Ποιοι κλάδοι θα πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα

Ποιοι κλάδοι θα πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα

Αν είστε λάτρεις των βραχυπρόθεσμων αποδόσεων αυτό το άρθρο δεν θα σας διαφωτίσει ιδιαίτερα, μάλλον απευθύνεται σε όσους έχουν μακρύ ορίζοντα επενδύσεων και αντιμετωπίζουν το Χρηματιστήριο σαν κουμπαρά νέων. Μετά από μια ιδιαίτερα δύσκολη δεκαετία η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα δείχνει να ανασυντάσσεται και να προσανατολίζεται σε συγκεκριμένους κλάδους.

Το ζητούμενο για έναν επενδυτή είναι να ακολουθήσει τη ροή του χρήματος, να έχει από νωρίς μια θέση στους κλάδους οδηγούς που θα κεφαλαιοποιήσουν αυτό το νέο ξεκίνημα που επιχειρείται στη χώρα και με την αρωγή του Ταμείου Ανάπτυξης.

Δεν χρειάζεται να ψάξουμε πολύ για να βρούμε ποιοι είναι οι κλάδοι που θα πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα δέκα χρόνια, η καθημερινή ειδησεογραφία γεμίζει με νέα εταιρειών που έχουν πλέον ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και ένα βάθος επενδύσεων για την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής. Τέσσερις κλάδοι φαίνεται να έχουν το προβάδισμα:

- Οι κατασκευές φαίνεται ότι επιστρέφουν μετά από μια περίοδο συγκέντρωσης και αλλαγών στο κλαδικό τοπίο. Οι εταιρείες που έχουν απομείνει με το ανώτατο πτυχίο είναι πρακτικά τέσσερις και αυτό δημιουργεί κάποιες υγιής προϋποθέσεις ανταγωνισμού. Το πεδίο δραστηριότητας, σε αντίθεση με το κοντινό παρελθόν δεν έχει μόνο Δημόσια έργα (Αυτοκινητόδρομοι, Μετρό, κλπ) αλλά και Ιδιωτικά με την ανάπτυξη του Ελληνικού να κατέχει δεσπόζουσα θέση λόγω των υψηλών κεφαλαιουχικών επενδύσεων.

Το μίγμα εγχώριων έργων επομένως παρέχει κάποιου είδους ασφάλεια, ειδικά στον τομέα της ρευστότητας, ο δε ανταγωνισμός αποτελείται από μικρό αριθμό εταιριών. Ο κατασκευαστικός κλάδος αναμένεται να ενισχυθεί και από έργα ΣΔΙΤ που αφορούν τη διαχείριση απορριμμάτων, πεδίο το οποίο έχει ακόμα τεράστιο περιθώριο ανάπτυξης. Παρελκόμενος κλάδος που θα ωφεληθεί από τον κλάδο κατασκευών θα είναι και ο κλάδος των δομικών υλικών λόγω της σταθερής αύξησης της ζήτησης στα επόμενα χρόνια.

- Η απολιγνιτοποιήση του ενεργειακού μίγματος, η κατασκευή και λειτουργία μονάδων βάσης με φυσικό αέριο και η κοινοτική οδηγία για αύξηση της παραγωγής από ΑΠΕ στο 32% του συνόλου βάζει την ενέργεια ψηλά στο χάρτη των επενδύσεων. Οι παραδοσιακές ΑΠΕ πλέον βρίσκονται σε φάση ωρίμανσης το περιθώριο έχει συμπιεστεί ωστόσο το υδρογόνο, η αποθήκευση ενέργειας και τα offshore έργα έρχονται να αυξήσουν το δυναμικό και να πληρώσουν υψηλότερες ταρίφες.

Οι μικροί παραγωγοί θα ενταχθούν σε μεγαλύτερα σχήματα, αν όχι τώρα το πιθανότερο σε κάποια λίγα χρόνια μετά τη λήξη των επιδοτούμενων τιμών παραγωγής, η ζύμωση στον κλάδο θα οδηγήσει σε μεγαλύτερους παίκτες στην παραγωγή και τη λιανική γεγονός που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες οικονομίες κλίματος.

Οι εταιρείες στις ΑΠΕ που θα αποκτήσουν μέγεθος θα βρεθούν αναγκαστικά στο στόχαστρο μεγάλων ρυπογόνων εταιριών που θα πρέπει έως το 2050 βάσει κοινοτικής οδηγίας να μηδενίσουν το ενεργειακό τους αποτύπωμα. Οι εταιρίες αυτές δεν θα είναι κατά ανάγκη βιομηχανίες αλλά όμιλοι που δραστηριοποιούνται στην ποντοπόρο ναυτιλία ή και αεροπορικές εταιρείες. Ακόμα και οι καταναλωτικές συνήθειες θα μπορούσαν να αλλάξουν οδηγώντας σε στροφή της αγοράς σε «καθαρά» προϊόντα χαμηλού ενεργειακού αποτυπώματος.

- Μπορεί η δυναμική του τουρισμού να ανακόπηκε το 2020 η Ελλάδα ωστόσο έχει γίνει brand name με επαναλαμβανόμενες αφίξεις και άπλωμα της καλοκαιρινής σεζόν σε περισσότερους μήνες. Οι υποδομές βελτιώνονται, υπάρχουν πλέον διακριτά επίπεδα ποιότητας στον Ξενοδοχειακό κλάδο που βοηθούν την προσέλκυση κοινού από διαφορετικές εισοδηματικές κατηγορίες ενώ οι αναπτύξεις που είναι σε εξέλιξη υπόσχονται αύξηση της δυναμικότητας σε προορισμούς που παρατηρείται έλλειψη καταλυμάτων.

Ξενοδοχεία, Μεταφορές και Real Estate θα κεφαλαιοποιήσουν τα οφέλη αυτή της υπόθεσης ωστόσο η ανάπτυξη δεν θα είναι κάτι που θα εμφανιστεί ομοιόμορφα και θα χρειαστεί εστίαση στο επιμέρους πλάνο. Στο παρελθόν εγχειρήματα στο τουριστικό πεδίο απέτυχαν λόγω της έλλειψης στοιχείων απαραίτητων για απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών. Επομένως, οι εκμεταλλεύσεις που θα έχουν εγγύτητα σε υποδομές και φυσικές ομορφιές θα έχουν πρώτη τύχη στο να κεφαλαιοποιήσουν την αύξηση της τουριστικής κίνησης. 

- Τα 30 δισ. ευρώ του πακέτου ενίσχυσης θα περάσουν αναγκαστικά μέσα από τον τραπεζικό κλάδο. Οι τράπεζες ήταν επί μακρό χρονικό διάστημα ο αδύναμος κρίκος της οικονομίας. Πλέον με τη βελτίωση των δεικτών φερεγγυότητας και της μείωσης των κόκκινων δανείων υπάρχει σημαντικό πεδίο αύξησης των χορηγήσεων με μικρότερο ρίσκο αφού η δανειοδότηση συνδυάζεται με ιδιωτικά και ευρωπαϊκά κεφάλαια

Ο μεσολαβητικός ρόλος των τραπεζών στην διεκπεραίωση των κοινοτικών κονδυλίων θα φέρει καινούργια έσοδα σε βάθος χρόνου και θα ενισχύσει με την παραγωγή κερδών τα κεφάλαια των τραπεζών. Το γεγονός ότι οι τράπεζες κατέχουν μερίδια αγοράς που κυμαίνονται από 22% έως 27% σημαίνει ότι η συστημική ομάδα θα τύχει ανάλογης επίδρασης από τις εισροές στην οικονομία.

Οι τέσσερις κλάδοι που αναφέρθηκαν βρίσκονται σε διαδικασία συνεχών αλλαγών. Το γεγονός ότι πλέον έχουν επιμέρους την παρουσία και ξένων κεφαλαίων υποδηλώνει και το ενδιαφέρον επενδυτών με ισχυρή κεφαλαιακή βάση που έχουν τις δυνάμεις να υποστηρίξουν απαιτητικά επιχειρηματικά πλάνα αν χρειαστεί.

Πέρα από τις καλές κουβέντες αυτή ίσως είναι η πιο έμπρακτη απόδειξη της πίστης που υπάρχει για τις προοπτικές του κάθε κλάδου.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.