Ράλι 900 μονάδων για τον Dow στον απόηχο των εξελίξεων για το εμβόλιο

Ράλι 900 μονάδων για τον Dow στον απόηχο των εξελίξεων για το εμβόλιο

Άλμα 900 μονάδων πραγματοποίησε κατά την συνεδρίαση της Δευτέρας ο Dow Jones, ενώ ισχυρά κέρδη σημείωσαν και οι δείκτες S&P και Nasdaq, καθώς οι θετικές εξελίξεις αναφορικά με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού αλλά και η σταδιακή επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας έφεραν αέρα αισιοδοξίας στην Wall Street.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 24.597 μονάδες, ενισχυμένος κατά 3,85%, ενώ άνοδο 3,15% κατέγραψε και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 που διαμορφώθηκε στις 2.953 μονάδες.

Ισχυρά κέρδη 2,44% σημείωσε και ο δείκτης Nasdaq, ολοκληρώνοντας την συνεδρίαση στις 9.234 μονάδες.

Στις εταιρικές αποδόσεις, κέρδη 6,6% σημείωσε η μετοχή της Disney, ενώ η μετοχή της MGM Resorts κατέγραψε κέρδη 10,1%. Παρόμοια εικόνα και για τις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών Delta και American Airlines που σημείωσαν άνοδο 13%, ενώ η ταξιδιωτική Carnival κατέγραψε κέρδη 17,2%.

Παράλληλα, η μετοχή της φαρμακευτικής εταιρείας Moderna που την Δευτέρα ανέφερε πως τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης δοκιμών του εμβολίου για τον κορονοϊό ήταν θετικά εκτοξεύτηκε, καταγράφοντας άνοδο 25%.

Στη βασική εξέλιξη της ημέρας, η φαρμακευτική εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ έκανε λόγο για θετικές ενδείξεις μετά την ολοκλήρωση δοκιμών του εμβολίου σε 45 υγιείς εθελοντές ηλικίας 18-55 ετών, καθώς όλοι τους ανέπτυξαν αντισώματα μετά την χορήγηση δύο δόσεων του εμβολίου.

Η Moderna αναπτύσσει το εμβόλιο σε συνδυασμό με το Ερευνητικό Κέντρο Εμβολίων του NIAID, ενώ όπως έγινε σήμερα γνωστό η δεύτερη φάση των δοκιμών αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα με τη συμμετοχή 600 εθελοντών. Το χρονοδιάγραμμα της εταιρείας, επίσης, προβλέπει πως η τρίτη φάση των δοκιμών θα ξεκινήσει τον Ιούλιο, με στόχο η παραγωγή να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

Την ίδια στιγμή, με αισιοδοξία άκουσαν οι επενδυτές τις τοποθετήσεις του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος μιλώντας την Κυριακή για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, εκτίμησε πως η οικονομία των ΗΠΑ θα ανακάμψει από την κρίση του κορονοϊού, ενώ σημείωσε πως η πλήρης επάνοδος στα προ κρίσης επίπεδα προϋποθέτει την ύπαρξη εμβολίου για την αντιμετώπιση της νόσου.

Τέλος, νέα άνοδο κατέγραψαν την Δευτέρα και οι τιμές του πετρελαίου, με τους επενδυτές να ποντάρουν στην επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ αλλά και στην μείωση της παραγωγής του αργού από εταιρείας σχιστολιθικής εξόρυξης στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, το συμβόλαιο παραδόσεως Ιουνίου για το West Texas Intermediate, το οποίο εκπνέει την Τρίτη, κατέγραψε κέρδη 8,12% στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης και διαμορφώθηκε στα 31,82 δολάρια/βαρέλι, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε μέχρι και στα 33 δολάρια με άνοδο 12%. Παρόμοια εικόνα παρουσίασε και το ευρωπαϊκό αργό τύπου Brent, με το δικό του συμβόλαιο παραδόσεως Ιουλίου να καταγράφει κέρδη 7,11%, κλείνοντας στα 34,81 δολάρια/βαρέλι.