Σε χαμηλά 4ετίας ο Γενικός Δείκτης, σε ιστορικά χαμηλά οι τράπεζες

Σε χαμηλά 4ετίας ο Γενικός Δείκτης, σε ιστορικά χαμηλά οι τράπεζες

Μια ακόμη ημέρα πτώσης για όλες τις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου ήταν η σημερινή, με την ανησυχία των επενδυτών για την επόμενη ημέρα να είναι ισχυρότερη από τα μέτρα στήριξης που ανακοινώνουν οι κυβερνήσεις, ενώ πτωτικά κινήθηκε και το ελληνικό χρηματιστήριο, με τράπεζες να υποχωρούν έως 11,4%.

Όλα τα χρηματιστήρια συνεχίζουν να προεξοφλούν εξαιρετικά δυσμενείς εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία αλλά και στις επιμέρους οικονομίες των χωρών, καθώς η ανθρωπότητα βρίσκεται σ’ ένα ασύμμετρο πόλεμο άνευ προηγουμένου, που ακυρώνει ολόκληρη τη λειτουργία της οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Τα οριζόντια μέτρα γενικευμένης καραντίνας έχουν αρχίσει και χτυπούν συστημικά τις οικονομίες, τις επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση ολόκληρη την επενδυτική και χρηματοπιστωτική βιομηχανία, προξενώντας ήδη τεράστια καταστροφή. Έτσι, παρά τα μέτρα στήριξης που ανακοινώνονται από τις κυβερνήσεις, οι αγορές συνεχίζουν να διαβάζουν αρνητικά τις εξελίξεις.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε εκ νέου πτωτικά, αν και σήμερα περιόρισε σημαντικά τις απώλειές του, συγκριτικά με το χαμηλό ημέρας. Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 487,35 μονάδες με πτώση 0,93%, αν και είχε χαμηλό ημέρας, στο άνοιγμα, στις 473,17 μονάδες όταν κατέγραψε πτώση 3,82%. Μειωμένη ήταν η αξία συναλλαγών που από τα 99,4 εκατ. ευρώ χθες, κατήλθε στα 61,4 εκατ. ευρώ σήμερα.

O FTSE 25 έκλεισε στις 1.176,08 μονάδες με πτώση 1,12%, ενώ στο χαμηλό ημέρας έφτασε να υποχωρεί έως 4,51%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με νέα πτώση 7,99% στις 282,69 μονάδες, που αποτελούν νέα ιστορικά χαμηλά! Μάλιστα, ενδοσυνεδριακά κατήλθε έως τις 272,72 μονάδες όταν σημείωνε πτώση 11,24%!

Και όλα αυτά, για έναν δείκτη που έχει κάνει δύο reverse split την τελευταία 5ετία, το ένα επί 10 και το άλλο… επί 20! Είναι σαφές ότι οι τράπεζες προεξοφλούν (νέες) πολύ άσχημες εξελίξεις, είτε με νέο «φόρτωμα» κόκκινων δανείων, είτε με ακύρωση όλων των έως τώρα κινήσεων «καθαρισμού» των χαρτοφυλακίων τους από τα τοξικά των τελευταίων ετών.

Πάντως, καλύτερη ήταν σήμερα η εικόνα στο χώρο του Mid Cap, που έκλεισε με άνοδο 0,70% στις 703,93 μονάδες, με την πλειονότητα των μετοχών του να αντιδρά θετικά.

Το χτύπημα στην εγχώρια επιχειρηματικότητα είναι τεράστιο, όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς από τα μέτρα που ανακοίνωσε και η κυβέρνηση σήμερα το μεσημέρι, ενώ η επόμενη ημέρα, μετά το πέρας αυτής της περιπέτειας, πολλά θα έχουν αλλάξει.

Θυμίζουμε πως από σήμερα η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ακολουθώντας το παράδειγμα των ρυθμιστικών αρχών άλλων χωρών όπως Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Βελγίου, προχώρησε στην απαγόρευση του short έως τις 24 Απριλίου.

Στο χώρο των τραπεζών, η Εθνική υποχώρησε κατά 11,38%, η Alpha Bank έκλεισε στο -9,99%, η Πειραιώς -4,95% και η Eurobank -4,88%. Στον ευρύτερο Large Cap, η Motor Oil, λόγω των εξελίξεων και τη μεγάλη πτώση του πετρελαίου που έχει πέσει σε χαμηλά 17 ετών, υποχώρησε κατά 14,43%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση στον εν λόγω δείκτη!

Απώλειες 7,94% είχε η Ελλάκτωρ, η Aegean Airlines έκλεισε στο -6,67%, ο ΟΛΠ -3,98%, Fourlis -3,80% και Σαράντης -3,79%. Στον αντίποδα, ισχυρή στήριξη έδωσε ο ΟΤΕ που έκλεισε με άνοδο 7,49%, ο Τιτάνας ενισχύθηκε κατά 5,06%, η ΔΕΗ +4,14%, η ΕΥΔΑΠ +4,10% κ.λπ.

Στο χώρο του Mid Cap Ικτίνος και Έλτον έκλεισε με άνοδο 11,11% και 10,91% αντίστοιχα, ενώ θετικά αντέδρασαν οι Cenergy Holdings, Κρι Κρι, Κέκροπας, AVAX, Ολυμπιακή Τεχνική, Attica Bank, ΟΛΘ, Πλαστικά Θράκης, MIG και Intralot. Στο σύνολο της αγοράς, 49 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 64 που υποχώρησαν.