Προσπάθεια για άμυνα στο Χρηματιστήριο πλησίον των 620 μονάδων

Προσπάθεια για άμυνα στο Χρηματιστήριο πλησίον των 620 μονάδων

Το χθεσινό «μάζεμα» των δεικτών της Wall Street που στο φινάλε περιόρισαν σημαντικά τις αρχικές τους απώλειες ανέκοψε τις πωλήσεις και στους ευρωπαϊκούς δείκτες που αντιδρούν σήμερα, κάτι που δίνει ανάσες και στην ελληνική αγορά που ύστερα από το 4ήμερο πτώσης αυτής της εβδομάδας κάνει προσπάθεια άμυνας, ώστε να αποφύγει μια πτώση προς τις 610 – 600 μονάδες. 

Η αγορά ύστερα από την πτώση 4,94% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, -5,50% σε επίπεδο FTSE 25 και -10,61% σε επίπεδο τραπεζών το περασμένο 4ήμερο, βρέθηκε σε υπερπουλημένα επίπεδα με ορατό τον κίνδυνο πτώσης προς την επικίνδυνη ζώνη των 610 – 600 μονάδων. 

Το αξιοσημείωτο είναι ότι παρά τη μεγάλη πτώση, δυνάμεις για σοβαρή ανοδική αντίδραση – έστω τεχνικής μορφής – δεν υπάρχει, ένδειξη ότι η ψυχολογία των επενδυτών είναι πλήρως διαταραγμένη, ενώ υπάρχουν πολλοί αρνητικοί παράγοντες που λειτουργούν αποτρεπτικά στην ανάληψη νέου ρίσκου. 

Έξαρση γεωπολιτικού ρίσκου, μεγάλο πλήγμα στην οικονομία όπως όλοι οι δείκτες το μαρτυρούν, καταστροφή του τουρισμού, αλλά και φόβος για νέα lockdown ύστερα από την απόφαση για «κλείδωμα» της Κοζάνης, είναι παράγοντες που δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. 

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 619 μονάδες με οριακή άνοδο 0,09%, μολονότι στην αρχή έφτασε να κερδίζει έως 0,81%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 11 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε πως στη μεγάλη χθεσινή πτώση ο τζίρος ξεπέρασε τα 52 εκατ. ευρώ και ήταν ο μεγαλύτερος των τελευταίων πολλών συνεδριάσεων. O FTSE 25 διαπραγματεύεται στις 1.463 μονάδες με οριακή άνοδο, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στις 284 μονάδες με άνοδο 1,34%. 

Θυμίζουμε πως σε επίπεδο 10μήνου, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. υποχωρεί σε ποσοστό 32,44%, οι απώλειες για τον FTSE 25 έχουν ανέλθει στο -36,35%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης παραμένει το μεγάλο βαρίδι της αγοράς, έχοντας απώλειες 68,29%. Πλέον, ο τραπεζικός δείκτης δεν απέχει πολύ από τα ιστορικά χαμηλά των 263,25 μονάδων που έπεσε ενδοσυνεδριακά στις 15 Μαΐου 2020. 

Για τη σημερινή συνεδρίαση, όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας Νικόλαος Καυκάς, «ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται εκ νέου κοντά στις κρίσιμες στηρίξεις και στη ζώνη των 620 – 610 μονάδων. Πάραυτα, η συσσώρευση αποτελεί ακόμα το βασικότερο σενάριο βραχυπρόθεσμα, έστω και με διεύρυνση των ορίων, τα οποία εκτιμούμε ότι θα είναι ελεγχόμενα στην παρούσα φάση. Το χθεσινό συμμάζεμα των απωλειών στην αγορά των ΗΠΑ ενδέχεται να ανακόψει τις πωλήσεις σε  Ευρώπη και Χ.Α. για σήμερα». 

Στο χώρο του FTSE 25 ξεχωρίζει με άνοδο 5% η Ελλάκτωρ που χθες υποχώρησε κατά 5,50% έχοντας -11% στις πέντε τελευταίες ημέρες, οπότε σήμερα ανασυντάσσεται. Θετικά επίσης κινείται η Eurobank (χάνει 13,50% το προηγούμενο 4ήμερο) καθώς επίσης οι Σαράντης, Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ, Coca Cola HBC, Aegean Airlines, Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ, Εθνική και Fourlis. Αντιθέτως, σε αρνητική τροχιά κινούνται μετοχές όπως ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, Τιτάν, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Viohalco, Lamda Development και ΕΛΠΕ. 

Στο χώρο του Mid Cap θετικά κινούνται μετοχές όπως AVAX, Intrakat, Profile, Πλαίσιο Computers, Autohellas, Ικτίνος, Κρι Κρι (κοντά στα ιστορικά υψηλά του) και Intracom Holdings. Στο σύνολο της αγοράς, 63 μετοχές ενισχύονται έναντι 46 που υποχωρούν. 

Θυμίζουμε πως χθες έλαβε χώρα η 3η ημερίδα παρουσίασης και προβολής εταιρειών μεσαίας αποτίμησης από το ελληνικό χρηματιστήριο, όπου το παρών έδωσαν εννέα εισηγμένες, συμμετείχαν 119 επαγγελματίες της αγοράς από 46 εταιρείες, ενώ έγιναν 385 συναντήσεις. Από πλευράς εισηγμένων, συμμετείχαν οι εταιρείες ΑΔΜΗΕ, Cenergy Holdings, ElvalHalcor, Ευρωπαϊκή Πίστη, ΕΧΑΕ, ΕΥΑΘ, Κρι-Κρι, ΟΛΠ, και Quest Συμμετοχών.