7ος χρόνος, ημέρα 2185η
Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021

Πώς μπορούν οι επενδυτές να κερδίσουν χρήματα από την κρίση της Evergrande

Πώς μπορούν οι επενδυτές να κερδίσουν  χρήματα από την κρίση της Evergrande

Η επενδυτική κοινότητα Wall Street Bets, πλέον είναι γνωστή στους αναγνώστες του Liberal, και δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε όλα τα επιχειρήματα (όσα έχουν κάποια υπόσταση) για το πως κάποιος επενδυτής μπορεί να εκμεταλλευτεί τις πιθανές ευκαιρίες που διαμορφώνονται λόγω της κατάστασης με την Evergrande.

Η επενδυτική κοινότητα Wall Street Bets, πλέον είναι γνωστή στους αναγνώστες του Liberal, και δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε όλα τα επιχειρήματα (όσα έχουν κάποια υπόσταση) για το πως κάποιος επενδυτής μπορεί να εκμεταλλευτεί τις πιθανές ευκαιρίες που διαμορφώνονται λόγω της κατάστασης με την Evergrande. Φυσικά, οι παρακάτω μέθοδοι που παρατίθενται, δεν αποτελούν επενδυτικές συμβουλές, και μπορεί να προέρχονται από ανώνυμους χρήστες του διαδικτύου που δεν έχουν συγκεκριμένη εξειδίκευση στην ανάλυση οικονομικών γεγονότων. Το Liberal έχει παρουσιάσει αναλυτικά την κατάσταση, όπως αυτή γίνεται αντιληπτή από αναγνωρισμένους αναλυτές της αγοράς. Η ανάλυση που ακολουθεί είναι συνδυαστική από υλικό που έχουμε συγκεντρώσει από το Wall Street Bets.

H κινεζική φούσκα ακινήτων

Σε αντίθεση με τους Αμερικανούς που διαφοροποιούνται σε μετοχές, ομόλογα, ακίνητα κ.λπ., η Κίνα επενδύει σε μεγάλο βαθμό σε ακίνητα. Επιπλέον, το 40-60% της τιμής των ακινήτων στην ηπειρωτική Κίνα είναι το κόστος της γης και οι φόροι που εισπράττονται από τις τοπικές κυβερνήσεις. Αυτό οδήγησε σε μια ταχεία μη βιώσιμη αύξηση αγοράς της τιμής της κατοικίας σε ορισμένες περιοχές της Κίνας.

Τι τύποι κατοικιών αφορούν;
Η οικιστική αγορά αποτελείται κυρίως από πανύψηλους ουρανοξύστες, που πολλοί χρήστες της κοινότητας με γνώση της αγοράς ακινήτων συγκρίνουν και θεωρούν που οι οικοδομικοί κώδικες που υπάρχουν σε αναπτυσσόμενες χώρες όπως της Αϊτής να φαίνονται ανταγωνιστικοί. Αυτά τα κτίρια χτίζονται με μια μόνο προδιαγραφή -να ολοκληρωθούν όσο το δυνατό πιο γρήγορα και να αποφέρουν κέρδη. Αντίστοιχα η αγορά νέας κατοικίας, φαίνεται πως μονοπωλείται από επενδυτικούς μεσάζοντας που έχουν την δυνατότητα να προαγοράσουν μαζικά νέα κτίρια, και
να τα πωλήσουν αμέσως με την ολοκλήρωση.


Evergrande: Ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής ακινήτων στην Κίνα. Στις 8 Σεπτεμβρίου, η Evergrande Wealth, η οποία προσφέρει προϊόντα διαχείρισης πλούτου σε πελάτες στην Κίνα, απέτυχε να πληρώσει τόκους στους πελάτες της. Ως αποτέλεσμα, θύματα και πελάτες
πραγματοποίησαν διαμαρτυρίες μεγάλης κλίμακας στο κεντρικό γραφείο της Evergrande για αρκετές ημέρες στη σειρά. Η οικιστική αγορά αποτελείται κυρίως από πανύψηλους ουρανοξύστες, που πολλοί χρήστες της κοινότη τας με γνώση της αγοράς ακινήτων συγκρίνουν και θεωρούν που οι οικοδομικοί κώδικες που υπάρχουν σε αναπτυσσόμενες χώρες όπως της Αϊτής να φαίνονται ανταγωνιστικοί. Αυτά
τα κτίρια χτίζονται με μια μόνο προδιαγραφή -να ολοκληρωθούν όσο το δυνατό πιο γρήγορα και να αποφέρουν κέρδη. Αντίστοιχα η αγορά νέας κατοικίας, φαίνεται πως μονοπωλείται από επενδυτικούς μεσάζοντας που έχουν την δυνατότητα να προαγοράσουν μαζικά νέα κτίρια, και
να τα πωλήσουν αμέσως με την ολοκλήρωση.

Η Evergrande έπρεπε να πληρώσει δόση δανείου στις 20 Σεπτεμβρίου, αλλά κοινοποίησε προς τις τράπεζες ότι δεν ήταν σε θέση να το πληρώσει. Η Evergrande αναμένεται να πληρώσει 83,5 εκατομμύρια δολάρια σε τόκους στις 23 Σεπτεμβρίου για το ομόλογό της που λήγει τον Μάρτιο 2022. Έχει άλλα 47,5 εκατομμύρια δολάρια σε τόκους που οφείλονται στις 29 Σεπτεμβρίου για τις ομολογίες του Μαρτίου 2024. Επειδή δεν είναι σε θέση να πληρώσει καμία από αυτές τις δανειακές υποχρεώσεις, η Evergrande έχει καταφύγει στην προσφορά των ακινήτων της ως μέθοδο πληρωμής, προκαλώντας μια πώληση με χαμηλές τιμές. Αυτό είναι παρόμοιο με την προπώληση των χρεογράφων με ενυπόθηκα δάνεια το 2008.

Ο Όμιλος Evergrande απασχολεί πάνω από 200.000 υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης σε πολλούς τομείς, όπως ακίνητα, στόλους οχημάτων, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τουρισμό, σπορ, χρηματοδότηση και υγεία, και παρέχει έμμεσα πάνω από 38 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την Κίνα. Πάνω από 1,5 εκατ. πελάτες έχουν συμφέρον στην Evergrande. Εάν η Evergrande χρεοκοπήσει, θα μπορούσε να δημιουργήσει κρίση ανεργίας και πώληση πανικού στην αγορά των επενδυτικών ακινήτων, διαιωνίζοντας τον παραπάνω κύκλο, και σπάζοντας τη φούσκα. Εκατομμύρια θα ήταν τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια (τα οποία είναι παραπάνω από την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, δεδομένης της εξωφρενικής τιμής των σπιτιών) Από εδώ, μπορούμε λογικά να προσδιορίσουμε τα ακόλουθα ως πιθανές μεταδόσεις στην ευρύτερη αγορά:

Οι κάτοχοι ομολόγων της Evergrande που ωριμάζουν σύντομα: HSBC, UBS, Blackrock έχουν όλες σημαντικές θέσεις.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.