7ος χρόνος, ημέρα 2183η
Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2021

Πώς το «κάψιμο» του Ethereum αναμένεται να το οδηγήσει σε νέα υψηλά

Πώς το «κάψιμο» του Ethereum αναμένεται να το οδηγήσει σε νέα υψηλά

Όπως είχαμε αναφέρει χθες το δεύτερο μεγαλύτερο σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονόμισμα, κατάφερε με επιτυχία μία από τις πιο αναμενόμενες αναβαθμίσεις υπό το κωδικό όνομα “Λονδίνο”. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την αναβάθμιση, τις αλλαγές που επέφερε, και πως θα καθορίσει το $ΕΤΗ ως αντιπληθωριστικό κρυπτονόμισμα στο συγκεκριμένο άρθρο.

Λόγω της αναβάθμισης EIP-1559, το δίκτυο τώρα “καίει” $ETH σε τακτική βάση με κάθε συναλλαγή που πραγματοποιείται στο δίκτυο. Σε λιγότερο από μια ημέρα από την αναβάθμιση και περισσότερα από 1000 $ΕΤΗ έχουν βγει εκτός κυκλοφορίας - η αξία των οποίων ξεπερνά τα $2.7 εκατομμύρια!

Πώς καίγονται τα $ΕΤΗ ;

Το κάψιμο των κρυπτονομισμάτων από τεχνική άποψη είναι σχετικά απλό. Για να κάψετε ένα κρυπτονόμισμα, το στέλνετε σε μια διεύθυνση στην οποία κανείς δεν έχει τον έλεγχο - πρόσβαση στα ιδιωτικά κλειδιά που την ξεκλειδώνουν. Εκτός εάν κάποιος καταφέρει να μαντέψει τα ιδιωτικά κλειδιά αυτής της διεύθυνσης (μια εξαιρετικά απίθανη πιθανότητα) κανείς δεν θα μπορέσει ποτέ να ξοδέψει τα ψηφιακά νομίσματα.

Σε αυτήν την περίπτωση, ωστόσο, τα $ΕΤΗ καταστρέφονται πραγματικά από το πρωτόκολλο - πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πλέον στο δίκτυο.

Σύμφωνα με την αναβάθμιση το πρωτόκολλο αφαιρεί το ETH από τον αποστολέα μιας συναλλαγής (και πληρώνει το βασικό τέλος) αλλά χωρίς να αποδώσει την αξία στους miners. Αυτό είναι αντίθετο με ότι συνέβαινε μέχρι πρόσφατα- που το πρωτόκολλο απέδιδε τα τέλη συναλλαγής απευθείας στους miners. Ως αποτέλεσμα, κανείς δεν μπορεί να το ξοδέψει στο δίκτυο από εκείνη τη στιγμή και μετά.

Θα συνεχίσει η καύση σε αντίστοιχους ρυθμούς;

Ο ρυθμός της καύσης αυτή την στιγμή είναι αρκετά υψηλός - χαρακτηριστικά την τελευταία ώρα ο μέσος όρος είναι 4.4 $ΕΤΗ ανά λεπτό ($12.250). Αλλά δεν θα συνεχιστεί απαραίτητα έτσι. Η αναβάθμιση επιτρέπει στο δίκτυο να προσαρμόζεται σε στιγμές υψηλότερης ζήτησης. Έτσι, όταν υπάρχουν περισσότερες συναλλαγές, υπάρχει υψηλότερη αμοιβή βάσης (το μέρος που καίγεται) και μεγαλύτερο ποσοστό $ETH καίγεται. Αλλά σε περιόδους μικρότερης ζήτησης για συναλλαγές στο δίκτυο, κατά επέκταση θα καίγεται λιγότερο $ETH.

Αυτή τη στιγμή, το δίκτυο επεξεργάζεται όλες τις συναλλαγές που βρέθηκαν υπό εκκρεμότητα λόγω της αναβάθμισης. Μόλις ολοκληρωθούν αυτές οι συναλλαγές, τότε θα υπάρχει χαμηλότερη ζήτηση και το βασικό τέλος πιθανότατα θα μειωθεί.

Κάτι που δημιούργησε έκπληξη είναι το μπλοκ συναλλαγών 12.965.263 κατά το οποίο κάηκε μεγαλύτερο ποσό $ETH από ό, τι εκδόθηκε (για να αποδοθεί ως ανταμοιβή στους miners). Σε αυτήν την περίπτωση, 2.078 ETH κάηκαν σε βασικά τέλη, ενώ το ποσό του νέου ETH που δόθηκε στους ανθρακωρύχους για μπλοκ εξόρυξης είναι μόνο 2 ETH.

To βράδυ της Πέμπτης το $ΕΤΗ άλλαζε χέρια γύρω στα 2.780 $, από περίπου 2.600 $ ακριβώς πριν από την εφαρμογή των αλλαγών.