Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές με πίεση από την πανδημία

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές με πίεση από την πανδημία

Με σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσαν την πρώτη ημέρα συναλλαγών της εβδομάδας οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς οι συνεχιζόμενες ανησυχίες γύρω από την πορεία της πανδημίας παγκοσμίως εξακολουθούν να βαραίνουν τα ταμπλό και να καθιστούν τους επενδυτές διστακτικούς σε αγορές..

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 που είχε βρεθεί να σημειώνει άνοδο έως και 1,2%, στην πορεία τα διέγραψε και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του με απώλειες 0,8% στις 405 μονάδες. «Βαρίδι» που συμπαρέσυρε και άλλους κλάδους οι οποίοι προσπάθησαν να βγάλουν αντίδραση ήταν εκείνος των ταξιδιών και αναψυχής, του οποίου οι απώλειες ξεπέρασαν το 2%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX πραγματοποίησε πτώση σχεδόν 1,7% ολοκληρώνοντας στις 13.639 μονάδες, ο βρετανικός FTSE υποχώρησε κατά 0,9% στις 6.633 μονάδες, όπως και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε στις 5.467 μονάδες με απώλειες 1,65%.

Παρόμοια ήταν η εικόνα επικράτησε και στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB κατέγραψε πτώση 1,65% κλείνοντας στις στις 21.725 μονάδες, όπως και ο IBEX 35 στην Ισπανία που υποχώρησε στις 7.886 μονάδες με πτώση 1,86%.

Στις επιχειρήσεις, η Philips είδε τον τίτλο της να πραγματοποιεί κέρδη άνω του 2% μετά τα θετικά αποτελέσματα δ' τριμήνου που έδειξαν άνοδο 7% των κερδών της, ενώ ράλι 5% σημείωσε η μετοχή της Asos έπειτα από δημοσιεύματα που την εμφανίζουν σε συνομιλίες για την εξαγορά των Topshop και Miss Selfridge.

Αντίθετα, στο γενικότερο κλίμα της ημέρας, βαριές απώλειες κατέγραψαν άνω του 6% είδαν οι Carnival από το χώρο της κρουαζιέρας και η easyJet από τις αεροπορικές, 

Tο ενδιαφέρον των επενδυτών παραμένει στραμμένο στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού και τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης Μπάιντεν να οριστικοποιήσει το πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων. Παράλληλα, ο πρόεδρος Μπάιντεν αναμένεται να επιβάλλει από σήμερα απαγόρευση εισόδου στους περισσότερους αλλοδαπούς που ταξιδεύουν από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία, την Ιρλανδία αλλά και μεγάλο μέρος της Ευρώπης, όπως δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. 

Η απαγόρευση αναμένεται να επεκταθεί επίσης και σε όσους ταξιδιώτες που βρέθηκαν πρόσφατα στη Νότια Αφρική, υπό το φόβο περαιτέρω μετάδοσης των νέων στελεχών του κορονοϊού, που διαγνώστηκαν και στις ΗΠΑ.