Πτωτική η πρεμιέρα και του Αυγούστου στο Χρηματιστήριο

Πτωτική η πρεμιέρα και του Αυγούστου στο Χρηματιστήριο

Πτωτικά για 4η διαδοχική συνεδρίαση και για 8η στις δέκα τελευταίες έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στην πρεμιέρα του Αυγούστου, επιβεβαιώνοντας ότι σε αυτή τη φάση δεν υπάρχουν καταλύτες αλλά και δύναμη ώστε η αγορά να βγάλει ουσιαστική αντίδραση, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 615,07 μονάδες με απώλειες 0,41%, ενώ στηρίξεις έδωσαν οι Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα και Τιτάν.

Σε μια ημέρα γενικευμένης αντίδρασης των ευρωπαϊκών αγορών, το Χ.Α. έδειξε ξανά σημάδια εσωστρέφειας και απώλειας στήριξης, κάτι που εν πολλοίς οφείλεται στις μειωμένες εσχάτως συναλλαγές και στο γεγονός ότι δεν εισρέουν νέα κεφάλαια στο σύστημα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε όλη την ημέρα κινήθηκε σε πολύ στενό εύρος διακύμανσης μόλις 6,22 μονάδων ή 1,01%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 619,55 μονάδες (+0,31%) και χαμηλό στις 613,33 μονάδες (-0,69%). Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 32,2 εκατ. ευρώ, με τα 9,3 εκατ. στις τράπεζες, ενώ 4,8 εκατ. ευρώ διακίνησε ο ΟΤΕ, 4 εκατ. η Eurobank και 3,38 εκατ. ευρώ η Alpha Bank.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.479,09 μονάδες με πτώση 0,44%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε τις 300 μονάδες κλείνοντας στις 298,83 μονάδες με πτώση 1,33%. Ο τραπεζικός δείκτης είχε να κλείσει κάτω από τις 300 μονάδες από τις 25 Μαΐου 2020, ενώ θυμίζουμε ότι έχει ιστορικό χαμηλό στις 263,25 από τις 14 του ίδιου μήνα.

Στήριξη στο Γ.Δ. με άνοδο άνω του 3% έδωσαν οι Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ, στο +2,25% έκλεισε η ΔΕΗ, ενώ άνω του 1% ενισχύθηκαν οι ΓΕΚ Τέρνα και Τιτάν. Στον αντίποδα, απώλειες άνω του 2% είχαν οι ΕΧΑΕ, Alpha Bank και Coca Cola HBC, ενώ άνω του 1% υποχώρησαν οι Aegean Airlines, Eurobank, ΟΤΕ, Jumbo και Motor Oil.

Αδιάφορη και με μεικτά πρόσημα ήταν η τελική εικόνα στον Mid Cap, ενώ ενδεικτικό της στάσης αναμονής των επενδυτών ήταν ότι πέντε μετοχές έκλεισαν αμετάβλητες. Στην ευρύτερη αγορά, κάποια κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως Μοτοδυναμική, Έλαστρον, Αλουμύλ, Ίλυδα, Frigoglass, Inform Λύκος, ElvalHalcor κ.α., ενώ υποχώρησαν οι Intralot, Pasal, Moda Bagno, ΕΚΤΕΡ, Αγρ. Οίκος Σπύρου, Εβροφάρμα, Medicon, Ελγέκα, Byte Computer και Χαϊδεμένος. Στο σύνολο της αγοράς 42 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 51 που έκλεισαν με πτώση.

Ο Αύγουστος είναι μήνας που παραδοσιακά μειώνονται οι συναλλαγές, κάτι που ίσως καταστήσει ακόμη πιο ρηχό το ελληνικό χρηματιστήριο, που το τελευταίο διάστημα και ειδικά την περίοδο του Ιουλίου είδε τους όγκους και τους τζίρους κατακόρυφα μειωμένους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κρατάει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, οι μέσες συναλλαγές τον Ιούλιο κατήλθαν στα 50,2 εκατ. ευρώ, με το μήνα να αποδεικνύεται ο πιο «στεγνός» από πλευράς τζίρου το 2020. Και τούτο διότι οι μέσες συναλλαγές τον Ιούνιο ήταν 67,7 εκατ. ευρώ, το Μάιο ήταν στα 70,7 εκατ. ευρώ, τον Απρίλιο ήταν στα 53,2 εκατ., το Μάρτιο στα 90,3 εκατ., το Φεβρουάριο 86,6 εκατ. ευρώ και τον Ιανουάριο ο μέσος τζίρος ήταν στα 76,9 εκατ. ευρώ.