Ποιοι θα «καούν» και ποιοι θα κερδίσουν από το εύφλεκτο κοκτέιλ στο Χρηματιστήριο

Ποιοι θα «καούν» και ποιοι θα κερδίσουν από το εύφλεκτο κοκτέιλ στο Χρηματιστήριο

Η μεταβλητότητα των διεθνών αγορών και η ισχυρή υποχώρηση των μετοχικών τιμών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, αυξάνουν τον προβληματισμό των επενδυτών. Όλοι διερωτώνται αν αυτό που συμβαίνει οφείλεται σε μια ραγδαία μεταβολή των μακροοικονομικών δεικτών, ή σε μια πραγματική αλλαγή των θεμελιωδών στοιχείων των εταιρειών, ή σε μια αλλαγή της ψυχολογίας της επενδυτικής κοινότητας.

Η πικρή αλήθεια είναι, ότι συντρέχουν όλοι μαζί οι παραπάνω λόγοι, συνθέτοντας ένα εύφλεκτο κοκτέιλ. Ένα κοκτέιλ που ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκραγεί. Δεν θα αναφερθούμε στις αμερικανικές αγορές που υπακούν αυστηρά στον κανόνα της ανισορροπίας ανάμεσα στους αγοραστές και στους πωλητές, με δεδομένη την υπεροπλία των πρώτων. Γεγονός που οφείλεται στα λιμνάζοντα κεφάλαια χαμηλού κόστους, που αναζητούν καλές αποδόσεις. Οπότε, ας εστιάσουμε στα του οίκου μας.

Θα έχουμε μια ραγδαία μεταβολή των μακροοικονομικών δεικτών;

Ναι, θα έχουμε. Το δεύτερο κύμα του υγειονομικού τσουνάμι που πλήττει τη χώρα, αναμένεται να αυξήσει την ύφεση και να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τα προγράμματα στήριξης και ανάκαμψης της οικονομίας. Αυτό σημαίνει, ότι οι ενισχύσεις που θα έρθουν από τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς θα διαμορφωθούν σε υψηλότερα επίπεδα. Με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί το κόστος εξυπηρέτησης τους, που θα το επωμιστούν οι φορολογούμενοι μέχρι την πλήρη αποπληρωμή τους.

Θα έχουμε μια πραγματική μεταβολή των θεμελιωδών στοιχείων των εταιρειών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών;

Ασφαλώς και θα έχουμε. Για παράδειγμα, οι τράπεζες θα απορροφήσουν στους ισολογισμούς τους, την αδυναμία των φυσικών και νομικών προσώπων να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους, λόγω της πτώσης των δραστηριοτήτων τους και των εισοδημάτων τους.

Κάποιες μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις, θα πληγούν λιγότερο ή και καθόλου, λόγω του εξαγωγικού τους χαρακτήρα και των κατηγοριών των προϊόντων που παράγουν, όπως είναι για παράδειγμα οι αγωγοί μεταφοράς υδρογονανθράκων και τα καλώδια μεταφοράς ενέργειας, που βρίσκονται στην κορυφή της ζήτησης.

Οι εταιρείες του λιανικού εμπορίου είναι φυσικό να δουν τους τζίρους και τις κερδοφορίες τους, να πιέζονται. Το ίδιοι και οι εταιρείες των διυλιστηρίων, λόγω της χαμηλής ζήτησης καυσίμων και των χαμηλών τιμών του μαύρου χρυσού.

Οι εταιρείες της πληροφορικής βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος, καθώς βρίσκονται μπροστά σε ένα πεδίο δόξης λαμπρό. Οι ψηφιακές εφαρμογές που αποκτούν όλο και μεγαλύτερη διεισδυτικότητα στη οικονομική και κοινωνική «ζωή εν covid-19», η διαρκής ανάγκη αναβάθμισης του hardware και των περιφερειακών και η εφαρμογή της ψηφιακής τιμολόγησης, δίνουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης στον κλάδο.

Οι ενεργειακές εταιρείες καθώς και οι κατασκευαστικές εταιρείες δεν υπακούν σε έναν κεντρικό κανόνα. Η προσοχή των επενδυτών πρέπει να εστιαστεί στα ειδικά χαρακτηριστικά και στις ιδιαιτερότητες της κάθε μιας εταιρείας ξεχωριστά.

Θα έχουμε μια αλλαγή στην ψυχολογία των επενδυτών;

Φυσικά και η απάντηση είναι θετική. Οι εκλογές στις ΗΠΑ και η αβεβαιότητα που απορρέει από αυτές, οι γεωπολιτικές εντάσεις με την Τουρκία, η κόπωση από την συμβίωση με τον φόβο του covid, η ανησυχία για τη κρατικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς που θα απαξιώσει ακόμα περισσότερο τα χαρτοφυλάκια των ιδιωτών μικρομετόχων, η αγωνία για τις εξελίξεις σχετικά με την bad bank και η ανησυχία για το μέλλον ισχυρών ομίλων που είναι εισηγμένοι στο χρηματιστήριο και φαίνεται πως κλονίζονται, δεν επιτρέπουν στους επενδυτές να σκέφτονται ήρεμα. Όλα αυτά τους πιέζουν ψυχολογικά, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια ταχύτατη εναλλαγή συναισθημάτων ανάμεσα στην αβεβαιότητα και στην ανακούφιση, στην αγωνία και στην διάθεση για ρίσκο.

Οι στιγμές απαιτούν νηφαλιότητα και ταχύτητα αντιδράσεων, από την πλευρά των επενδυτών.   

*Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.