7ος χρόνος, ημέρα 2057η
Σάββατο, 19 Ιουνίου 2021

Συνέχεια στο ανοδικό σερί στην Wall Street

Συνέχεια στο ανοδικό σερί στην Wall Street

Πορεία για την τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση κερδών ακολουθεί η αμερικανική αγορά, έχοντας αφήσει πίσω της τη μεταβλητότητα της περασμένης εβδομάδας που έφεραν οι WallStreetBets και τους επενδυτές να εστιάζουν ξανά στις εξελίξεις της πανδημίας και τα οικονομικά αποτελέσματα που συνεχίζουν να ανακοινώνονται.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά 0,8% ή 240 μονάδες και κινείται στις 30.959 μονάδες, έχοντας μπροστά του περίπου 300 ακόμα προκειμένου να σημειώσει νέο ιστορικό υψηλό.

Παρομοίως, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,5% και βρίσκεται στις 3.850 μονάδες, όπως και ο Nasdaq που κινείται στις 13.656 με άνοδο 0,34%.

Σημαντική ώθηση στον Dow δίνει η μετοχή της Apple, που ενισχύεται άνω του 1% καθώς πληθαίνουν τα δημοσιεύματα ότι θα οριστικοποιήσει τη συμφωνία με τις Hyundai-Kia για την παραγωγή ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου υπό την επωνυμία της. Παράλληλα, άλμα μεγαλύτερο του 7% πραγματοποιεί ο τίτλος της PayPal που είδε τα κέρδη της να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Αντίθετα, βουτιά 8,5% σημειώνει η μετοχή της Qualcomm παρά το γεγονός ότι νίκησε τις εκτιμήσεις στα προσαρμοσμένα κέρδη της, με τους επενδυτές να δείχνουν ότι τους ανησυχεί περισσότερο τα μικρότερα των προσδοκιών έσοδα που παρουσίασε.

Στο θετικό κλίμα της ημέρας συνεισφέρουν και τα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, τα οποία κινήθηκαν καλύτερα τόσο σε σχέση με την εβδομάδα που είχε προηγηθεί όσο και από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιανουαρίου οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν στις 779.000 έναντι των 812.000 που είχαν υποβληθεί την εβδομάδα που είχε προηγηθεί, την ώρα μάλιστα που οι εκτιμήσεις αναλυτών σε έρευνα του Reuters ανέμεναν αύξηση σε έναν αριθμό γύρω από τις 830.000.

Παράλληλα, οι αυξημένοι ρυθμοί που ακολουθεί η επιχείρηση εμβολιασμού του πληθυσμού ενισχύει τις προσδοκίες ότι η επιδημιολογική εικόνα θα βελτιωθεί τους ερχόμενους μήνες, οδηγώντας σε άρση μέρους των περιορισμών.

Τέλος, στο μικροσκόπιο των επενδυτών παραμένουν πάντα οι συζητήσεις στο Κογκρέσο για το νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων του προέδρου Τζο Μπάιντεν, το οποίο ωστόσο εκτιμάται ότι δύσκολα θα εγκριθεί χωρίς σημαντικές περικοπές λόγω των αντιστάσεων που προβάλουν οι Ρεπουμπλικάνοι.