Συνεχίζεται το roller coaster στην Wall Street

Συνεχίζεται το roller coaster στην Wall Street

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται τα «σκαμπανεβάσματα» στην αμερικανική αγορά η οποία βλέπει ξανά τους αγοραστές να έχουν πάρει κεφάλι σήμερα μετά την επικράτηση των πωλητών τελικά στη χθεσινή «αναμέτρηση», ενώ τα βλέμματα παραμένουν εστιασμένα στη νέα παραλλαγή Όμικρον με την κάθε ανανέωση της σχετικής ειδησεογραφίας να οδηγεί σε άμεσες μεταστροφές του κλίματος.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινείται με άνοδο 1% ή 380 μονάδων και διαπραγματεύεται στις 34.421 μονάδες, ο διευρυμένος S&P500 ενισχύεται κατά 0,85% και βρίσκεται στις 4.551 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq ακολουθεί με πιο επιφυλακτική άνοδο 0,55% στις 15.327 μονάδες.

Βασική ώθηση στον Dow Jones δίνει η μετοχή της Boeing, με τον αμερικανικό γίγαντα της παγκόσμιας αεροναυσιπλοΐας να ανακάμπτει με ράλι που πλησιάζει σχεδόν το 4%, όπως και γενικότερα οι τίτλοι των εταιρειών με τη μεγαλύτερη ευαισθησία στις εξελίξεις γύρω από την πανδημία.

Σε αυτό το κλίμα, βασικοί ωφελημένοι των μέχρι τώρα συναλλαγών δείχνουν οι αεροπορικές, τα καζίνο και οι εταιρείες ενέργειας, όπου μεταξύ άλλων η Delta Airlines ενισχύεται άνω του 1%, η MGM Resorts βρίσκεται στο +1,2%, η Hilton Worldwide στο +2% και η Norwegian Cruise Line πραγματοποιεί άλμα 3,8%.

Αντίθετα, η μετοχή της Apple δέχεται σημαντικές πιέσεις και υποχωρεί άνω του 2%, έπειτα από δημοσίευμα του Bloomberg το οποίο ανέφερε ότι ο τεχνολογικός κολοσσός έχει διακρίνει σημαντική μείωση της ζήτησης για τη ναυαρχίδα της το iPhone, ενόψει της εορταστικής περιόδου.

Γενικότερα πάντως το κυρίαρχο σημείο της τρέχουσας περιόδου είναι η εκτίναξη της μεταβλητότητας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ανακοίνωση χτες του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος της Όμικρον στις ΗΠΑ, η οποία οδήγησε σε άμεση αντιστροφή κλίματος στην Wall Street με τους τρεις βασικούς της δείκτες να διαγράφουν τα αξιόλογα κέρδη που σημείωναν για να κλείσουν με σημαντικές απώλειες.

Επιπλέον, περισσότερους «πονοκεφάλους» στην αγορά έφερε ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος δήλωσε ότι η οικονομία της χώρας εμφανίζεται ιδιαίτερα ισχυρή και δεδομένων των έντονων πληθωριστικών πιέσεων κατάλληλο είναι να επιταχυνθεί η μείωση του ρυθμού αγορών της ομοσπονδιακής τράπεζας, το λεγόμενο tapering.

Όπως αναφέρει η επικεφαλής αναλύτρια στην Bank of America Securities Σαβίτα Σουμπραμανιάν, «παραμένουμε προσεκτικοί όσον αφορά τον S&P 500 εν μέσω μιας επιθετικής Fed η οποία κινείται με στόχο τη σύσφιξη μιας υπερτιμημένης αγοράς»,

Σύμφωνα με την ίδια, «ένα ακόμα κίνδυνο συνιστά το ενδεχόμενο πλήγμα που μπορεί να δεχθεί η κατανάλωση λόγω πληθωρισμού, ειδικά καθώς περιορίζονται τα δημοσιονομικά/νομισματικά μέτρα τόνωσης. Τα σχόλια του προέδρου Πάουελ σχετικά με την επιτάχυνση του tapering και η απόσυρση της λέξης "μεταβατικός" για τον πληθωρισμό, δείχνουν ότι η εστίαση της Fed είναι πλέον ο πληθωρισμός και όχι η απασχόληση».