Προσπάθεια αντίδρασης σε Wall και Ευρώπη, βουτιά για αέριο, άλμα στο πετρέλαιο

Προσπάθεια αντίδρασης σε Wall και Ευρώπη, βουτιά για αέριο, άλμα στο πετρέλαιο

Ανοδική αντίδραση καταγράφηκε στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας σε Wall και ευρωαγορές με τους επενδυτές να συνεχίζουν να προβληματίζονται για την εξέλιξη του πολέμου, τον πληθωρισμό, την πολιτική των κεντρικών τραπεζών και το ενδεχόμενο ύφεσης.

Με κέρδη στις τεχνολογικές μετοχές ο Νasdaq εμφάνισε τη μεγαλύτερη άνοδο κλείνοντας με κέρδη 3,8%, ο S&P 500 κέρδισε 2,3% και ο Dow έκλεισε στο +1,4% και τις 23.196 μονάδες.

Παρά τα κέρδη της Παρασκευής, οι βασικοί δείκτες σημείωσαν απώλειες για την εβδομάδα, με τον Dow να υποχωρεί πάνω από 2% και να σημειώνει το πρώτο πτωτικό σερί 7 εβδομάδων από το 2001. Ο S&P 500 εμφάνισε σε επίπεδο εβδομάδας πτώση 2,4% και έφτασε το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο σερί απωλειών από το 2011, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε περίπου 3% αυτή την εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά τις ευρωαογορές ο FTSE ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με κέρδη 2,55%, o Dax 2,1%, ο Stoxx 600 2,14% και ο CAC 2,52% .Στο Χρηματιστήριο Αθηνών o ΓΔ έκλεισε με κέρδη 2,43% , με τις μετοχές της Μυτιληναίος και της Εθνικής που εντάχθηκαν στον MSCI να σημειώνουν άλμα. Υπενθυμίζεται, πως μετά από αρκετές αναδιαρθρώσεις, οι μετοχές της Εθνικής και του Μυτιληναίου εισήλθαν στον δείκτη MSCI Greece και διαγράφηκαν από τον small cap του ίδιου δείκτη.  Οι αλλαγές θα λάβουν χώρα στο κλείσιμο της 31ης Μαΐου, όταν και αναμένεται να πραγματοποιηθεί και ένα ισχυρό rebalancing, με σημαντικές εισροές στις δύο προς ένταξη μετοχές. Μάλιστα, πλέον ο δείκτης έχει οκτώ μετοχές. 

Περνώντας στις ασιατικές αγορές, κέρδη καταγράφουν σήμερα οι ασιατικές αγορές σε μια εβδομάδα που χαρακτηρίστηκε από έντονη μεταβλητότητα με τον πληθωρισμό και τις ανησυχίες για μια ενδεχόμενη παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση να βρίσκονται στο επίκεντρο. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί ήταν οι χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ ότι η συγκράτηση του πληθωρισμού δεν θα είναι εύκολη υπόθεση ενώ όπως είπε δεν μπορεί να δεσμευτεί για μια ομαλή επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα.

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι στις ασιατικές αγορές οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά στο CNBC o Άλεξ Γουλφ της PMorgan Private Bank «δεν υπάρχει μέρος να κρυφτείς». Όπως υποστήριξε, οι ανησυχίες για την ανάπτυξη δημιουργούν βραχυπρόθεσμες αβεβαιότητες για την Ασία και ιδιαίτερα τις αναδυόμενες αγορές. Ώστοσο, σήμερα η πλειοψηφία των αγορών καταγράφει κέρδη με τον Ιαπωνικό Nikkei να ενισχύεται κατά 2,34% και ο Topix ενισχύεται κατά 1,6%.

Στο Χονγκ Κονγκ o Hang Seng κέρδισε 1,49% και στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai ενισχύθηκε κατά 0,43% και ο Shenzhen κατέγραψε κέρδη 0,553%. Στη Νότια Κορέα, ο Kospi κέρδισε 1,59% και ο S&P/ASX 200 κέρδισε 1,44%.

Σε ό,τι αφορά στις τιμές των πολύτιμων μετάλλων, οι τιμές του χρυσού είναι σε χαμηλά τριών εβδομάδων και  το πολύτιμο μέταλλο οδεύει στην ολοκλήρωση της τέταρτης διαδοχικής εβδομάδας απωλειών. Η ενίσχυση του δολαρίου στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και δύο δεκαετίες, καθιστά το χρυσό ακριβότερο και κατά συνέπεια λιγότερο ελκυστικό για τους επενδυτές. Έτσι δημιουργείται πίεση στο πολύτιμο μέταλλο με τις τιμές να υποχωρούν. Τώρα κινείται στα 1.809 δολάρια με πτώση 0,8%.   Όπως σημειώνουν οι αναλυτές στο CNBC, το sell off τόσο στο χρυσό όσο και σε άλλα μέταλλα κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθιστούν τομ έταλλο ευάλωτο σε μεγαλύτερες απώλειες με μια πιθανή τιμή στήριξης στα 1.780 δολάρια ανά ουγγιά.

Στα άλλα μέταλλα, η τιμή spot κερδίζει 1% στα 20,98 δολάρια ανά ουγγιά, η πλατίνα χάνει 0,11% στα 930 δολάρια ανά ουγγιά. και το παλλάδιο κερδίζει 3,62% στα 1.928 δολάριο..

Οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν ανοδικά κατά σχεδόν 4% την Παρασκευή, καθώς οι τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ εκτινάχθηκαν σε υψηλό ρεκόρ και οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι προμήθειες θα σφίξουν εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίσει να προχωρήσει με το ρωσικό εμπάργκο στο πετρέλαιο.

Συγκεκριμένα, το συμβόλαιο παράδοσης Ιουλίου του Brent ενισχύθηκε κατά 3,8% ή 4 δολάρια με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 111,45 δολ. το βαρέλι.

Αντίστοιχα, το συμβόλαιο παράδοσης Ιουνίου του αμερικανικού WTI ενισχύθηκε κατά 3,9% ή 4,18 δολάρια και έκλεισε στα 110,31 δολ. το βαρέλι.

Πρόκειται για το υψηλότερο κλείσιμο του WTI από τις 25 Μαρτίου και η τρίτη συνεχόμενη εβδομαδιαία ανοδική κίνηση.

"Η πορεία της τιμής της βενζίνης κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση για τον καταναλωτή. Η τιμή της βενζίνης αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών στην αντλία και στα futures", τόνισε σε σημείωμά του ο Robert Yawger, εκτελεστικός διευθυντής των προθεσμιακών συμβολαίων ενέργειας της Mizuho Securities.

Το φυσικό αέριο καταγράφει απώλειες 9%. Τέλος, τα κρυπτονομίσματα μετά από ένα άνευ προηγουμένου sell off και αφού εξαϋλώθηκαν χθες 200 δισ. δολάρια, σήμερα καταγράφουν άνοδο με το Bitcoin να τσιμπά 8%. Το κρυπτονόμισμα Luna ...μηδένισε με την αξία του να πιάνει πάτο στα 0 δολάρια.