Τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στοιχήματα σε πετρέλαιο και χρυσό

Τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στοιχήματα σε πετρέλαιο και χρυσό

Η ανομοιογένεια που παρατηρείται στους εμβολιασμούς και άρα στην ανάκαμψη των χωρών από την πανδημία λειτούργησε εν τέλει σαν βαρίδι για το πετρέλαιο, το οποίο δίνει τιμές κάτω του μέσου κινητού των 50 ημερών, μια στήριξη που υπενθυμίζουμε ότι η διάσπαση της ανοίγει το διάγραμμα για έως και 8% χαμηλότερες τιμές.

Η σκέψη πίσω από τις ρευστοποιήσεις είναι η εξής: Με τα κρούσματα να αυξάνονται στην Ευρώπη αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου, η ζήτηση είναι απίθανο να φτάσει λίαν συντόμως στα επίπεδα προ της πανδημίας.

Η άνοδος λοιπόν του πετρελαίου ανακόπηκε βραχυπρόθεσμα, και λέμε βραχυπρόθεσμα για δύο λόγους:

-H αισιοδοξία για τη μακροπρόθεσμη προοπτική του δεν αναιρείται από τον δύσκολο Απρίλιο που έχουμε μπροστά μας, καθώς θα προχωρήσουν οι εμβολιασμοί έστω και με αργότερο ρυθμό σε κάποιες περιοχές, ενώ γίνεται πρόοδος και στο μέτωπο του φαρμάκου. Όσο πιο γρήγορα δε, υπάρξει ένας παγκόσμιος συντονισμός των εμβολιασμών, τότε τόσο πιο έγκαιρα θα μπορέσουμε να ελέγξουμε τον φαύλο κύκλο των μεταλλάξεων.

- Ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή του πετρελαίου είναι ο ΟPEC+, με τη Σαουδική Αραβία να συντονίζει και να καθοδηγεί τις αποφάσεις για την προσφορά. Οι Σαουδάραβες λοιπόν, σε μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση από πέρσι, συγκρατούν την πτώση των τιμών μέσω των περικοπών της παραγωγής.

Γι’αυτό τον λόγο οι traders θα πρέπει να έχουν στο νου τους ότι η επόμενη συνάντηση των μελών του OPEC+ προγραμματίζεται για την επόμενη εβδομάδα. Σ’αυτή τη συνάντηση θα καθορίσουν την πολιτική τους για τον Μάιο, και αν η απόφαση είναι υπέρ της διατήρησης των περικοπών, τότε πιθανότατα το παιχνίδι στο πετρέλαιο να γυρίσει.

Μέχρι τότε όμως οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές είναι καθοδικές, ειδικά αν σήμερα τα στοιχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ καταδείξουν αύξηση των αποθεμάτων έως και 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα.

Γιατί ο χρυσός «ζεσταίνει τις μηχανές» εξαιρετικά αργά

Ενώ το πετρέλαιο ξεκινά την πορεία για το «τεστάρισμα» του μέσου κινητού των 90 ημερών, ο χρυσός προσπαθεί να απομακρυνθεί από τη στήριξη του 90άρη στο εβδομαδιαίο διάγραμμα, με την ισχυροποίηση του δολαρίου και την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων να εξακολουθούν να λειτουργούν σαν βαρίδια.

Η πρόσφατη πτώση του χρυσού στα επίπεδα των 1690 δολαρίων/ουγγιά πυροδότησε ένα πρώτο κύμα αγορών κοσμημάτων στην Ασία, κυρίως στην Ινδία, την Κίνα και τη Μαλαισία όπου η αγορά κοσμημάτων είναι κάτι παραπάνω από μια προσφιλή επένδυση, είναι μια από τις πιο αγαπημένες καταναλωτικές συνήθειες.

Μια συνήθεια που κορυφώθηκε στην Κίνα σε σύγκριση με πέρυσι κατά τη διάρκεια των διακοπών της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς, καθώς σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Ένωσης Χρυσού της Κίνας, οι πωλήσεις κοσμημάτων στα μεγάλα καταστήματα υπερδιπλασιάστηκαν, ενώ αναμένεται να κορυφωθεί και στην Ινδία τον Μάιο, όταν θα ξεκινήσει το ετήσιο φεστιβάλ Ινδουιστών, με την προϋπόθεση βέβαια να έχει υποχωρήσει η πανδημία.

Την αύξηση των φυσικών αγορών άλλωστε στην Ινδία βοήθησε και η μείωση των δασμών στις εισαγωγές, κάτι που κατέστησε το πολύτιμο μέταλλο πιο φθηνό, με τις πρώτες εκτιμήσεις να δείχνουν ότι οι αγορές χρυσού αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2019.

Οι εκτιμήσεις για την πώληση κοσμημάτων είναι θετικές για το σύνολο του 2021, με την κατανάλωση χρυσών κοσμημάτων ν’αναμένεται να αυξηθεί κατά 28%, στην Κίνα ενώ παρεμφερείς είναι οι εκτιμήσεις και για την υπόλοιπη Ασία.

Ήδη μάλιστα οι έμποροι χρυσού από τη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ έως τη Μουμπάι ή την Μπανγκόκ, αναφέρουν ότι τα premium στις ράβδους του ενός κιλού έχουν αυξηθεί και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω.

Η ζήτηση για φυσικό χρυσό λοιπόν είναι αυτή που σε πρώτο χρόνο αναχαίτισε την πτώση των τιμών. Όμως όπως είναι αναμενόμενο, η φυσική ζήτηση δεν είναι αρκετή για να καλύψει το κενό της απουσίας των θεσμικών αγορών, και ως εκ τούτου παρατηρούμε μια αργή πορεία του πολύτιμου μετάλλου προς την ζώνη των 1740-1764 δολαρίων/ουγγιά.

Το κενό των θεσμικών προφανώς θ’ αρχίσει να γεμίζει μόλις εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια μιας μεγαλύτερης και ευρύτερης διόρθωσης στις αγορές, που θα ξεπεράσει τις συνήθεις ανάσες της τάξης του -3% εως -5%.

Πιθανότατα η διόρθωση αυτή να συμπέσει με τον νέο γύρο αύξησης των τιμών που προανήγγειλε τη Δευτέρα ο Jerome Powell κατά την ακρόασή του στο Κογκρέσο. Σύμφωνα με τον Κεντρικό Τραπεζίτη, η αύξηση του πληθωρισμού αν και θα είναι προσωρινή, θα έρθει ως αποτέλεσμα της άρσης των περιοριστικών μέτρων σε λίγες εβδομάδες και ως εκ τούτου της εκτόξευσης των καταναλωτικών δαπανών σε τομείς που έχουν «παγώσει», ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν ελλείψεις και προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες εξαιτίας της πανδημίας.

Μέχρι τότε λοιπόν, οι traders θα πρέπει να αρκεστούν σε μετριοπαθείς διακυμάνσεις, ενώ οι μακροπρόθεσμοι θα έχουν όλο τον χρόνο να ενισχύσουν τις θέσεις τους.


[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.