Σε νέο υψηλό έξι ετών ο χρυσός

Σε νέο υψηλό έξι ετών ο χρυσός

Ισχυρά κέρδη σημειώνει την Τρίτη ο χρυσός, με τις τιμές να φτάνουν σε νέο υψηλό άνω των έξι ετών, καθώς αποδυναμώνεται το δολάριο και ενισχύονται οι γεωπολιτικές εντάσεις.

Συγκεκριμένα, ο χρυσός ενισχύεται 1,3%, στα 1.438,6 δολάρια/ουγγιά, φτάνοντας στο πιο υψηλό σημείο από τον Μάιο του 2013.

Την άνοδο στηρίζει η αποδυνάμωση του δολαρίου, το οποίο υποχωρεί από τα μέσα της τελευταίας εβδομάδας, όταν η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα έδωσε σήμα για μείωση επιτοκίων, εν μέσω ανησυχιών για την αμερικανική οικονομική ανάπτυξη.

Την πορεία του χρυσού στηρίζουν επίσης ο εμπορικός πόλεμος καθώς και η ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν. Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα επιβάλει νέες κυρώσεις στο Ιράν. 

Οι επενδυτές φοβούνται ότι οι εμπορικές διαφωνίες θα βλάψουν την ανάπτυξη, ενώ η κατάρριψη ενός μη επανδρωμένου κυκλώματος παρακολούθησης (drone) των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, εξασθένησε τους φόβους για στρατιωτική σύγκρουση.

Ανοδικά κινείται και το ασήμι, με το συμβόλαιο Ιουλίου να προσθέτει 8,71 cents ή 0,6% στα 15,377 δολ. ανά ουγγιά. Οριακή άνοδο σημείωσε ο χαλκός στα 2,706 δολ. η λίβρα. Ο χρυσός είναι πλέον πιο ακριβός σε σχέση με τον χαλκό.

Η πλατίνα Ιουλίου σημειώνει μικρά κέρδη 0,1% στα 811,70 δολ. ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο Σεπτεμβρίου σημειώνει άλμα 1,9% στα 1.528,60 δολ. ανά ουγγιά.