Σε «ελεύθερη πτώση» η Wall - Η χειρότερη μέρα του 2019 για τον Dow Jones

Σε «ελεύθερη πτώση» η Wall - Η χειρότερη μέρα του 2019 για τον Dow Jones

Ισχυρές απώλειες στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να χάνει 800 μονάδες, στη χειρότερη μέρα του για το 2019, καθώς τα αρνητικά στοιχεία στην αγορά ομολόγων των ΗΠΑ δημιούργησαν νέες ανησυχίες για οικονομική ύφεση. 

Συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στις ΗΠΑ υποχώρησε κάτω από αυτήν του 2ετούς τίτλου, σε ένα σπάνιο φαινόμενο που ωστόσο αποτελεί δείκτη για επερχόμενες υφέσεις. 

Η απόδοση του 10ετούς μειώθηκε στο 1,623% κάτω από του 2ετούς που κινήθηκε στο 1,634%. Ουσιαστικά αυτό δείχνει πως οι επενδυτές κερδίζουν περισσότερο αν δανείσουν τις ΗΠΑ με βάθος διετίας παρά δεκαετίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η απόδοση του 30ετούς αμερικανικού ομολόγου που υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό και συγκεκριμένα στο 2,02%, πολύ πιο χαμηλά από το προηγούμενο χαμηλό του στο 2,0889% που σημειώθηκε το 2016 αμέσως μετά το δημοψήφισμα για το Brexit.

Η αντίστροφη καμπύλη δεν είναι το μόνο πράγμα που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Ο δείκτης της Fed Νέας Υόρκης που δείχνει την πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ τους επόμενους 12 μήνες, βρίσκεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από την παγκόσμια οικονομική κρίση, σε ποσοστό περίπου 31%. 

Σε αυτό το κλίμα, απώλειες 3,05% ή 800,49 μονάδες κατέγραψε ο βιομηχανικός Dow Jones στις 25.479 ενώ σε ανάλογο κλίμα κινήθηκε και ο S&P 500 που υποχώρησε κατά 2,93% στις 2.840 μονάδες.

Τέλος, αρνητικό πρόσημο παρουσίασε και ο τεχνολογικός Nasdaq που έχασε 3,02% στις 7.773 μονάδες.

 Oι δυσμενείς εξελίξεις στο μέτωπο των ομολόγων προκάλεσαν ισχυρές πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές με τη Citigroup να «βουλιάζει» 5,3%, τη JP Morgan 4,2% και τη Goldman Sachs 4,1%.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Dow (-5,8%), Walgreen Boots (-4,9%) και JP Morgan (-4,1%) ενώ κανένας τίτλος δεν κινήθηκε υψηλότερα.

Παράλληλα, ισχυρό σοκ για τις αγορές έχουν αποτελέσει και τα δυσχερή μακροοικονομικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα και αφορούν στην κατάσταση της γερμανικής οικονομίας, η οποία παρουσίασε συρρίκνωση το β'' τρίμηνο του 2019, βάζοντας τέλος σε μια «χρυσή δεκαετία» και ενισχύοντας τις ανησυχίες ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης οδηγείται σε ύφεση.

Το ακαθάριστο εγχώριο της Γερμανίας προϊόν συρρικνώθηκε κατά 0,1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, καθώς το εξωτερικό εμπόριο επιβράδυνε την ανάπτυξη παρά την ισχυρή εγχώρια κατανάλωση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Destatis.  

Φωτογραφία: AP