7ος χρόνος, ημέρα 2222η
Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2021

Πτωτικά οι ευρωαγορές με «βαρίδι» την Deutsche Bank

Πτωτικά οι ευρωαγορές με «βαρίδι» την Deutsche Bank

Ελεγχόμενη υποχώρηση εμφανίζουν στις συναλλαγές τους οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς τα σημερινά εταιρικά αποτελέσματα δεν «ενθουσίασαν» τους επενδυτές με τον γερμανικό κολοσσό της τραπεζικής Deutsche Bank να δέχεται πιέσεις, ενώ οι επενδυτές δείχνου να τηρούν γενικότερα επιφυλακτική στάση εν αναμονή της αυριανής προγραμματισμένης συνεδρίασης της ΕΚΤ.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,3% και κινείται στις 474,11 μονάδες, με τις εξορυκτικές εταιρείες να ηγούνται των απωλειών κινούμενες στο -1,2%, καθώς τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι το Πεκίνο εξετάζει την επιβολή νέων περιορισμών στις τιμές του άνθρακα έχουν επηρεάσει συνολικά την αγορά των εμπορευμάτων.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,5% και βρίσκεται στις 15.628 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει πτώση 0,4% και διαπραγματεύεται στις 6.739 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που κινείται στις 7.255 μονάδες με πτώση 0,55%.

Σχετικά μεγαλύτερες είναι οι πιέσεις στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB κινείται με πτώση 0,6% στις 26.812 μονάδες, όπως και ο IBEX 35 στην Ισπανία που βρίσκεται στο -0,8% και διαπραγματεύεται στις 8.937 μονάδες.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα πτωτικά είχαν κινηθεί και οι αγορές της Ασίας, με το μεγαλύτερο όγκο των ρευστοποιήσεων στις μετοχές της τεχνολογίας έπειτα από την νέα άνοδο των επιτοκίων των ομολόγων ΗΠΑ.

Κατά τα άλλα, τα εταιρικά αποτελέσματα της ημέρας δεν κινούνται στα εντυπωσιακά επίπεδα που έχουν παρατηρηθεί γενικότερα για το τρίτο τρίμηνο, αν και συνεχίζουν να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις.

Σε αυτό το κλίμα, η Deutsche Bank ανακοίνωσε αύξηση των καθαρών κερδών κατά 7% το τρίτο τρίμηνο, κινούμενη πάνω από τις προβλέψεις της αγοράς και σημειώνοντας το πέμπτο συνεχές κερδοφόρο της τρίμηνο, ωστόσο βλέπει τη μετοχή της να βυθίζεται κατά 5,5% καθώς οι επενδυτές δείχνουν να εστιάζουν περισσότερο στην πτώση των εσόδων της από τις δραστηριότητες επενδυτικής τραπεζικής.

Επιπλέον, η μετοχή της σουηδικής εταιρείας διαδικτυακού στοιχηματισμού Kindred Group «γκρεμίζεται» με απώλειες άνω του 13%, παρά το γεγονός ότι σημείωσε μικρή αύξηση των εσόδων της στο τρίμηνο.

Κατά τα άλλα, τα βλέμματα των επενδυτών στρέφονται πλέον στην αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ, κατά την οποία ωστόσο δεν αναμένεται κάποια αλλαγή πολιτικής, καθώς πέρα από το γεγονός ότι θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της εκτιμάται ότι θα είναι καθησυχαστική ξανά για τον πληθωρισμό.

Όπως σημειώνει ο επικεφαλής αναλυτής της SocGen Ρόλαντ Καλογιάν στο Reuters, «έπειτα από τόσο ισχυρά υψηλά που είδαμε στους δείκτες, δεν μου προκαλεί εντύπωση ότι "παίρνουν μια ανάσα" σήμερα ενόψει της ΕΚΤ».

«Η ΕΚΤ θα παραμείνει διευκολυντική, αλλά και πάλι, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος ότι το όποιο μήνυμα ή κάποια λέξη (στο ανακοινωθέν της) μπορεί να παρερμηνευθεί από την αγορά», προσθέτει.

Οι προσδοκίες πάντως για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης εκτινάχθηκαν σε νέο υψηλό επταετίας χτες, Τρίτη, υπερβαίνοντας τον στόχο της ΕΚΤ για 2% λόγω της κατακόρυφης αύξησης των τιμών της ενέργειας και των διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Αυτό αναμένεται να ασκήσει πίεση στην Τράπεζα, που εξετάζει το μέγεθος της υποστήριξη που θα συνεχίσει να παράσχει στην οικονομία μόλις λήξει το έκτακτο πρόγραμμα πανδημίας που τρέχει, τον ερχόμενο Μάρτιο.

Από την άλλη πλευρά όμως, ο Stoxx 600 βρίσκεται σε καλό δρόμο για να κλείσει τον Οκτώβριο ανοδικά, καθώς τα ισχυρότερα των εκτιμήσεων τριμηνιαία αποτελέσματα αντισταθμίζουν τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, την παγκόσμια ενεργειακή κρίση και τις επικείμενες ενέργειες της ΕΚΤ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αναμένεται πλέον να εμφανίσουν μεσοσταθμικά αύξηση 52% της κερδοφορίας τους στο τρίτο τρίμηνο, στα 99,8 δισ. ευρώ, σε σχέση με πέρυσι, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της Refinitiv, ενώ την περασμένη εβδομάδα η εκτίμηση της αύξησης ήταν στο 47,6%.