Η «βόμβα» που θα μπορούσε να τινάξει τα πάντα στον αέρα
Αγορές

Η «βόμβα» που θα μπορούσε να τινάξει τα πάντα στον αέρα

Στις ΗΠΑ και στη Μεγάλη Βρετανία, οι εμβολιασμοί προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς, και εκτιμάται ότι σχεδόν ο μισός πληθυσμός τους έχει ήδη αναπτύξει κάποιας μορφής ανοσία απέναντι στον Sars-CoV 2.

Πιο συγκεκριμένα, στις ΗΠΑ, εκτιμάται ότι το 55% του πληθυσμού έχει αναπτύξει προστασία απέναντι στον ιό είτε μέσω των εμβολιασμών, καθώς σχεδόν 81 εκατομμύρια Αμερικάνοι έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου, είτε μέσω της φυσικής ανοσίας - περίπου 30 εκατομμύρια έχουν νοσήσει και αναρρώσει- ενώ αν συνυπολογίσουμε τον αριθμό των ασυμπτωματικών, το νούμερο αυτό στην ουσία είναι πολύ μεγαλύτερο. Τα στοιχεία λοιπόν είναι με το μέρος του προέδρου Joe Biden, ο οποίος στοχεύει στον εμβολιασμό όλων των Αμερικανών μέχρι και τον Μάϊο και πλήρη επιστροφή στην ομαλότητα έως τις 4 Ιουλίου.

Έτσι παρά τα σκαμπανεβάσματα στον δείκτη Νasdaq, καθώς συνεχίζεται σε μεγάλο βαθμό το rotation μεταξύ των τεχνολογικών εταιρειών - για τους οποίους υπενθυμίζουμε ότι αναμένεται αύξηση φορολογίας- και των εταιρειών που ο κύκλος εργασιών τους αναμένεται ν’ αυξηθεί λόγω της επανάκαμψης της οικονομίας, η γενική εικόνα της Wall Street παραμένει δυνατή, με τους δείκτες Dow Jones και SP500 να απέχουν μόλις ένα 1,5% και 1% αντίστοιχα από τα υψηλά τους.

Οι αναλυτές βέβαια εκτιμούν ότι η αγορά παραμένει ευάλωτη στη μεταβλητότητα της αγοράς των ομολόγων και ένα νέο ράλι των αποδόσεων θα μπορούσε να πλήξει το κλίμα, ειδικά αν το αμερικανικό δεκαετές ξεπεράσει σε απόδοση το 1,75%

Επίσης, δεν πρέπει να περάσει στα ψιλά γράμματα η απόφαση της Fed την Παρασκευή να μην επεκτείνει ένα από τα μέτρα που είχε λάβει εξαιτίας της πανδημίας, ήτοι τη χαλάρωση των αναγκαίων κεφαλαιακών επιπέδων στις τράπεζες.

Όπως θα δούμε όμως παρακάτω, οι ΗΠΑ δεν είναι ευάλωτες αποκλειστικά και μόνο στις διαθέσεις της αγοράς ομολόγων. Σίγουρα όμως είναι σε πολύ καλύτερο σημείο εκκίνησης από τη Γηραιά Ήπειρο.

Σε εμπόλεμη ζώνη η Ευρώπη-Βρετανία, σε κρίσιμες στηρίξεις τα νομίσματα τους


Στη Γηραιά Ήπειρο με εξαίρεση τη Βρετανία, η διάθεση εμβολίων είναι ακόμα σχετικά αργή και αυτό με τη σειρά του, αναγκάζει αρκετές χώρες της Ευρωζώνης να επαναφέρουν μέτρα «κλειδώματος» της οικονομίας για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Το χειρότερο δε είναι ότι η μάχη μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου για την εισαγωγή και εξαγωγή των εμβολίων κατά της Covid-19 συνεχίζεται, με αποτέλεσμα να θέτει σε κίνδυνο αμφότερες τις εκστρατείες εμβολιασμού.

Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΕ κατηγορεί το Ηνωμένο Βασίλειο ότι δεν εξάγει το «δίκαιο μερίδιό της» στα εμβόλια AstraZeneca.

Αυτή την εβδομάδα μάλιστα, κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 25 Μαρτίου, ο ευρωπαϊκός «πόλεμος για τα εμβόλια» θα μπορούσε να κλιμακωθεί περαιτέρω, εάν οι Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών σε αντίποινα της μικρότερης από την συμφωνημένη παραλαβής εμβολίων από την AstraZeneca, συμφωνήσουν όχι μόνο να εμποδίσουν τις εξαγωγές της AstraZeneca σε άλλες χώρες, αλλά και να αναστείλουν τις δικές τους εξαγωγές εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εάν εφαρμοστούν αυτοί οι περιορισμοί, θα μπορούσαν να διαταράξουν την προμήθεια όχι μόνο των εμβολίων της AstraZeneca αλλά και των εμβολίων Pfizer BionTech.

Ως αποτέλεσμα, το πρόγραμμα εμβολιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να ανακοπεί και έτσι να υπονομεύσει τα σχέδια της κυβέρνησης για σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας, ειδικά εάν ο αριθμός των κρουσμάτων αρχίσει να αυξάνεται ξανά.

Με τη σειρά του, αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει ανησυχίες για περαιτέρω διακοπή της διάθεσης εμβολίων τόσο στην ΕΕ όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο και, τελικά, οι ανησυχίες αυτές να αγγίξουν τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξής και των δύο οικονομιών.

Οι ανακοινώσεις για τον PMI του Μαρτίου στην Ευρωζώνη στις 24/3 και το γερμανικό ifo θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν αυτήν την εβδομάδα ότι πράγματι η ανάκαμψη έχει χάσει κάποια δυναμική μπροστά σε ένα τρίτο κύμα της πανδημίας. Άλλωστε ήδη η Bundesbank προειδοποίησε χτες για απότομη συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας.

Πιθανότατα λοιπόν να διατηρηθούν οι πιέσεις στο ευρώ, το οποίο πλησιάζει για δεύτερη φορά την στήριξη του μέσου κινητού των 200 ημερών στα $1,1852, και μάλιστα χωρίς να αποκαταστήσει το ημερήσιο διάγραμμα του μετά το πρώτο χτύπημα αυτής της σημαντικής στήριξης.

Όσον αφορά τις μάκρο- ανακοινώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου -PMI, αγορά εργασίας, λιανικές πωλήσεις – ναι μεν αναμένεται να αποδειχθούν πιο ανθεκτικές στο σύνολό τους, εντούτοις είναι πιθανόν ο κίνδυνος να αναστείλει η Ευρώπη τις δικές της εξαγωγές εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο, να καταστρέψει τη διάθεση εμβολίων της χώρας τον Απρίλιο και να διαταράξει επιπλέον και την παραλαβή του εμβολίου της Johnson.

Μαζί με το ευρώ λοιπόν, πιθανότατα και η βρετανική λίρα να παραμείνει ευάλωτη έναντι του αμερικανικού δολαρίου, το οποίο ελέω της επιθετικής εκστρατείας εμβολιασμού στις ΗΠΑ θα μπορούσε να αναδειχθεί ο νέος πρωταθλητής, ενώ θέλει ιδιαίτερη προσοχή σε περίπτωση που η βρετανική λίρα χάσει τη στήριξη του 50άρη σε ημερήσιο διάγραμμα, ήτοι τα $1,3825.

Η έλλειψη παγκόσμιου συντονισμού των εμβολιασμών απειλεί τους πάντες

Ενώ το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία προπορεύονται θεαματικά στους εμβολιασμούς, κάποιες χώρες υστερούν, ενώ κάποιες άλλες χώρες δεν έχουν καθόλου προχωρήσει. Αυτό μπορεί να δημιουργεί μεν στις πρώτες μια βραχυπρόθεσμη αίσθηση ασφάλειας, αλλά δυστυχώς είναι μια λανθασμένη αίσθηση.

Χτες, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), Δρ. Τέντρος Αντχάνομ Γκεμπρεγέσους προειδοποίησε ότι μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο το χάσμα που υπάρχει μεταξύ του αριθμού των εμβολίων που χορηγούνται σε πλούσιες χώρες και του αριθμού των εμβολίων που χορηγούνται μέσω της πρωτοβουλίας COVAX σε φτωχές χώρες.

Αυτό δεν είναι μόνο ένα τραγικό γεγονός για τις χώρες που υπολείπονται στην πρόοδο των εμβολιασμών, αλλά και μια βόμβα ανατροπής στις δυτικές κοινωνίες που προχωρούν το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα.

Βλέπετε, η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί εδώ και καιρό ότι όσο περισσότερο θα συνεχίζεται η μετάδοση, τόσο περισσότερες μεταλλάξεις του ιού θα υπάρχουν.

Η έλλειψη συντονισμού σε παγκόσμιο επίπεδο στους εμβολιασμούς, τροφοδοτεί αυτές τις μεταλλάξεις και εν συνεχεία οι μετακινήσεις του πληθυσμού τις μεταφέρουν σε όλες τις γωνιές του πλανήτη. Και όσο περισσότερες μεταλλάξεις εμφανίζονται, τόσο πιθανότερο είναι να μειώνουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ χτες μίλησε με ιδιαίτερα δραματικό τόνο, δηλώνοντας ότι οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να πεθαίνουν, το εμπόριο και τα ταξίδια θα συνεχίσουν να διαταράσσονται και η οικονομική ανάκαμψη θα καθυστερήσει περαιτέρω.

Κατά έναν ειρωνικό τρόπο, θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι ο Sars CoV 2 είναι έτοιμος να μας δώσει με τον τρόπο του ένα δυνατό μάθημα για την αξία της αλληλεγγύης μεταξύ των πλούσιων και των φτωχότερων κρατών.

Και επειδή δεν μπορούμε να ξέρουμε αν το μάθημα αυτό θα γίνει κατανοητό έγκαιρα από αυτούς που πρέπει, καλό θα ήταν σαν επενδυτές να φροντίσουμε, παρά τα ιστορικά υψηλά των αγορών, να έχουμε μια σχετική προστασία, για την περίπτωση που οι προειδοποιήσεις του Δρ. Γκεμπρεγέσους αποδειχθούν προάγγελος κακών εξελίξεων.

Όπως συνηθίζουμε να λέμε, συμμετέχουμε στο πάρτι των αγορών όσο το momentum παραμένει άθικτο, αλλά αυτή η συμμετοχή πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιλεκτική.

Τουτέστιν, στο χαρτοφυλάκιο μας επιλέγουμε εταιρείες με δυνατό ισολογισμό, υψηλές ελεύθερες ταμειακές ροές, λελογισμένη μόχλευση, ισχυρή θέση στα αναπτυσσόμενα κομμάτια της παγκόσμιας οικονομίας και ισχυρές ομάδες management, ικανές να πάρουν τις σωστές αποφάσεις την σωστή στιγμή και να φέρουν σε πέρας το business plan. Ταυτόχρονα φροντίζουμε για τις οπισθοφυλακές του χαρτοφυλακίου μας, όπως για παράδειγμα ο χρυσός και η αντιστάθμιση στις πιο παρακινδυνευμένες θέσεις.

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.