Σε υψηλά δύο μηνών το αργό με άνοδο 8%

Σε υψηλά δύο μηνών το αργό με άνοδο 8%

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν την Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου, με το αμερικανικό WTI να ενισχύεται κατά 8% και να ξεπερνάει το φράγμα των 30 δολαρίων/βαρέλι για πρώτη φορά από τις αρχές Μαρτίου, ενώ εντείνεται η αισιοδοξία μεταξύ των επενδυτών σχετικά με την πορεία της οικονομίας μετά την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού.

Αναλυτικότερα, το συμβόλαιο παραδόσεως Ιουνίου για το West Texas Intermediate, το οποίο εκπνέει την Τρίτη, κατέγραψε κέρδη 8,12% στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης και διαμορφώθηκε στα 31,82 δολάρια/βαρέλι, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε μέχρι και στα 33 δολάρια με άνοδο 12%.

Παρόμοια εικόνα και για το ευρωπαϊκό αργό τύπου Brent, με το συμβόλαιο παραδόσεως Ιουλίου να καταγράφει κέρδη 7,11%, κλείνοντας στα 34,81 δολάρια/βαρέλι.

Το ράλι στις τιμές του αργού οφείλεται τόσο στην σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας των ΗΠΑ, καθώς οι περισσότερες πολιτείες αίρουν τμηματικά τα μέτρα περιορισμού που είχαν επιβληθεί, όσο και στην ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα στα επίπεδα που βρισκόταν στην εποχή πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, ενώ σημαντικό ρόλο έχει διαδραματίσει και η απόφαση αμερικανικών εξορυκτικών εταιρειών να περιορίσουν την ημερήσια παραγωγή τους κατά 7,8 εκατ. βαρέλια.

«Οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να δείξουν σημάδια περαιτέρω ανοδικής τάσης καθώς οι περιορισμοί αίρονται», ανέφερε στο CNBC ο Stephen Innes, επικεφαλής οικονομολόγος της AxiCorp.