7ος χρόνος, ημέρα 2178η
Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021

Συνεχίζουν ανοδικά οι ευρωαγορές εν αναμονή της Fed

Συνεχίζουν ανοδικά οι ευρωαγορές εν αναμονή της Fed

Σε θετικό έδαφος κινούνται για δεύτερη διαδοχική ημέρα έχοντα διαγράψει μεγάλο μέρος από τις απώλειες του sell off της Δευτέρας, με τους επενδυτές να αναμένουν τις ανακοινώσεις της Fed που ολοκληρώνει σήμερα τη συνεδρίαση Σεπτεμβρίου, αναζητώντας περαιτέρω ενδείξεις για το πότε προτίθεται να ξεκινήσει το tapering.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται στις 460,84 μονάδες μα άνοδο 0,5% και σχεδόν όλους τους κλάδους του με θετικό πρόσημο.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX σημειώνει άνοδο 0,25% κινούμενος στις 15.384 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,75% και διαπραγματεύεται στις 6.602 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που βρίσκεται στις 7.029 μονάδες με +0,29%.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στις αγορές της περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB σημειώνει άνοδο 0,6% κινούμενος στις 25.493 μονάδες και στην Ισπανία ο IBEX 35 ενισχύεται κατά 0,25% στις 8.777 μονάδες.

Με τη νευρικότητα να διατηρείται γύρω από την υπόθεση του γίγαντα των ακινήτων της Κίνας Evergrande και το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της που θα μπορούσε να πυροδοτήσει παγκόσμιο οικονομικό ντόμινο, στην κορυφή της σημερινής ατζέντας βρίσκεται η ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης Σεπτεμβρίου της Fed κατά την οποία η ισχυρότερη κεντρική τράπεζα του πλανήτη αναμένεται να καθορίσει τον οδικό χάρτη της για το σταδιακό περιορισμό του μηνιαίου ρυθμού αγορών ομολόγων, το λεγόμενο tapering.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, είχε δώσει σήμα από το συνέδριο της τράπεζας στο Τζάκσον Χολ, ότι το tapering θα ξεκινήσει εντός του 2021, χωρίς ωστόσο να παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες.

Επιπλέον, η Fed θα δημοσιεύσει και τα λεγόμενα "dot plot", τις προβλέψεις δηλαδή των μελών της για την πορεία των επιτοκίων της τράπεζας το επόμενο διάστημα.

Κατά τα άλλα, στην υπόθεση Evergrande, ο γιγαντιαίος όμιλος ακινήτων ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέληξε σε συμφωνία με κάποιους από τους ομολογιούχους του για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να κηρύξει στάση πληρωμών, κατευνάζοντας ένα μέρος από τις ανησυχίες αν και απέχει πολύ ακόμα από το να επιλύσει τα προβλήματά του.

Πίσω στην Ευρώπη και στις αποδόσεις της ημέρας, η Entain βλέπει τον τίτλο της να πραγματοποιεί ράλι άνω του 5% αφότου έγινε γνωστό χτες ότι ο κολοσσός των στοιχηματικών εταιρειών DraftKings έκανε πρόταση 20 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της.

Αντίθετα, η Deutsche Post σημειώνει απώλειες 1% με φόντο την είδηση ότι η αμερικανική FedEx Corp υποβάθμισε την εκτίμηση για το ετήσιο outlook, μετά το πλήγμα που δέχθηκαν τα έσοδά της εξαιτίας ελλείψεων εργατικού δυναμικού.