7ος χρόνος, ημέρα 2152η
Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021

Τα τριμηνιαία αποτελέσματα της Pinterest, της Roku και της Fastly θα δώσουν τον τόνο στις μετοχές τους

Τα τριμηνιαία αποτελέσματα της Pinterest, της Roku και της Fastly θα δώσουν τον τόνο στις μετοχές τους

Αυτές τις μέρες ανακοινώνονται τα τριμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων που είναι εισηγμένες στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Για την Pinterest (PINS NASDAQ), την Roku (ROKU NASDAQ) και την Fastly (FSLY NYSE), τις οποίες έχουμε γνωρίσει μέσα από το Liberal Markets και τις σελίδες του Φιλελεύθερου, αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Οι χρήστες της Pinterest

Η Pinterest θα ανακοινώσει τα αποτελέσματά της μετά το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης. Πριν τρεις μήνες, παρά τα πολύ καλά αποτελέσματα της εταιρείας, η αγορά είχε αντιδράσει πολύ αρνητικά, με αποτέλεσμα την πτώση της τιμής της κατά 30%, τις μέρες αμέσως μετά την ανακοίνωση. Αφορμή ήταν ο αριθμός των ενεργών χρηστών της πλατφόρμας της εταιρείας, ο οποίος ήταν λίγο χαμηλότερος του αναμενομένου.

Για την ακρίβεια, ο αριθμός των ενεργών χρηστών ανά μήνα έφθασε τα 478 εκατομμύρια και οι αναλυτές περίμεναν 480,5, ενώ η διοίκηση εκτίμησε πως και στο επόμενο τρίμηνο θα ήταν λίγο χαμηλότερος των εκτιμήσεων. Αυτή η «υστέρηση» έκανε κάποιους να υποθέσουν πως η ανάπτυξη της εταιρείας έχει αρχίσει να επιβραδύνεται και η υπόθεση αυτή έφερε τη σημαντική πτώση της μετοχής. Οι «ανησυχούντες» εστίασαν εκεί το ενδιαφέρον τους, παρά το γεγονός πως σε όλους τους άλλους τομείς οι επιδόσεις της εταιρείας ήταν σημαντικά καλύτερες των αναμενομένων. Στη συνέχεια βέβαια η μετοχή κάλυψε όλες τις απώλειες της και έχει επιστρέψει κοντά στα 77 δολάρια όπου βρισκόταν στο τέλος Απριλίου, περίπου 13% κάτω από το ψηλότερο σημείο του 2021 και 40% πιο πάνω από τα χαμηλά που σημείωσε μέσα στον Μάιο, μετά την ανακοίνωση των προηγούμενων αποτελεσμάτων.

Σήμερα το βράδυ, η προσοχή της αγοράς θα πέσει πάλι πάνω στον αριθμό των ενεργών χρηστών και τη σύγκρισή του με τις εκτιμήσεις τους. Κατά την άποψή μας όμως, πιο σημαντικό θα είναι να δούμε αν θα επαληθευθούν οι προβλέψεις της διοίκησης για κύκλο εργασιών 559 εκατομμυρίων δολαρίων στο τρίμηνο που μόλις τελείωσε, και ποια θα είναι η πορεία των οργανικών κερδών.

Επίσης, με δεδομένο πως περίπου το 80% των χρηστών του Pinterest βρίσκεται εκτός των ΗΠΑ και φέρνει πολύ λιγότερα κατά κεφαλήν έσοδα στην εταιρεία απ’ ότι οι Αμερικανοί πελάτες της, θα είναι πολύ θετικό να δούμε σημαντική αύξηση των διεθνών εσόδων. Αν τα νέα σε αυτούς τους τομείς είναι θετικά, η οποιαδήποτε μικρή υστέρηση στον αριθμό των χρηστών δε θα έχει μεγάλη σημασία. Αυτό που μετράει, και θα κάνει την Pinterest μία πολύ ενδιαφέρουσα επενδυτική επιλογή, είναι να εδραιωθεί η πεποίθηση η Pinterest είναι ένα κοινωνικό δίκτυο με πολλούς πιστούς χρήστες ανά τον κόσμο, οι οποίοι απολαμβάνουν το πολιτισμένο κλίμα που επικρατεί και περνούν την ώρα τους ευχάριστα, φέρνοντας πολλά έσοδα στην εταιρεία, μέσω των διαφημίσεων αλλά και των αγορών προϊόντων μέσα από το δίκτυο της.

Οι υψηλές προσδοκίες για τη Fastly

Η Roku θα ανακοινώσει τα αποτελέσματά της μετά το τέλος της συνεδρίασης της 4ης Αυγούστου. Η μετοχή της βρίσκεται δίπλα στα ιστορικά υψηλά της, κοντά στα 480 δολάρια, έχοντας ανέβει κατά 65% από τα χαμηλά των αρχών του Μαΐου, στα οποία βρέθηκε μάλλον εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετώπισαν τότε τα αμοιβαία κεφάλαια της ARK (που διευθύνει η Cathie Wood), δεδομένου του ότι η ARK έχει πάρα πολλές μετοχές της Roku.

Στην προηγούμενη ανακοίνωση αποτελεσμάτων είχε ενθουσιάσει την αγορά, καθώς τα αποτελέσματα και οι προβλέψεις για τη συνέχεια είχαν ξεπεράσει όλες τις εκτιμήσεις. Τα αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν θα είναι λογικά και πάλι πολύ καλά, αλλά αν δεν είναι εντυπωσιακά μπορεί να δούμε πτώση της μετοχής, λόγω των αυξημένων προσδοκιών.

Δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία πως η πλατφόρμα της, μέσω της οποίας 53 εκατομμύρια χρήστες βλέπουν τα αγαπημένα τους τηλεοπτικά κανάλια μέσω του διαδικτύου (μέθοδος streaming), έχει καθιερωθεί στις ΗΠΑ, αφού σχεδόν όλες οι συνδρομητικές υπηρεσίες streaming είναι διαθέσιμες μέσω Roku (Netflix, Disney +, HBO Max, κ.α.).

Εξαιρετικά δημοφιλή είναι και τα ελεύθερα προγράμματα που προβάλλει το Roku Channel, τα οποία φέρνουν και σημαντικά έσοδα μέσω διαφημίσεων. Υποθέτουμε πως η αγορά περιμένει να δει αν θα επαληθευθούν οι προβλέψεις της διοίκησης για τριμηνιαίο κύκλο εργασιών περίπου 615 εκατομμυρίων δολαρίων και για κέρδη ανά μετοχή στα 0,28 δολάρια. Και εδώ, όπως και στην Pinterest, μεγάλη έμφαση θα δοθεί στον αριθμό των πελατών. Σε αντίθεση με την Pinterest, η διεθνής επέκταση της Roku είναι ακόμα στο ξεκίνημά της, οπότε καλό θα είναι να δούμε μία αξιόλογη αύξηση του αριθμού των διεθνών χρηστών της υπηρεσίας της. Όσο περισσότεροι χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της για το τηλεοπτικό streaming τους, τόσο θα δυναμώνει η εταιρεία, δικαιώνοντας όσους έχουν εμπιστευθεί τη μετοχή της.

H περίπλοκη κατάσταση της Fastly 

Για την Fastly, τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά. Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε πριν τρεις μήνες δεν ικανοποίησαν καθόλου την αγορά, η οποία αμφιβάλλει για το κατά πόσον θα πέσουν μέσα οι εκτιμήσεις της διοίκησης για ετήσιο κύκλο εργασιών κοντά στα 385 εκατομμύρια δολάρια. Η μετοχή ταλαιπωρείται αρκετά, και βρίσκεται λίγο κάτω από τα 50 δολάρια, έχοντας πέσει και κάτω από τα 40 μέσα στον Μάιο, πολύ πιο κάτω από τα 130 και πλέον δολάρια που είχε φτάσει στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς. Τα πράγματα περιπλέκονται λίγο εξαιτίας του σημαντικού προβλήματος που παρουσιάστηκε στο δίκτυό της, μέσω του οποίου υπόσχεται να προωθεί στο διαδίκτυο το περιεχόμενο που επιθυμούν οι πελάτες της με μεγαλύτερη ταχύτητα και ασφάλεια. Το «επεισόδιο» της 8ης Ιουνίου μπορεί να έδειξε στον κόσμο πόσο μεγάλο και ισχυρό είναι το πελατολόγιο της Fastly και να εντυπωσίασε αρκετούς επενδυτές που δεν ήξεραν καλά την εταιρεία, αλλά έχει αφήσει σε πολλούς μία απορία, ή μάλλον μία ανησυχία. Μήπως αυτό το επεισόδιο θα έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια πελατών;

Παρότι αυτό δε φαίνεται πολύ πιθανόν, αφού η αντίδραση της Fastly όταν εμφανίστηκε το πρόβλημα ήταν πολύ γρήγορη, και αρκετοί ανταγωνιστές έχουν αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα, το ερώτημα θα πλανάται μέχρι να ακούσουμε τι έχει να μας πει η διοίκηση. Πολύ απλά λοιπόν, αν το βράδυ της 4ης Αυγούστου, μετά την χρηματιστηριακή συνεδρίαση, η Fastly καθησυχάσει πειστικά τους επενδυτές σχετικά με την εξέλιξη του κύκλου εργασιών και τις συνέπειες του «επεισοδίου» του Ιουνίου, η μετοχή της μπορεί να κάνει μία πολύ δυνατή ανάκαμψη. Αν όχι, θα συνεχιστεί η χρηματιστηριακή της ταλαιπωρία.