Σε θετικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ευρωαγορές

Σε θετικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ευρωαγορές

Με θετικά πρόσημα κινήθηκαν τα  χρηματιστήρια στην Ευρώπη σήμερα, Τετάρτη με τα βλέμματα των επενδυτών να είναι στραμμένα στην ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, μετά από μια πολιτική αναταραχή μερικών μηνών στη χώρα.

Ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε ως ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, σε τελετή στο Καπιτώλιο και έγινε μόλις ο δεύτερος καθολικός πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, μετά τον Τζον Φ. Κένεντι.

Στην πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος ο Μπάιντεν είπε ότι "αυτή είναι μια μέρα για την Αμερική, μια μέρα για τη Δημοκρατία. Μια μέρα ιστορίας και ελπίδας, ανανέωσης και αποφασιστικότητας".

Κάνοντας αναφορές στα επεισόδια στο Καπιτώλιο, πριν από μερικές μέρες, που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη ο Μπάιντεν τόνισε: "σήμερα γιορτάζουμε όχι τη νίκη ενός υποψηφίου αλλά τη νίκη ενός σκοπού: της Δημοκρατίας".

:Θα είμαι πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς. Υπάρχει μία αλήθεια και πολλά ψέματα. Ακούστηκαν πολλά επί πολλές εβδομάδες. Να υπερασπισθούμε την αλήθεια. Κατανοώ ότι υπάρχει ανησυχία για τις θέσεις εργασίας, για το μέλλον. Σας κατανοώ, αλλά δεν πρέπει να λειτουργούμε σε φατρίες, πρέπει να σταματήσουμε τον εσωτερικό πόλεμο που μας χωρίζει σε μπλε και κόκκινους". 

Πάντως, οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής αναμένοντας επιπλέον πληροφορίες σχετικά με το οικονομικό πακέτο ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων που ανακοίνωσε ο Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα. Την Τρίτη, η Τζάνετ Γέλεν, η πρώην επικεφαλής της Federal Reserve και επιλογή του Μπάιντεν για το υπουργείο Οικονομικών, κάλεσε τους Γερουσιαστές να αναλάβουν γενναία δράση για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας.

Στη Γηραιά Ήπειρο, οι Ιταλοί επενδυτές παρακολούθησαν την αντίδραση στο ιταλικό χρηματιστήριο καθώς ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε εξασφάλισε την ψήφο εμπιστοσύνης στη Γερουσία την Τρίτη. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας του επιτρέπουν να παραμείνει στο αξίωμά του μετά την παραίτηση ενός εταίρου από τον συνασπισμό του την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που προκάλεσε πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα.

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, ελαφρώς περισσότερο από ό,τι αναμενόταν αυξήθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Δεκέμβριο. Συγκεκριμένα, οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν κατά 0,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, μετά την άνοδο κατά 0,3% του Νοεμβρίου.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,72% στις 410,84 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,77%, κλείνοντας στις 13,921.37 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε 0,44% αγγίζοντας τις 6,742.40 και ο γαλλικός CAC-40 ενισχύθηκε 0,53% στις 5,628.44 μονάδες.

Τέλος, ο ισπανικός IBEX-35 κέρδισε 0,06% στις 8.204 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε άνοδο 0,93% στις 22.650 μονάδες.