Πτωτικές τάσεις στις ευρωαγορές μετά τη Fed

Πτωτικές τάσεις στις ευρωαγορές μετά τη Fed

Σε αρνητικό έδαφος αν και με μικρές απώλειες κινούνται στην πλειοψηφία τους οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, έπειτα από το σήμα που έδωσε χτες η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ για επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος σύσφιξης πολιτικής της, με το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων της να τοποθετείται πλέον εντός του 2023.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κινείται στις 458,85 με απώλειες 0,2% και βρίσκεται σε τροχιά να διακόψει το σερί εννιά διαδοχικών ανοδικών συνεδριάσεων, το μεγαλύτερο που είχε σημειώσει τα τελευταία 3,5 χρόνια. 

Οι υπηρεσίες κοινής ωφελείας ηγούνται των απωλειών με πτώση 1,1% την ώρα που ο τραπεζικός κλάδος ενισχύεται κατά 2%, με φόντο το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων.

Το βασικό θέμα της ημέρας είναι οι ανακοινώσεις της Fed έπειτα από τη διήμερη συνεδρίαση της επιτροπής της Ανοικτής Αγοράς (Federal Open Market Committee), η οποία διατήρησε μεν αμετάβλητη όπως αναμενόταν την τρέχουσα πολιτικής της, ωστόσο εξέπληξε τους επενδυτές δίνοντας σήμα για ταχύτερη σύσφιξη με φόντο τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Συγκεκριμένα, μετά τη συνεδρίαση του Μαρτίου κατά την οποία τα μέλη της επιτροπής είχαν προβλέψει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αυξήσεις των επιτοκίων της Fed πριν από το 2024 τουλάχιστον, στη χτεσινή υπέδειξαν ότι μπορεί αν έρθουν εντός του 2023. Ειδικότερα, τα μέλη της Επιτροπής αναμένουν έως και δύο αυξήσεις των επιτοκίων της τράπεζας το επόμενο έτος.

Η προσέγγιση της Fed σημειώνεται ότι ήταν σημαντικά διαφορετική από εκείνη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία την περασμένη εβδομάδα είχε ξεκαθαρίσει ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για αλλαγή της πολιτικής της.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,15% και κινείται στις 15.690 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει απώλειες επίσης 15% κινούμενος στις 6.641 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που βρίσκεται στις 7.163 μονάδες με πτώση 0,3%.

Λίγο καλύτερη είναι η εικόνα στην περιφέρεια με τον ιταλικό FTSE MIB να παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητος στις 25.763 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 αντιστέκεται στις πιέσεις και ενισχύεται κατά 0,5% κινούμενος στις 9.247 μονάδες.

Σε εταιρικό επίπεδο, η βρετανική ταξιδιωτική Trainline ενισχύεται κατά 5,2% έπειτα από τα ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε, η Halma σημειώνει απώλειες άνω του 4,3%.