Σε αρνητικό έδαφος οι ευρωαγορές με πίεση από τα ομόλογα

Σε αρνητικό έδαφος οι ευρωαγορές με πίεση από τα ομόλογα

Σε αρνητικά πρόσημα επέστρεψαν σήμερα οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, έχοντας διαγράψει ωστόσο σημαντικό μέρος των μεγάλων απωλειών που σημείωναν στο άνοιγμα, την ώρα που συνεχίζονται οι αυξητικές τάσεις στα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ με αποτέλεσμα να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους οι επενδυτές.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει απώλειες ύψους 0,45% στις 410 μονάδες, με την πλειοψηφία των κλάδων του να υποχωρούν και τις πρώτες ύλες να χάνουν σχεδόν 2%.

Παρομοίως κινούνται οι δείκτες στα επιμέρους ταμπλό, με τον γερμανικό DAX να έχει μαζέψει τις περισσότερες από τις αρχικές του απώλειες και να επιχειρεί να περάσει σε θετικό πρόσημο, κινούμενος πλέον πέριξ του χτεσινού κλεισίματος στις 13.880 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC40 υποχωρεί κατά 0,3% στις 5.765 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που σημειώνει πτώση κατά 0,1% στις 6.645 μονάδες.

Το ίδιο μοτίβο παρατηρείται και την περιφέρεια όπου ιταλικός FTSE MIB καταγράφει ζημιές 0,23% στις 22.848 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κατάφερε να διαγράψει τις δικές του απώλειες και πλέον ενισχύεται κατά 0,33% στις 8.347 μονάδες.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ ξεπέρασε για λίγο το 1,6% χθες, φτάνοντας την υψηλότερη τιμή του μέχρι και σήμερα τους τελευταίους 12 μήνες, τροφοδοτούμενο από προσδοκίες για οικονομική ανάκαμψη και αύξηση του πληθωρισμού. Σήμερα ωστόσο υποχώρησε προς τα επίπεδα του 1,459%, κάτι που περιόρισε τις πιέσεις στις αγορές.

Στα εταιρικά αποτελέσματα, η μητρική εταιρεία της British Airways, IAG, ανέφερε ζημιές ύψους 7,4 δισ. ευρώ για το 2020, καθώς οι περιορισμοί έπληξαν την εταιρεία για το μεγαλύτερο μέρος του έτους, ωστόσο η BofA την αναφέρει σε έκθεσή της ως βασική υποψήφια για ανάκαμψη εταιρεία και ο τίτλος της ενισχύεται κατά 4,5%.

Ακόμα καλύτερα κινείται η μετοχή της Teleperformance, η οποία ενισχύεται κατά 4,9% αφότου η JPMorgan αύξησε την τιμή-στόχο μετά από την ισχυρή έκθεση των κερδών της.