Προς υψηλά έτους οι τιμές του πετρελαίου

Προς υψηλά έτους οι τιμές του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδά τους εδώ και έναν χρόνο σήμερα, πλησιάζοντας τα 60 δολάρια το βαρέλι, χάρη στις ελπίδες οικονομικής ανάκαμψης και τις περικοπές παραγωγής από τις χώρες του OPEC+.

Περαιτέρω ώθηση στις τιμές του μαύρου χρυσού έδωσαν οι νέες παραγγελίες για αγαθά στις ΗΠΑ, που αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Δεκέμβριο, υποδεικνύοντας μια σταθερή ανάκαμψη του μεταποιητικού κλάδου, ενώ και το Κογκρέσο επεξεργάζεται με ταχείες διαδικασίες το σχέδιο οικονομικής βοήθειας του προέδρου Μπάιντεν.

Σε αυτό το πλαίσιο, η τιμή του αργού Brent σημειώνει άνοδο κατά 64 σεντς ή 1,1% φθάνοντας τα 59,48 δολάρια το βαρέλι, αφού άγγιξε και τα υψηλότερα επίπεδά της από τον Φεβρουάριο του 2020 με 59,75 δολάρια το βαρέλι.

Το αμερικανικό αργό WTI επίσης παρουσίαζε άνοδο κατά 64 σεντς ή 1,1%, στα 56,87 δολάρια το βαρέλι, έχοντας ανέλθει έως τα 57,09 δολάρια το βαρέλι.

Έτσι, το αργό αναμένεται να ενισχυθεί πάνω από 6% αυτή την εβδομάδα. Την τελευταία φορά που έφτασε τα 60 δολάρια το βαρέλι, η πανδημία δεν είχε ακόμα εξαπλωθεί, οι οικονομίες ήταν ανοιχτές και ο κόσμος μπορούσε να ταξιδεύει ελεύθερα, κάτι που σημαίνει πως η ζήτηση για πετρέλαιο ήταν πολύ μεγαλύτερη.

Ωστόσο, η εμφάνιση των εμβολίων ενθαρρύνει τις ελπίδες ότι τα lockdowns θα χαλαρώσουν ενισχύοντας τη ζήτηση για καύσιμα. Σημειώνεται βέβαια ότι ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι δεν εκτιμούν ότι η ζήτηση θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα εντός 2021.

Το πετρέλαιο στηρίζεται επίσης από τις περικοπές παραγωγής που εφαρμόζουν οι μεγαλύτεροι παραγωγοί, καθώς η εβδομαδιαία έκθεση που έδειξε μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων.