Σημαντικά βελτιωμένη η εικόνα του ΧΑ με οδηγό τη ΓΕΚ Τέρνα

Σημαντικά βελτιωμένη η εικόνα του ΧΑ με οδηγό τη ΓΕΚ Τέρνα

Του Απόστολου Σκουμπούρη 

Ο μερικός περιορισμός των πιέσεων στις ευρωπαϊκές αγορές αλλά και η αφύπνιση κάποιων ισχυρών μετοχών λόγω ευρύτερης επιχειρηματικής κινητικότητας σε εγχώριο επίπεδο, έχει αλλάξει την εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου μετά το μεσημέρι με το μεγαλύτερο μέρος των αρχικών πιέσεων να έχει απορροφηθεί. Ξεχωρίζει η ΓΕΚ Τέρνα με άνοδο άνω του 3%. 

Η ελληνική αγορά έτσι κι αλλιώς ακόμη και στα χαμηλά ημέρας έδειξε ψύχραιμη εικόνα χωρίς πανικούς και βίαια αδειάσματα, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είχε συμπληρώσει 5ήμερο ανόδου, οπότε μια αποφόρτιση ήταν θεμιτή. 

Ο Γ.Δ. βρέθηκε έως το χαμηλό ημέρας όταν έπεσε στις 928,66 μονάδες καταγράφοντας πτώση 1,23%, όμως πλέον υπάρχει θεαματική αλλαγή σκηνικού, καθώς διαπραγματεύεται στις 939 μονάδες με οριακή πτώση 0,07%. Στα χαμηλά της ημέρας καμιά μετοχή δεν ήταν σε θετικό έδαφος σε όλο τον FTSE 25, όμως πλέον έχουν γυρίσει θετικά – πλην της ΓΕΚ Τέρνα – και οι Viohalco, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, ΕΛΠΕ ενώ πολλές μετοχές είναι πλέον αμετάβλητες, έχοντας μαζέψει τις αρχικές απώλειες. 

Η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα ξεχωρίζει με άνοδο 3,29% έχοντας ανέλθει στα 8,16 ευρώ, επίπεδο που είναι νέο υψηλό τουλάχιστον έντεκα ετών, ενώ πλέον ο όμιλος αποτιμάται στα 844 εκατ. ευρώ. Η αγορά «διαβάζει» θετικά τις εξελίξεις αναφορικά με το διαγωνισμό για το καζίνο του Ελληνικού. 

Η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται σήμερα στα 95 εκατ. ευρώ, όμως τα 60 εκατ. ευρώ, ήτοι το 66,6% του συνολικού τζίρου αφορά πακέτα, που σημαίνει ότι ο «καθαρός» τζίρος είναι μειωμένος σήμερα. Θυμίζουμε ότι υπήρξε το πρωί πακέτο 5.643.204 μετοχών στην εταιρεία Καράτζης που αφορούσε το 38,44% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, με τη συναλλαγή να φτάνει στα 54,46 εκατ. ευρώ. 

Πωλητής ήταν η Μαρία Καράτζη, αδερφή του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εισηγμένης Αντώνη Καράτζη, ενώ αγοραστής ήταν ο ίδιος, μέσω της ΑΝΤΚΑΡ Μονοπρόσωπη που ελέγχει, ενώ μετά το μεσημέρι κατέθεσε δημόσια πρόταση στα 10 ευρώ ανά μετοχή. 

Στο χώρο του Mid Cap ανοδικά κινούνται οι Quest Συμμετοχών, Autohellas, ΙΑΣΩ και Κέκροπας, ενώ πτώση άνω του 5% καταγράφει η AVAX και μικρότερες απώλειες οι Πλαστικά Θράκης, Intrakat, Ικτίνος, Cenergy Holdings και Έλτον. Στο σύνολο της αγοράς υπάρχει βελτίωση των συσχετισμών, καθώς πλέον περίπου 40 μετοχές ενισχύονται έναντι 71 που υποχωρούν.