Σε αναζήτηση κατεύθυνσης η Wall Street

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης η Wall Street

Επιφυλακτικά συνεχίζουν να κινούνται οι επενδυτές στην αμερικανική αγορά, με τους τρεις βασικούς δείκτες να εμφανίζουν οριακές μεταβολές και μικτά πρόσημα στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, εν μέσω γενικότερης περιόδου έντονης μεταβλητότας.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτες ο οποίος ολοκλήρωσε τις χτεσινές συναλλαγές του με μικρά κέρδη έπειτα από αρκετές εναλλαγές προσήμων, σήμερα καταγράφει μικρές απώλειες 0,1% ή 25 μονάδων και κινείται στις 26.793 μονάδες.

Παρομοίως, ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 εμφανίζει οριακή πτώση 0,05% στις 3.245 μονάδες, ενώ αντίθετα ο τεχνολογικός Nasdaq κινείται με μικρά κέρδη 0,3% και βρίσκεται στις 10.705 μονάδες.

Το γενικό κλίμα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα δείχνει ότι το επενδυτικό αίσθημα στις ΗΠΑ έχει καμφθεί κυρίως από τις επιφυλάξεις που προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού και οι επιπτώσεις που θα έχει αυτό στην οικονομία, ενώ περαιτέρω στοιχεία αβεβαιότητα αποτελούν οι επερχόμενες εκλογές, καθώς και η αδυναμία του πολιτικού συστήματος να καταλήξει στο νέο πακέτο τόνωσης απέναντι στην πανδημία.

Ειδικότερα, οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου ετοιμάζονται να καταθέσουν ένα μικρότερο πακέτο μέτρων, συνολικού ύψους περίπου 2,4  τρισ. δολ, το οποίο θα περιλαμβάνει βοήθεια για τις αεροπορικές εταιρείες, τα εστιατόρια και μικρές επιχειρήσεις, αναζητώντας τη συναίνεση των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι εκτιμούν όμως ότι οι πιθανότητες συμφωνίας πριν τις εκλογές δεν είναι πολλές.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τις τελευταίες ημέρες η αμερικανική αγορά δείχνει σημάδια σταθεροποίησης, μένοντας μακριά από τις έντονες διακυμάνσεις με εναλλαγές συνεδριάσεων από sell off σε ισχυρά κέρδη και αντίστροφα. 

Τέλος, στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,4% τον Αύγουστο, συμπληρώνοντας τέσσερις διαδοχικούς μήνες ανόδου, ωστόσο κυμάνθηκαν πολύ μακριά από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν ισχυρότερη άνοδο κατά 1,5%.