Στήριξη από blue chips του FTSE στις 540 μονάδες βρίσκει το ΧΑ

Στήριξη από blue chips του FTSE στις 540 μονάδες βρίσκει το ΧΑ

Συνεδρίαση επιλεκτικών κινήσεων αλλά και έντονης μεταβλητότητας είναι και η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς εν μέσω διαταραγμένου κλίματος και ευρύτερης ανασφάλειας διεθνώς, η αγορά προσπαθεί να βρει τις νέες της ισορροπίες με το Γενικό Δείκτη πέριξ της ζώνης των 540 – 550 μονάδων. 

Θυμίζουμε ότι η αγορά προέρχεται από το μεγάλο «άδειασμα» σε ποσοστό 22,50% το μήνα Μάρτιο με τις απώλειες του πρώτου τριμήνου να διαμορφώνονται στο 39%, καθιστώντας το χειρότερο των τελευταίων πολλών ετών, κάτι βεβαίως που ίσχυσε και για τις διεθνείς αγορές.  

Κορυφαίοι δείκτες – οδηγοί του διεθνούς χρηματιστηριακού συστήματος κατέγραψαν το χειρότερο τρίμηνο εδώ και δεκαετίες, ενώ αρνητικά ξεκίνησαν και τον Απρίλιο, εν μέσω παγκόσμιας ανησυχίας για την εξάπλωση του κορονοϊού, που πλέον αγγίζει συστημικά τον κεντρικό πυρήνα του οικονομικού συστήματος ολόκληρης της υφηλίου. 

Ο κορονοϊός «καλπάζει» σ’ όλες τις χώρες και κυρίως σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο, «χτυπώντας» πλέον με ένταση τόσο τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, την Αμερική, όσο και την «έδρα» των ευρωπαϊκών επενδυτικών κεφαλαίων, το Ηνωμένο Βασίλειο, που παρουσιάζει ραγδαία κλιμάκωση κρουσμάτων και θανάτων. 

Με τον κίνδυνο να ξεφύγει η κατάσταση και σ’ αυτές τις χώρες, όπως έγινε σε Ιταλία και Ισπανία να είναι πλέον ορατός, αλλά και με την επιβολή νέων μέτρων διεθνών αλλά και παράταση των υπαρχόντων, ο πλανήτης μπαίνει περαιτέρω στο… γύψο της ακινησίας, του φόβου και της περιχαράκωσης. 

Πρόκειται για μια πρωτοφανή κατάσταση σ’ όλη την ιστορία της ανθρωπότητας, καθώς το 47% του παγκοσμίου πληθυσμού είναι σε καραντίνα, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό ευρύτερα για τις επιπτώσεις στην οικονομία, την παραγωγή, τις εμπορικές συναλλαγές και τις μετακινήσεις αγαθών. 

Η παγκόσμια οικονομία νομοτελειακά κατεβάζει απότομα ταχύτητα σε όλα τα επίπεδα που συντηρούσαν τη φρενίτιδα των τελευταίων δύο δεκαετιών, με τους θεσμούς, τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις να προσπαθούν να «ισορροπήσουν» μερικώς την ψυχολογία της αγοράς και των πολιτών, με παροχές και μεγάλη ρευστότητα στο σύστημα. 

Πρόκειται για έναν ασύμμετρο πόλεμο, τη διάρκεια του οποίου κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει, ούτε το μέγεθος της ζημιάς και του ρήγματος που θα προξενήσει σε απώλειες ανθρώπινων ζωών, αλλά και στις επιμέρους οικονομίες των χωρών που χτυπάει περισσότερο. 

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 χάνοντας 23,1% είχε το χειρότερο τρίμηνο από το 2002, ήτοι το χειρότερο 18 ετών, ενώ Dow Jones χάνοντας 23,2% είχε το χειρότερο τρίμηνο από το κραχ του 1987! Παράλληλα, οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq κατέγραψαν το χειρότερο τρίμηνο από το 2008 και την εποχή της χρεοκοπίας της Lehman Brothers. 

Εντός αυτών των αφιλόξενων συνθηκών το ελληνικό χρηματιστήριο έχοντας βγάλει μια μίνι αντίδραση από τα χαμηλά των 479 μονάδων, πασχίζει να βρει τις νέες του ισορροπίες πλησίον των 550 μονάδων. Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. διαπραγματεύεται στις 543 μονάδες με άνοδο 1,38%, με την αξία συναλλαγών σε ήπιο τέμπο μόλις στα 32 εκατ. ευρώ. 

Ο τραπεζικός δείκτης μετά το -10,25% χθες σήμερα έκανε προσπάθεια αντίδρασης έως +4,22%, όμως οι πωλητές επέστρεψαν, οδηγώντας τον στις 312 μονάδες με νέα πτώση κοντά στο 3%. Οι τραπεζικές μετοχές από το αρχικό +5% πλέον υποχωρούν, με τις Πειραιώς και Εθνική να χάνουν άνω του 4%, τη Eurobank -3,29% και την Alpha Bank -0,87%. 

Στον ευρύτερο Large Cap στήριξη στο Γ.Δ. δίνουν μετοχές όπως ο ΟΤΕ που κερδίζει άνω του 6%, ύστερα από 4ήμερο άδειασμα 12,50%, η Jumbo κερδίζει άνω του 5%, ενώ κέρδη σημειώνουν και οι Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ, Aegean Airlines, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΠΕ και ΕΥΔΑΠ. 

Στον Mid Cap, προσπάθεια αντίδρασης κάνουν οι Quest Συμμετοχών, Κρι Κρι, Intralot, Cenergy Holdings, AVAX, Κέκροπας και Intrakat, ενώ υποχωρούν οι Πλαστικά Θράκης, Έλτον, Ικτίνος, Autohellas και Πλαίσιο. Στο σύνολο της αγοράς η εικόνα είναι μοιρασμένη, με 51 μετοχές σε άνοδο και 47 σε πτώση.