ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1988η
Κυριακή, 11 Απριλίου 2021

ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

Πολιορκεί τα υψηλά τριμήνου το Χρηματιστήριο Αθηνών

Πολιορκεί τα υψηλά τριμήνου το Χρηματιστήριο Αθηνών

Πέμπτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα για το ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει σήμερα στις 825,02 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,95% και εβδομαδιαία 4,12%.Η κίνηση της ελληνικής αγοράς που εξελίσσεται δείχνει ότι διατηρείται άθικτο το ανοδικό momentum, καθώς προσεγγίστηκαν εκ νέου τα προ τριμήνου τοπικά υψηλά των 827,19 μονάδων (κλείσιμο της 7ης Ιανουαρίου) ενώ ο ανοδικός βηματισμός επετεύχθη κόντρα στην πτωτική πορεία των διεθνών αγορών.

Ο Γενικός Δείκτης σήμερα αντέδρασε από το δύσκολο επίπεδο των 810 μονάδων (χαμηλό 811,85), παρουσιάζοντας από τα της συνεδρίασης και μετά ικανοποιητικό όγκο αγορών (ο συνολικός τζίρος στα 58,84 εκατ. ευρώ), ενώ και το κλείσιμο ήρθε στα υψηλά ημέρας.

Συνολικά 13 από τις 25 μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισαν με θετικό πρόσημο με το εύρος απόδοσης αυτών να κυμάνθηκε στην πλειοψηφία περίπου ±2%, με εξαίρεση τη Motor Oil (+4,56%).

Όσον αφορά στο ανοδικό momentum, ο Γενικός Δείκτης και πολύ περισσότερο η συμπεριφορά πολλών επιμέρους μετοχών που τον απαρτίζουν, συντηρούν τα κεκτημένα από το σημαντικό ράλι Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, έχοντας μια συμπαγή συμπεριφορά τόσο από άποψη τιμών όσο και από άποψη διάχυσης της ρευστότητας και εν γένει της ομαλής μετάβασης από ανοδικές σε πτωτικές συνεδριάσεις.

Τούτο είναι κρίσιμο για την εξαγωγή σημαντικών συμπερασμάτων αναφορικά με την υγεία της ισχύουσας τάσης, καθώς παρατηρείται σχετική απροθυμία για εγκατάλειψη αγοραστικών θέσεων και αυξάνονται έτσι οι πιθανότητες να συνεχισθεί η ανοδική τάση.

Αναφορικά με την πολύ ενδιαφέρουσα απόκλιση των αποδόσεων του Γενικού σε σχέση με τις διεθνείς αγορές, πρέπει να σημειωθεί ότι οι τρεις από τις πέντε ανοδικές εβδομάδες του ελληνικού χρηματιστηρίου (οι τελευταίες) επετεύχθησαν ενώ οι περισσότεροι δείκτες των ΗΠΑ (S&P 500, Nasdaq100, Russell 2000) βρίσκονται σε φάση υποχώρησης, ενώ κάτι παρόμοιο παρατηρήθηκε και στη Γερμανία, καθώς ο DAX30 έχει επίσης κλείσει 3 στις 5 εβδομάδες πτωτικός.

Βεβαίως, τα πράγματα τοπικά μπορεί να είναι καλύτερα για την Ελλάδα, ωστόσο στη μεγάλη εικόνα, οι εν λόγω δείκτες σηματωροί αλλά και όσοι δεν είχαν τόσο σημαντικές αποκλίσεις (λ.χ CAC40, Dow Jones 30, Eurostoxx50) βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά, εν αντιθέσει με τον ΓΔ που υπολείπεται σημαντικά, απόρροια της υποαπόδοσης των τραπεζικών μετοχών.

Σε κάθε περίπτωση, η διαφοροποιημένη συμπεριφορά του ΓΔ έναντι άλλων αγορών, μόνο θετικά μπορεί να μεταφρασθεί, διότι αναδεικνύεται μια απρόσμενη ανθεκτικότητα στις ρευστοποιήσεις.

Η καλή συμπεριφορά του ελληνικού χρηματιστηρίου αποτυπώνεται και από την ανάλυσης πολλών επιμέρους μετοχών, είτε δεικτοβαρείς (Viohalco, Mytilineos, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ , ΔΕΗ, κλπ) είτε μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης (ΚΡΙ, Entersoft, Profile, Performance, Epsilon, InfoQuest, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ κ.α.), διαφαίνεται η καλή συμπεριφορά του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Μεσοπρόθεσμα λοιπόν, παραμένουμε θετικοί για την αγορά μας. Κύριο χαρακτηριστικό της περιόδου (όπως εξάλλου και ως γενική αρχή) είναι η επιλογή εταιρειών που θα ενσωματωθούν στο χαρτοφυλάκιο για τη συνέχιση της κίνησης.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.