Πού οφείλεται η μεγάλη βουτιά στα κρυπτονομίσματα

Πού οφείλεται η μεγάλη βουτιά στα κρυπτονομίσματα

Οι αγορές κρυπτονομισμάτων έχουν υποχωρήσει σημαντικά, με το BTC να αγγίζει τα 21.046 δολάρια (-31% από το υψηλό της περασμένης εβδομάδας) και το ETH στα 1,095.02 δολάρια (-40% από το υψηλό της περασμένης εβδομάδας). Μεταξύ όσων επηρεάζονται, είναι και το Ελ Σαλβαδόρ, το πρώτο κράτος που πρόσθεσε BTC στα κρατικά ταμεία. Αυτή η πτώση προκλήθηκε από έναν συνδυασμό παραγόντων.

Αρχικά από τα υψηλά νούμερα πληθωρισμού που ανακοινώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής. Ο πληθωρισμός ήταν το έναυσμα για τη διορθωτική κίνηση. Υπενθυμίζεται ότι ο Δείκτης του Καταναλωτή των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 8,6% σε ετήσια βάση, υψηλότερα από τις προσδοκίες της αγοράς για 8,3%.

Το ύψος του πληθωρισμού, είναι μια τεράστια απογοήτευση για την αγορά που τώρα φοβάται για ακόμη πιο δραστική προσαρμογή και ποσοτική σύσφιξη της Fed. Υπάρχουν συζητήσεις για αύξηση 75 bps στη συνεδρίαση της FOMC σήμερα. Αυτό ωστόσο αποδεικνύει ότι το $BTC δεν κατάφερε να λειτουργήσει ως αντιστάθμισμα στις πληθωριστικές πολιτικές.

Σημαντικό ρόλο στην πτώση των κρυπτονομισμάτων διαδραματίζει η πιθανή αφερεγγυότητα του Celsius. Οι πληροφορίες σχετικά με την αθέτηση πληρωμών του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου δανεισμού κρυπτονομισμάτων κυκλοφόρησαν το πρωί της Δευτέρας, ασκώντας τεράστια πτωτική πίεση στις τιμές διαπραγμάτευσης που ήταν ήδη αδύναμες από τα νούμερα του ΔΤΚ της Παρασκευής.

Μετά την κατάρρευση του LUNA/ Terra, η αγορά πανικοβάλλεται πλέον για τις επιπτώσεις και τη μετάδοση μιας νέας κατάρρευσης, εάν το Celsius καταστεί αφερέγγυο. Ήδη οι πρώτες συνέπειες είναι ορατές. Ειδικότερα σε περίπτωση κατάρρευσης του Celsius η ευρωπαϊκή κρυπτοτράπεζα Nuri (πρώην Bitwala), που βασίζεται στο Celsius για να δίνει επιτόκια σε καταθέσεις σε $BTC, αναμένεται να υποστεί σημαντικές συνέπειες.

Μεταξύ όσων επηρεάζονται, είναι και το Ελ Σαλβαδόρ, το πρώτο κράτος που πρόσθεσε $BTC στα κρατικά ταμεία. Το Ελ Σαλβαδόρ δεν έχει υποστεί καμία ζημιά από τις θέσεις του στο Bitcoin, καθώς δεν έχει ακόμη πουλήσει τα κρυπτονομίσματα, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας. Το Ελ Σαλβαδόρ έγινε η πρώτη χώρα που έκανε το Bitcoin νόμιμο χρήμα τον περασμένο Σεπτέμβριο, παραμερίζοντας την έντονη κριτική από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Από τότε η χώρα της Κεντρικής Αμερικής απέκτησε συνολικά 2.301 Bitcoin, ξοδεύοντας 103 εκατομμύρια δολάρια σε δέκα αγορές. Σύμφωνα με εκτίμηση της Deutsche Welle το χαρτοφυλάκιο Bitcoin του Ελ Σαλβαδόρ έχει χάσει περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια σε αξία.

«Το έχω πει επανειλημμένα: Δεν υπάρχει απώλεια 40 εκατομμυρίων δολαρίων, επειδή δεν πουλήσαμε τα νομίσματα», είπε ο Υπουργός Οικονομικών. «Τα σαράντα εκατομμύρια δολάρια δεν αντιπροσωπεύουν καν το 0,5% του εθνικού μας προϋπολογισμού» προσέθεσε ο ίδιος. Σύμφωνα με τον υπουργό, τα μέσα ενημέρωσης «δεν ενδιαφέρονται για το τι συμβαίνει με την οικονομία μας, δεν τους ενδιαφέρει τι συμβαίνει με τους ανθρώπους μας, τι συμβαίνει με τον πληθωρισμό».

Πάντως, σε αυτά τα επίπεδα διαπραγμάτευσης του bitcoin, φαίνεται να «ενεργοποιείται» ο δείκτης Hash Ribbon. Ο δείκτης Hash Ribbon εξετάζει πιθανή περίοδο όπου οι Miners του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος, «αγωνίζονται» για να υποστηρίξουν το δίκτυο Bitcoin. Όταν συμβεί αυτό, ορισμένοι «ανθρακωρύχοι» μπορεί να αναγκαστούν να πουλήσουν τα αποθεματικά τους για να χρηματοδοτήσουν τη λειτουργία τους ή να απενεργοποιήσουν την εξόρυξη. Ιστορικά όταν αυτό συμβαίνει, οι περίοδοι αυτές προσφέρονται για τις πιο ελκυστικές τιμές Bitcoin.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.