Pinterest, Roku, Fastly: Τα αποτελέσματα ήρθαν και οι μετοχές χόρεψαν στον ρυθμό τους

Pinterest, Roku, Fastly: Τα αποτελέσματα ήρθαν και οι μετοχές χόρεψαν στον ρυθμό τους

Η Pinterest, η Roku και η Fastly ανακοίνωσαν τις προηγούμενες μέρες τα αποτελέσματά τους για το τρίμηνο που έληξε πριν μερικές εβδομάδες. Μάλλον απογοήτευσαν την αγορά, με αποτέλεσμα τη σημαντική πτώση των μετοχών τους. Καθώς θα περάσουν οι επόμενες εβδομάδες, θα δούμε πόσο ισχυρά θα αποδειχθούν τα αρχικά πλήγματα. Αν οι επενδυτές το παρακάνουν με την πίεση, δεν αποκλείεται να έρθουν πάλι στην επιφάνεια τα σενάρια για εξαγορά τους.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ενόψει των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων των γνώριμών μας Pinterest, Roku και Fastly, ρίξαμε μία γρήγορη ματιά στα πράγματα που θα περίμεναν να ακούσουν οι επενδυτές και στο πως θα αντιδρούσαν σε αυτά (Τα τριμηνιαία αποτελέσματα της Pinterest, της Roku και της Fastly θα δώσουν τον τόνο στις μετοχές τους). Όπως αποδείχθηκε, και στις τρεις περιπτώσεις η αγορά δεν άκουσε ακριβώς αυτά που ήθελε, και οι μετοχές τους σημείωσαν σημαντική πτώση. 

Οι χρήστες της Pinterest τελικά πάλι βγήκαν λιγότεροι του αναμενόμενου

Στην προηγούμενη ανακοίνωση τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της Pinterest (PINS NASDAQ), οι επενδυτές επέλεξαν να αγνοήσουν τα πολύ καλύτερα των αναμενομένων οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης για το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς και να εστιάσουν στο γεγονός ότι οι ενεργοί χρήστες της πλατφόρμας/κοινωνικού δικτύου της εταιρείας ήταν ελαφρά λιγότεροι του αναμενομένου (478 εκατομμύρια αντί για 480,5). Στην ανακοίνωση της προηγούμενης Πέμπτης 29ης Αυγούστου, έγινε πάλι κάτι παρόμοιο, μόνο που αυτή την φορά η υστέρηση στον αριθμό των ενεργών χρηστών ήταν αρκετά πιο μεγάλη. Αντί για περίπου 480 εκατομμύρια που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι αναλυτές, αυτοί έφθασαν τα 450 εκατομμύρια. Η υστέρηση εμφανίσθηκε και στους Αμερικανούς και στους διεθνείς χρήστες της Pinterest, οι οποίοι είναι πολύ περισσότεροι των Αμερικανών. Από την άλλη, τα οικονομικά αποτελέσματα ήταν, για άλλη μία φορά, σημαντικά καλύτερα των αναμενομένων, όπως και η άνοδος των εσόδων ανά χρήστη. Η πρόγνωση όμως για την πορεία του τρέχοντος τριμήνου ήταν κάπως συντηρητική. 

Το τελικό αποτέλεσμα ήταν μία γερή πτώση της μετοχής, η οποία είχε ήδη πέσει κατά 6% στην συνεδρίαση που προηγήθηκε της ανακοίνωσης. Στο τέλος της συνεδρίασης της 30ης Ιουλίου η μετοχή έκλεισε κοντά στα 60 δολάρια, ενώ δύο μέρες πριν ήταν στα 77. Τις επόμενες μέρες η μετοχή κατέβηκε και λίγο παρακάτω, προς τα 56 δολάρια, αλλά στην συνέχεια αντέδρασε και επέστρεψε προς τα 60. Έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, είναι δύσκολο να περιμένουμε γερή ανοδική αντίδραση της μετοχής, καθώς οι αμφιβολίες για την μελλοντική ανάπτυξη της εταιρείας μεγάλωσαν μετά την δεύτερη κατά σειρά αρνητική έκπληξη στον αριθμό των ενεργών χρηστών.

Λογικά θα πρέπει να περιμένουμε την επόμενη αντίστοιχη ανακοίνωση, προς το τέλος του Οκτωβρίου για να δούμε πως εξελίσσεται η κατάσταση. Από την άλλη, οποιαδήποτε σημαντική πτώση της μετοχής, μπορεί να ξαναφέρει στην επιφάνεια τις φήμες, που δεν διαψεύσθηκαν ποτέ, πως η Microsoft ενδιαφέρθηκε να εξαγοράσει την Pinterest αλλά η πρότασή της απορρίφθηκε από την διοίκηση της εταιρείας. Αν η μετοχή «υποφέρει» και οι μέτοχοι αρχίσουν την γκρίνια, μπορεί η διοίκηση να απαντήσει διαφορετικά στην επόμενη τέτοια πρόταση.

Η Roku ικανοποίησε, αλλά δεν ενθουσίασε

Η Roku (ROKU NASDAQ), ανακοίνωσε μετά το τέλος της προχθεσινής συνεδρίασης τα εξαιρετικά οικονομικά της αποτελέσματα για το προηγούμενο τρίμηνο. Όπως είχαμε υποθέσει, πέτυχε τους οικονομικούς στόχους των αναλυτών, ή μάλλον τους ξεπέρασε με χαρακτηριστική άνεση. Ο κύκλος εργασιών έφθασε τα 645 εκατομμύρια δολάρια, ενώ οι αναλυτές περίμεναν κάτω από 620, και τα κέρδη ανά μετοχή ανέβηκαν στα 0,52 δολάρια, πολύ πάνω από όσο περίμενε η αγορά. Όλα τα οικονομικά μεγέθη ήταν εξαιρετικά και ο κύκλος εργασιών ανά χρήστη ξεπέρασε τις εκτιμήσεις της αγοράς. Οι εκτιμήσεις της διοίκησης για τον κύκλο εργασιών του τρέχοντος τριμήνου ήταν και αυτές ανώτερες από τις αντίστοιχες των αναλυτών, όπως και αυτές για την οργανική κερδοφορία. 

 Τότε, μπορεί να ρωτήσει κανείς, γιατί η μετοχή έπεσε στη χθεσινή συνεδρίαση κατά 4%, έχοντας πέσει στην αρχή πολύ περισσότερο, κοντά στο 10%; Η απάντηση στο ερώτημα θυμίζει λίγο την Pinterest, αφού έχει να κάνει με τον αριθμό των πελατών και τις ώρες που είδαν τηλεόραση σε αυτό το διάστημα. Ο αριθμός των ενεργών πελατών έφθασε τα 55,1 εκατομμύρια, έναντι εκτιμήσεων για 55,8 εκατομμύρια, ενώ το συνολικό χρονικό διάστημα που προβλήθηκαν τηλεοπτικά προγράμματα στους χρήστες ήταν 17,1 δισεκατομμύρια ώρες, λιγότερο από τις 19,54 δις ώρες που περίμεναν οι αναλυτές. Και τα δύο αυτά μεγέθη ήταν σημαντικά μεγαλύτερα των αντίστοιχων περσινών, αλλά η υστέρηση σε σχέση με τις εκτιμήσεις έκανε πολλούς να ανησυχήσουν και να φοβηθούν πιθανή μείωση των ρυθμών ανάπτυξης της εταιρείας, ιδίως αφού η ίδια η διοίκηση παραδέχθηκε πως η έξοδος από τα αμερικανικά lockdown μείωσε κάπως τις ώρες που ο κόσμος βλέπει τηλεόραση. Επίσης, προβληματισμό δημιούργησε η απόφαση της διοίκησης να μην ανακοινώσει λεπτομέρειες σχετικά με την πορεία της διεθνούς εξάπλωσης της εταιρείας. 

Η πρώτη αντίδραση της αγοράς δεν ήταν θετική, αλλά δεν μας εκπλήσσει αφού οι ανακοινώσεις και οι εκτιμήσεις της διοίκησης άφησαν κάποιο μικρό περιθώριο ανησυχίας. Το πιθανότερο είναι πως από τώρα μέχρι την επόμενη ανακοίνωση αποτελεσμάτων η μετοχή δεν θα πέσει πολύ αλλά δεν θα μπορέσει να κινηθεί και πολύ ανοδικά, εκτός αν επανέλθουν οι παλαιότερες φήμες για πιθανό ενδιαφέρον της Comcast για την Roku. 

 Τα 49 λεπτά της ώρας κόστισαν πολύ στην Fastly

Μία από τις ανησυχίες των μετόχων της Fastly (FSLY NYSE), είχε σχέση με το «επεισόδιο» της 8ης Ιουνίου, όταν για 49 λεπτά της ώρας το δίκτυό της βρέθηκε εκτός λειτουργίας, βυθίζοντας στο σκοτάδι ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου διαδικτύου. Τελικά, παρά τις δικές μας μάλλον αισιόδοξες εκτιμήσεις, η ζημιά έγινε. Όχι τόσο στα αποτελέσματα του τριμήνου που έληξε στο τέλος του Ιουνίου, όσο στο δεύτερο μισό της χρονιάς. Στα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Τετάρτης, ο κύκλος εργασιών του τριμήνου απείχε ελάχιστα από τις εκτιμήσεις, ενώ τα κέρδη (μάλλον οι ζημιές) ήταν λίγο παραπάνω από αυτές. Όμως, η διοίκηση παραδέχθηκε πως ορισμένοι πελάτες περιόρισαν την δραστηριότητά τους στο δίκτυο της Fastly μετά το «επεισόδιο», και κάποιοι άλλοι, ανάμεσά τους και κάποιος από τους δέκα μεγαλύτερους πελάτες, σταμάτησαν εντελώς την συνεργασία τους. Η διοίκηση δήλωσε πως σταδιακά όλοι επιστρέφουν, ανεβάζοντας σιγά σιγά τον χρόνο χρήσης του δικτύου της εταιρείας, ενώ ο μεγάλος πελάτης θα επιστρέψει και αυτός τους επόμενους μήνες. Συνέπεια αυτών των ενεργειών των πελατών είναι η μείωση του εκτιμώμενου κύκλου εργασιών για το υπόλοιπο του 2021. Πλέον, αντί για λίγο κάτω από 400 εκατομμύρια δολάρια η εκτίμηση είναι για 350 εκατομμύρια, για ολόκληρο το 2021. 

Τα νέα δεν έπιασαν την αγορά εντελώς στον ύπνο, αφού τις ημέρες που προηγήθηκαν της ανακοίνωσης η μετοχή έπεφτε σταθερά. Παρ’ όλα αυτά, στην χθεσινή συνεδρίαση, πρώτη μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η μετοχή ξεκίνησε με μία πολύ ισχυρή πτώση, της τάξης του 23%, που την έφερε σε νέα χαμηλά 52 εβδομάδων, κάτω από τα 34 δολάρια. Στην συνέχεια όμως, και με πολύ μεγάλο όγκο συναλλαγών, η μετοχή μείωσε τις απώλειες και επανήλθε κοντά στα 40 δολάρια, με πτώση «μόλις» 10,35%. Αυτό το «γύρισμα» της μετοχής ίσως δείχνει πως η πτώση της δεν έχει πολλά περιθώρια ακόμα, ίσως όμως και να δείχνει πως ορισμένοι επενδυτές ποντάρουν πως οι επαναλαμβανόμενες φήμες για πιθανή εξαγορά της εταιρείας από την Cisco Systems, μπορεί να αποδειχθεί τελικά πως έχουν και κάποια ουσία.