεγαλύτερες αγορές χρυσού φέτος πραγματοποίησε πάντως η ρωσική κεντρική τράπεζα, στη δεύτερη θέση ακολουθεί η κινεζική, ενώ στις πρώτες θέσεις για το 2019 ανήκει και η τουρκική κεντρική τράπεζα. Τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού ωστόσο κατέχουν η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα και η γερμανική Bundesbank.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα