Στάση αναμονής στο ΧΑ με διάχυτη την αισιοδοξία

Στάση αναμονής στο ΧΑ με διάχυτη την αισιοδοξία

Το μηδενικό πρόσημο που καταγράφηκε οριακά στις δημοπρασίες σήμερα στο χρηματιστήριο δεν αποτυπώνει ακριβώς τη συνολική εικόνα στο ταμπλό, καθώς αφενός το πρόσημο άλλαξε 3 φορές, αφετέρου η εικόνα των περισσοτέρων μετοχών ήταν πολύ καλύτερη, κυρίως λόγω του τρόπου με τον οποίον απορροφούσαν τις πωλήσεις.

Από τεχνικής πλευράς, δεν φαίνεται να προστέθηκε κάποιο νέο δεδομένο: παραμένουμε σε αρνητικό έδαφος βραχυπρόθεσμα, μετά τη διάσπαση των 898 μονάδων με υψηλούς όγκους, και όσο δεν κατοχυρώνονται οι 913 μονάδες δεν μπορούμε να μιλάμε για ανοδικό τέμπο.

Μάλιστα, η μετέπειτα επιβεβαίωση της διάσπασης, επισήμανε αδυναμία επαναφοράς της ανοδικότητας και οι αγοραστικές θέσεις (ή όσες απέμειναν ανοιχτές) κοιτούν με το δάχτυλο στη σκανδάλη για τυχόν απώλεια των 886 μονάδων, που θα ενεργοποιήσει και το «γρήγορο» στοπ μέχρι τις πρώτες μεσοπρόθεσμες στηρίξεις αρκετά χαμηλότερα (περιοχή 840 μονάδων).

Σε κάθε περίπτωση, η ανθεκτικότητα του μεγαλύτερου μέρους των δεικτοβαρών και αρκετών μικρομεσαίων, δίνει την αίσθηση ότι οι επενδυτές που στήριξαν τόσους μήνες το ΧΑΑ δεν είναι και τόσο κερδοσκόποι, αντιθέτως έχουν διάθεση να στηρίξουν τις μεσοπρόθεσμες θέσεις τους, αγοράζοντας σε κάθε ευκαιρία.

Και με δεδομένο ότι η γενικότερη εικόνα, είτε μακροοικονομικά, είτε και από άποψη εταιρικής ειδησεογραφίας είναι θετική, παραμένουμε να εξαρτόμαστε από τις εξελίξεις στη διεθνή σκηνή, με τα δύο βασικά ανοιχτά μέτωπα να είναι οι δηλώσεις της Fed για το tapering και οι συζητήσεις για το μέλλον της Evergrande. Οι πιθανότητες παραμένουν υπέρ της ανάκαμψης και περαιτέρω ανοδικής συνέχισης.

Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί και πάλι ότι ο μοναδικός αντίπαλος στην παρούσα φάση είναι η έλλειψη πειθαρχίας στην - οποιαδήποτε - προϋπολογισμένη στρατηγική μας οδήγησε να λάβουμε αγοραστικές θέσεις, ανεξαρτήτως μετοχής.

Με άλλα λόγια, ακόμα κι αν θεωρείται ένα πολύ εύφορο χρονικό σημείο, αν ο χαρακτήρας μας δεν είναι μεσο-μακροπρόθεσμος, και δεν έχουμε διαρθρώσει το χαρτοφυλάκιό μας υπό αυτήν τη θεώρηση, οφείλουμε να τηρήσουμε οποιοδήποτε στοπ έχουμε θέσει εξαρχής. Το σημαντικότερο είναι να αποβάλλουμε το ερώτημα «κι αν τελικά το στοπ είναι λανθασμένο».

Κατά τα λοιπά, υπήρξαν μικτά πρόσημα (9/25 ανοδικές στον 25άρη), το εύρος διακύμανσης ήταν μέτριο (6,13 μονάδες) και οι όγκοι συναλλαγών στο ταμπλό ήταν χαμηλό, μόλις 45 εκατ. (και 17 σε πακέτα προσυμφωνημένων συναλλαγών).

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.