Πτωτικά για 4η συνεχή ημέρα το ΧΑ – Πιέσεις σε blue chips και τράπεζες

Πτωτικά για 4η συνεχή ημέρα το ΧΑ – Πιέσεις σε blue chips και τράπεζες

Πτωτικά για 4η συνεχή συνεδρίαση κινείται το ελληνικό χρηματιστήριο ακολουθώντας παρόμοια κίνηση των διεθνών αγορών, με το Γενικό Δείκτη να κρατάει όμως την ευρύτερη ζώνη των 630-635 μονάδων, βρίσκοντας κάποιες στηρίξεις σε μετοχές όπως Μυτιληναίος, Σαράντης, Τιτάν, Lamda Development, ΓΕΚ Τέρνα και Jumbo. 

Το γεγονός ότι τα καταγεγραμμένα κρούσματα κορονοϊού ξεπέρασαν τα 10 εκατ. παγκοσμίως ενώ οι θάνατοι έφτασαν τις 500 χιλιάδες, προκαλεί αιτία αναδίπλωσης και ανησυχίες στα χρηματιστήρια, που μετά το πρόσφατο ράλι ανάκαμψης, τις τελευταίες 3-4 συνεδριάσεις βρίσκονται σε μεγάλη πίεση.

Ακολουθώντας το διεθνές κλίμα αλλά και ελλείψει αγοραστών, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει συμπληρώσει τρεις έντονα πτωτικές συνεδριάσεις με το Γ.Δ. να χάνει 5,04%, τον FTSE 25 -5,26%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί 8,85%.

Αποτέλεσμα αυτού είναι ο Γενικός Δείκτης να έχει απομακρυνθεί από τη ζώνη των 675-680 μονάδων και να πλησιάζει στο όριο των 630 μονάδων.

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 633 μονάδες με νέα πτώση 1,29%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 10 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Λ. Δεπόλας Χρηματιστηριακή Νικόλαο Καυκά, «κρίσιμη ζώνη για την μεσοπρόθεσμη τάση του Γενικού Δείκτη αποτελεί η περιοχή των 600-580 μονάδων».

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης σημειώνει πως όσο ο Γενικός Δείκτης παραμένει μέσα στο εύρος των 630 και 680 μονάδων, η διαγραμματική εικόνα δεν αλλάζει σημαντικά, καθώς αυτή η περιοχή θεωρείται «ζώνη της αδιαφορίας» αφού δεν παράγει κάποιο αποφασιστικό σήμα που θα άλλαζε τα δεδομένα της τάσης προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Ο ίδιος τονίζει πως τα τεχνικά δεδομένα θα αλλάξουν μόνο αν ο Γενικός Δείκτης κινηθεί επιθετικότερα χαμηλότερα από τις 630 μονάδες ή υψηλότερα από τις 680 σπάζοντας την αναμονή που παρατηρείται μετά τις 27 Μαΐου.

Θυμίζουμε πως την περασμένη εβδομάδα ο Γ.Δ. υποχώρησε κατά 3,93%, ο FTSE 25 έχασε 4,27%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο -7,34%. Κύριο χαρακτηριστικό όμως της περασμένης εβδομάδας ήταν η κατά 31,5% συρρίκνωση της αξίας συναλλαγών έναντι της αμέσως προηγούμενης, καθώς ο μέσος τζίρος έπεσε στα 48,2 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας τη μερική παύση των κινήσεων των ισχυρών.

Βεβαίως, ένας από τους λόγους που «στέγνωσε» η ρευστότητα από την αγορά είναι ότι «τρέχουν» δύο μεγάλα ομόλογα, ένα της ΓΕΚ Τέρνα ύψους έως 500 εκατ. ευρώ (όπου σήμερα ξεκίνησε η δημόσια προσφορά) και ένα της Lamda Development ύψους έως 320 εκατ. ευρώ, οπότε οι επενδυτές περιφρουρούν ρευστότητα ώστε να μπουν σ’ αυτές τις εκδόσεις.

Άλλωστε, πρόκειται για δύο εμβληματικά ομόλογα που να επανεκκινήσουν εκ νέου αυτή την αγορά του Χ.Α., ενώ και οι δύο όμιλοι δραστηριοποιούνται στην αιχμή της πραγματικής οικονομίας, με πολλαπλά έργα υποδομών, με κεντρική αιχμή βεβαίως το μεγάλο project του Ελληνικού.

Σήμερα στις 10:00 π.μ. ξεκίνησε η δημόσια προσφορά του επταετούς ομολόγου, ύψους 500 εκατ. ευρώ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 1η Ιουλίου στις 16:00 μ.μ., ενώ το εύρος της απόδοσης του ομολόγου θα κυμανθεί μεταξύ 2,5% και 3%.

Κατά τα λοιπά, σήμερα στον Large Cap πιέσεις άνω του 3% δέχονται οι Πειραιώς, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και Εθνική, ενώ άνω του 2% χάνουν οι Coca Cola HBC, Ελλάκτωρ, Eurobank, Alpha Bank και Viohalco. Θετικά κινούνται οι Σαράντης, ΕΥΔΑΠ, Jumbo, Τιτάν και Lamda Development. Αρνητικά κινείται και η πλειονότητα των τίτλων του Mid Cap, ενώ στο σύνολο της αγοράς, μόνο 19 μετοχές ενισχύονται έναντι 51 που υποχωρούν.