Συσσώρευση με πολύ μικρό τζίρο στο Χρηματιστήριο

Συσσώρευση με πολύ μικρό τζίρο στο Χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

«Κολλημένη» στα επίπεδα πλησίον των 930 μονάδων είναι σήμερα η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, σε μια συνεδρίαση εξαιρετικά μειωμένων πρωτοβουλιών τόσο από τους αγοραστές όσο και τους πωλητές, με αποτέλεσμα ο τζίρος σήμερα να μειώνεται περαιτέρω, ενώ μεικτά είναι τα πρόσημα τόσο στο χώρο του Large Cap, όσο και στο σύνολο της αγοράς.

Διεθνώς, υπάρχει μερική εξομάλυνση σ' ό,τι αφορά το επενδυτικό κλίμα, μολονότι η ανησυχία για την εξάπλωση του κορονοϊού παραμένει στο ακέραιο με τις επιπτώσεις ακόμη να είναι αδύνατον να «μετρηθούν» ευρύτερα. Πάντως, και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται ήπια ανοδικά συνεχίζοντας από χθες το... συμμάζεμα των ιδιαίτερα μεγάλων απωλειών της Δευτέρας, όπου καταγράφηκε μεγάλο ξεπούλημα οδηγώντας κορυφαίους δείκτες σε πτώση έως και 2,86%.

Παράλληλα και οι δείκτες της Wall Street χθες αντέδρασαν, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν κάλυψαν το σύνολο των απωλειών της Δευτέρας.

Μέσα σ' αυτό το τοπίο ασφαλώς το ελληνικό χρηματιστήριο «πληρώνει» τη... συγκυρία και το... μάρμαρο της διεθνούς εξάρτησης, δεδομένου ότι υπάρχει πληθώρα θετικών νέων, όπως η αναβάθμιση του αξιόχρεου από τον οίκο Fitch, η άκρως επιτυχημένη έξοδος στις αγορές χθες, οι θετικές εκθέσεις διεθνών οίκων, είτε επενδυτικών, είτε αξιολόγησης, ενώ ευρύτερα ακούγονται ολοένα και πιο θετικά σχόλια για την πορεία της οικονομίας συ συνάρτηση με τις πολιτικές της κυβέρνησης.

Εντός αυτών των εξελίξεων, ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 933 μονάδες με εναλλαγές στα πρόσημα, η αξία συναλλαγών κινείται σε ακόμη χαμηλότερο τέμπο έναντι των δύο προηγούμενων ημερών και διαμορφώνεται μόλις στα 19 εκατ. ευρώ.

Θυμίζουμε πως και στις δύο συνεδριάσεις που έχουν γίνει αυτή την εβδομάδα έως τώρα, που ήταν πτωτικές – διορθωτικές, ο τζίρος μειώθηκε σημαντικά. Στη συνεδρίαση της Δευτέρας όπου ο Γ.Δ. υποχώρησε κατά 1,31% ο τζίρος κατήλθε στα 51,8 εκατ. ευρώ, ενώ χθες που το Χ.Α. είχε πτώση 0,30%, η αξία συναλλαγών έφτασε μόλις στα 53,1 εκατ. ευρώ. Για να φανεί η διαφορά, επισημαίνεται ότι την περασμένη (ανοδική) εβδομάδα, η μέση αξία συναλλαγών ήταν στα 76,3 εκατ. ευρώ.

Κατά τα λοιπά, στον Large Cap επικρατούν μεικτά πρόσημα με εξαιρετικά περιορισμένα ρίσκα τόσο από τους αγοραστές, όσο και από τους πωλητές, ενώ σαφώς καλύτερη είναι η εικόνα στο χώρο του Mid Cap, όπου η μεγάλη πλειονότητα των τίτλων κινείται θετικά. Ξεχωρίζουν με νέα πολυετή υψηλά (20ετίας) οι Autohellas και Quest Συμμετοχών, η Κέκροπας κερδίζει άνω του 7%, ενώ θετικά κινούνται μετοχές όπως Intralot, Intrakat, Intracom Holdings, Profile κ.α.

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη έχουν μετοχές όπως Γενική Εμπορίου, Infrorm Λύκος, Reds, Byte Computer, Βιοκαρπέτ, Κυριακούλης, Ευρωπαϊκή Πίστη, Unibios, Ιντεάλ και Αγρ. Οίκος Σπύρου, ενώ υποχωρούν ΣΙΔΜΑ, Φιερατέξ, Frigoglass, Revoil, Μουζάκης, Δομική Κρήτης, Αλουμύλ, AS Company κ.α. Στο σύνολο της αγοράς πλέον η εικόνα είναι μοιρασμένη με 55 μετοχές σε άνοδο και 49 σε πτώση.