Στήριγμα από Ελλάκτωρ, Viohalco και ΓΕΚ Τέρνα στο Χρηματιστήριο

Στήριγμα από Ελλάκτωρ, Viohalco και ΓΕΚ Τέρνα στο Χρηματιστήριο
Eurokinissi

Με την κινητικότητα που προκαλούν οι τελευταίες επιχειρηματικές και μετοχικές κινήσεις στον ευρύτερο κλάδο της ενέργειας και των υποδομών να συντηρούν το ενδιαφέρον για τίτλους όπως Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα και Viohalco, το ελληνικό χρηματιστήριο κρατάει όλα τα πρόσφατα κεκτημένα και με ενδοσυνεδριακές διορθώσεις «δένει» τις τιμές και την περιοχή των 660 μονάδων.

Πιο αναλυτικά, σήμερα ο Γενικός Δείκτης διόρθωσε αρχικά έως τις 655,68 μονάδες (-0,83%), όμως στη συνέχεια ανακτήθηκαν δυνάμεις και πλέον διαπραγματεύεται στις 663 μονάδες με άνοδο 0,40%. O FTSE 25 διόρθωσε έως τις 1.571,63 μονάδες (-0,88%), ενώ πλέον διαπραγματεύεται στις 1.590 μονάδες με άνοδο 0,33%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης συνεχίζει να είναι αδύναμος καθώς μετά το χθεσινό -3,19%, «βούτηξε» σήμερα έως το -2,51%, ενώ πλέον υποχωρεί 0,42% στις 331 μονάδες.

Στο χώρο του Large Cap ξεχωρίζει και σήμερα η μετοχή της Ελλάκτωρ που μετά το χθεσινό limit up (+19,92%) ενισχύεται εκ νέου κατά 8,89% στα 1,4940 ευρώ με όγκο που ήδη έχει φτάσει στα 1,8 εκατ. τεμάχια. Καταλύτης είναι η εισόδος του μεγάλου ολλανδικού fund Reggeborgh στο μετοχικό της κεφάλαιο, που αλλάζει τα δεδομένα τόσο στον όμιλο Ελλάκτωρ όσο και ευρύτερα στον κλάδο κατασκευών, υποδομών και ενέργειας. Παράλληλα, κέρδη 5,17% καταγράφει και η θυγατρική (ελέγχει 55,4%) της Ελλάκτωρ η Reds, η οποία διαπραγματεύεται στα 1,22 ευρώ, προερχόμενη επίσης από limit up στη χθεσινή συνεδρίαση.

Κέρδη άνω του 5% έχει και η μετοχή της Viohalco, η ΓΕΚ Τέρνα, που το Reggeborgh ελέγχει το 30,26% ενισχύεται κατά 2,66%, ενώ κέρδη σημειώνουν και οι Aegean Airlines, Coca Cola HBC, Lamda Development, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος και Πειραιώς. Στον αντίποδα, ελεγχόμενη πτώση καταγράφουν οι Eurobank, Alpha Bank, Fourlis, Τιτάν, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Εθνική και ΟΠΑΠ.

Η μετοχή της ΔΕΗ που έχει κάνει ράλι +39% στις 17 τελευταίες συνεδριάσεις από τις 24 Αυγούστου σήμερα διορθώνει σε ποσοστό 0,95% στα 5,20 ευρώ. Η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 16 εκατ. ευρώ κινούμενη σε ήπιο τέμπο. Θυμίζουμε ότι χθες ο τζίρος ήταν στα 44 εκατ. ευρώ, μειωμένος έναντι των 50,1 εκατ. ευρώ της Τρίτης και των 67,2 εκατ. της Δευτέρας.

Στο χώρο του Mid Cap οι μετοχές των κατασκευών, των υποδομών και της ενέργειας επίσης ξεχωρίζοπυν. Κέρρδη 4,55% έχει η AVAX, στο +3,03% η Intrakat, +2,75% η Ολυμπιακή Τεχνική, +1,80% η Cenergy Holdings, ενώ θετικά κινούνται και οι Ικτίνος, Πλαίσιο, Intracom Holdings, Autohellas και Profile. Στο σύνολο της αγοράς η εικόνα είναι μοιρασμένη, καθώς 42 μετοχές ενισχύονται έναντι 41 που υποχωρούν.

Όπως τονίζει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λ. Δεπόλας Χρηματιστηριακή Νικόλαος Καυκάς, σημειώνει πως οι κρίσιμες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 670 με 680 μονάδων δεδομένου ότι το επίπεδο αυτό αποτελεί το υψηλότερο από την έναρξη της πανδημίας. Θα απαιτηθούν νέοι καταλύτες στο γεωπολιτικό μέτωπο, στην πανδημία και την ελληνική οικονομία για να μπορέσουμε να υπερβούμε ανεπιστρεπτί τα προαναφερθέντα επίπεδα», σημειώνει ο αναλυτής, συμπληρώνοντας πως «στην παρούσα φάση απαιτείται κατ’ ελάχιστο ένα υποστηρικτικό επενδυτικό κλίμα για να μπορέσει η αγορά να κατοχυρώσει σημαντικά υψηλότερα επίπεδα πάνω από την ζώνη των 670-680 μονάδων».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης ο οποίος τονίζει πως «επόμενο σοβαρό εμπόδιο για το Γενικό Δείκτη είναι οι 682 μονάδες, ενώ οι 660 μονάδες είναι η κοντινή στήριξη (σ.σ. κάτι που επιβεβαιώνεται έως τώρα).

Θυμίζουμε πως σήμερα ξεκινά στο Λονδίνο και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα το 15ο Road Show της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, το οποίο θα γίνει διαδικτυακά. Σήμερα το απόγευμα θα υπάρξει και ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά σε τέτοια εκδήλωση της ΕΧΑΕ.