Στο «πράσινο» η Wall Street με το βλέμμα στη Fed

Στο «πράσινο» η Wall Street με το βλέμμα στη Fed

Σε θετικά πρόσημα έχουν επιστέψει οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς μία μέρα μετά τις βαριές απώλειες υπό τους κλυδωνισμούς που έφερε στις παγκόσμιες αγορές η Evergrande, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται πλέον στη διήμερη συνεδρίαση της Fed κατά την οποία η ισχυρότερη κεντρική τράπεζα του πλανήτη αναμένεται να καθορίσει τον οδικό χάρτη του περιορισμού των αγορών ομολόγων της, το λεγόμενο tapering.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινείται στις 34.170 μονάδες με άνοδο 0,6% ή 200 περίπου μονάδων, ο διευρυμένος S&P 500 ενισχύεται κατά 0,5% και βρίσκεται στις 4.379 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq που διαπραγματεύεται με άνοδο 0,55% στις 14.795 μονάδες.

Γενικότερα σήμερα έχει παρατηρηθεί από νωρίς περιορισμός της νευρικότητας και του αρνητικού κλίματος παγκοσμίως, με τους περισσότερους δείκτες να διαγράφουν μέρος των μεγάλων απωλειών που έφερε χτες η νέα βουτιά της μετοχής του κινεζικού γίγαντα των ακινήτων Evergrande και οι σχετικοί φόβοι για γενικευμένη «μόλυνση» που θα μπορούσε να προκαλέσει ενδεχόμενη χρεοκοπία της.

Σε αυτό το κλίμα άλλωστε χτες, οι απώλειες στον Dow Jones ξεπέρασαν τις 600 μονάδες, στη μεγαλύτερη πτώση του δείκτη από τις 19 Ιουλίου, την ώρα που ο S&P 500 σημείωσε τη δική του χειρότερη συνεδρίαση από τις 12 Μαΐου και βρέθηκε έτσι σε τροχιά για την τρίτη διαδοχική πτωτική εβδομάδα του.

Κατά τα άλλα, όπως προαναφέρθηκε, σήμερα ξεκινά η διήμερη συνεδρίαση Σεπτεμβρίου της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ με τους επενδυτές να αναμένουν πληροφορίες για τη σταδιακή μείωση του μηναίου ρυθμού αγορών ομολόγων, κυρίως δε το πότε θα ξεκινήσει.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, είχε δώσει σήμα από το συνέδριο της τράπεζας στο Τζάκσον Χολ, ότι το tapering θα ξεκινήσει εντός του 2021, χωρίς ωστόσο να παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες.

Επιπλέον, η Fed θα δημοσιεύσει και τα λεγόμενα "dot plot", τις προβλέψεις δηλαδή των μελών της για την πορεία των επιτοκίων της τράπεζας το επόμενο διάστημα.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής αναλυτής της BMO Wealth Management, Γιουνγκ-Γιου Μα, «θα πρέπει να δούμε αποδείξεις ότι dot plots της Fed δεν θα έρθουν με έναν τρόπο που θα τρομάξει την αγορά».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο Σεπτέμβριος παραδοσιακά θεωρείται μήνα υψηλής μεταβλητότητας για τις αγορές, με το ράλι 16% που έχει σημειώσει μέχρι στιγμής σε ετήσια βάση ο S&P 500 να οδηγεί πολλούς επενδυτές στο συμπέρασμα ότι η αγορά πιθανώς ετοιμάζεται για κάποια οπισθοχώρηση.