Ράλι άνω του 7% στο Χρηματιστήριο με φόντο το διεθνές κλίμα

Ράλι άνω του 7% στο Χρηματιστήριο με φόντο το διεθνές κλίμα

Ενισχύεται η δυναμική της αντίδρασης στο ελληνικό χρηματιστήριο καθώς εκλείπουν εντελώς οι πωλητές, με την αγορά να ακολουθεί το ράλι των διεθνών δεικτών με φόντο τις θετικές εξελίξεις που διαφαίνονται από το «μέτωπο» του κορονοϊού, ενώ ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται άνω του 7%.

Η ελληνική αγορά προέρχεται από μεγάλο διάστημα υπερπώλησης από το 2ο 15ήμερο του Φεβρουαρίου και εντεύθεν, έχοντας υπερβάλει στην πτώση έναντι όλων των διεθνών αγορών, καθώς είναι μια ρηχή και περιφερειακή αγορά. Έτσι, τώρα κινείται «εύκολα» ανοδικά σε μια προσπάθεια μερικής τακτοποίησης των τεχνικών ακροτήτων που έχουν προηγηθεί, ενώ κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης είναι η εμφατική υποχώρηση των πωλητών.

Θυμίζουμε ότι το μήνα Μάρτιο ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. υποχώρησε κατά 22,50%, ενώ από την αρχή του 2020 καταγράφει απώλειες 41,01%, με τη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς να έχει υποχωρήσει κατά 23,1 δισ. ευρώ, όταν σε όλο το ράλι του 2019 είχε ενισχυθεί κατά 16,4 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, ακραίες καταστάσεις ξεπουλήματος έχουν λάβει χώρα και στον τραπεζικό κλάδο που στις τρεις έως τώρα συνεδριάσεις του Απριλίου ο κλαδικός δείκτης πρόλαβε και έχασε 14,88% της αξίας του, ενώ είχε προηγηθεί η ισοπεδωτική πτώση σε ποσοστό 37,64% το μήνα Μάρτιο και 59,48% από την αρχή του 2020!

Σήμερα λοιπόν, με αφορμή τα πρώτα σημάδια κορύφωσης των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού, αλλά και της μερικής μείωσης των θανάτων σε κάποιες από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο όπως Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία, δίνουν σημαντικές ανάσες στις αγορές.

Επίσης, είναι σημαντικό για την αγορά και το γεγονός ότι στην Ελλάδα έχει αποφευχθεί έως τώρα η εκθετική αύξηση κρουσμάτων και θανάτων, με την κατάσταση να είναι απολύτως ελεγχόμενη, συγκριτικά πάντα με ό,τι λαμβάνει χώρα διεθνώς.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον εύλογα βελτιώνεται και η επενδυτική ψυχολογία, με κύριο χαρακτηριστικό την απομάκρυνση των πωλητών, που οδηγούνται είτε σε αποχή, είτε σε αναδίπλωση των short θέσεων. Αυτός είναι και ο λόγος που σήμερα η αγορά ενισχύεται με πολύ μικρό – για τα δεδομένα της ανόδου – τζίρο.

Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 582 μονάδες με άνοδο 7,7%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 49 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε πάντως ότι στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής ο τζίρος έπεσε στα 39,95 εκατ. ευρώ, η χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων μηνών.

O FTSE 25 διαπραγματεύεται στις 1.403 μονάδες με ράλι +6,83%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στις 333 μονάδες με άνοδο 9,09%. Σύσσωμος ο FTSE 25 κινείται ανοδικά ενώ στην κορυφή της αντίδρασης είναι οι τραπεζικές μετοχές με την Εθνική να κερδίζει άνω του 10%, και τις υπόλοιπες τρεις συστημικές άνω του 8%. Σημαντικά κέρδη πάντως έχουν και τίτλοι όπως Viohalco, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ, Lamda Development, Jumbo, Motor Oil, Σαράντης, Ελλάκτωρ κ.α.

Η μετοχή της Aegean Airlines που έχει πιεστεί πάρα πολύ το τελευταίο διάστημα, μετά το +3,90% της Παρασκευής ενισχύεται εκ νέου κατά 7,39% σήμερα, με φόντο τις εξελίξεις ότι ίσως είμαστε στην αρχή του τέλος αυτής της πανδημίας, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την επανέραρξη – σε κάποιο διάστημα – ορισμένων δρομολογίων.

Καλή είναι η εικόνα και στον Mid Cap, ενώ ξεχωρίζουν τίτλοι όπως Intralot, Κέκροπας, Intracom Holdings, Attica Bank, Cenergy Holdings, AVAX, Πλαστικά Θράκης, Intrakat, MIG, Quest Συμμετοχών κ.α. Στο σύνολο της αγοράς, η εικόνα είναι αναφανδόν υπέρ των αγοραστών, με 94 μετοχές σε άνοδο και μόλις 12 σε πτώση.