Συνέχεια της αντίδρασης στο Χρηματιστήριο με αιχμή τις τράπεζες

Συνέχεια της αντίδρασης στο Χρηματιστήριο με αιχμή τις τράπεζες

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ανοδικά για 4η συνεδρίαση στις πέντε τελευταίες κινείται το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζοντας ήπια και χωρίς ακρότητες να βελτιώνει την τεχνική του εικόνα και να απομακρύνεται από την ευρύτερη ζώνη των 800 – 820 μονάδων την οποία πλησίασε πρόσφατα. Κύριο χαρακτηριστικό των τελευταίων συνεδριάσεων είναι η απουσία πωλητών, κάτι που επιτρέπει στους long να διαμορφώνουν την εικόνα και να «τραβούν» την αγορά υψηλότερα.

Η σημερινή έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του «Σχεδίου Ηρακλής» δίνει κάποια ώθηση στον τραπεζικό κλάδο που «χτίζει» στην αντίδραση που ξεκίνησε χθες, με τις μετοχές να ενισχύονται έως 3,84%.

Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, καθώς σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το σχέδιο αποτελεί μία συστημική λύση εμβέλειας για τη ριζική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων που θα μειώσει τον όγκο τους, ο οποίος στερούσε τη ρευστότητα από την αγορά. Είναι μία λύση που στηρίζεται στην αγορά γιατί αντλεί τα κεφάλαια από τους επενδυτές και δεν επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα και με τις ευρωπαϊκές αγορές να γυρνούν θετικά μετά το πτωτικό άνοιγμά τους, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. διαπραγματεύεται στις 836 μονάδες με άνοδο 0,63%, ενώ η αξία συναλλαγών είναι ελαφρώς ενισχυμένη έναντι της χθεσινής ημέρας και διαμορφώνεται στα 13 εκατ. ευρώ.

Η Πειραιώς ξεχωρίζει στις τράπεζες με άνοδο 4,06%, η Alpha Bank κερδίζει 2,98%, η Εθνική +2,73% και η Eurobank +1,73%. Θυμίζουμε πως χθες ο τραπεζικός κλάδος έφτασε να κερδίζει έως 5% ενδοσυνεδριακά, όμως στο φινάλε απώλεσε το ήμισυ και πλέον των κερδών του.

Κέρδη 1,85% καταγράφει και η ΔΕΗ λόγω των 200 εκατ. ευρώ που θα δοθούν από το κράτος για υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας για την ηλεκτροδότηση των νησιών και για τα κοινωνικά τιμολόγια, όπως προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο. Θετικά κινούνται επίσης οι Lamda Development, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, Viohalco, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Cenrgy Holdings, ενώ υποχωρούν μετοχές όπως ΟΤΕ, Coca Cola HBC, Ελλάκτωρ, Σαράντης και Aegean Airlines.

Στο χώρο του Mid Cap θετικά κινούνται μετοχές όπως MLS (προσπάθεια αντίδρασης μετά τα διαρκή χαμηλά 3,5 ετών), Attica Bank, Έλτον, Intracom Holdings, Quest Συμμετοχών, Παπουτσάνης, Νηρέας, Κέκροπας, Πλαστικά Θράκης, Πλαίσιο και Τεχνική Ολυμπιακή. Στον αντίποδα, υποχωρούν οι Intralot (κοντά στο ιστορικό χαμηλό της), Κρι Κρι, Ικτίνος, MIG, Profile και AS Company. Στο σύνολο της αγοράς, 52 μετοχές ενισχύονται έναντι 28 που υποχωρούν.

Σήμερα το 2ο road show των small caps

Θυμίζουμε πως σήμερα λαμβάνει χώρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το 2ο ATHEX Small Cap Conference που διοργανώνει η ΕΧΑΕ και αφορά την προβολή 15 εισηγμένων στο Χ.Α. εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συμμετοχή των εγχώριων θεσμικών είναι μεγάλη, ενώ θα υπάρχουν και εκπρόσωποι ξένων επενδυτών σχημάτων που αναζητούν στην Ελλάδα επενδυτικές ευκαιρίες από μη κορεσμένες επιλογές.

Στο 2ο road show για τα small caps του Χ.Α. συμμετέχουν οι εταιρείες Alpha Trust,  Entersoft, Epsilon Net, Δρομέας, Foodlink, CNL Capital, Intercontinental ΑΕΕΑΠ, Μύλοι Λούλη, MLS, Παπουτσάνης, Performance Technologies, Πετρόπουλος, Profile Software, Revoil και Trastor.