Πέφτουν τα χρηματιστήρια, ανεβαίνει ο χρυσός

Πέφτουν τα χρηματιστήρια, ανεβαίνει ο χρυσός

Την ώρα που τα χρηματιστήρια από την Ασία μέχρι την αμερικανική ήπειρο έκαναν ποδαρικό με «το αριστερό» για το 2016, ο χρυσός αντιστέκεται καταγράφοντας κέρδη. Ανέκαθεν το πολύτιμο μέταλλο αποτελούσε επενδυτικό καταφύγιο σε καιρούς αβεβαιότητας όπως αναφέρουν ξένοι αναλυτές.

Tο συμβόλαιο χρυσού παραδόσεως Φεβρουαρίου κέρδισε 15 δολάρια ή 1,4% ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στα 1.075,20 δολάρια ανά ουγκιά. Είναι το υψηλότερο επίπεδο από το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων. Και το ασήμι σημείωσε οριακά κέρδη με το συμβόλαιο Μαρτίου να κερδίζει 3,8 cents ή 0,3% κλείνοντας στα 13,841 δολάρια ανά ουγκιά.

Σε αντίθεση με το χρυσό, τα άλλα μέταλλα κατέγραψαν ισχυρές απώλειες καθώς η Κίνα που ειναι ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς των, δείχνει να κλονίζεται από τα απογοητευτικά στοιχεία που έδειξαν ύφεση στην μεταποιητική της δραστηριότητα.

Συγκεκριμένα, ο χαλκός Μαρτίου έχασε 2,6 ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στα 2.0795 δολάρια ανά λίβρα. Η πλατίνα Απριλίου έχασε 1% στα 884,50 δολάρια ανά ουγκιά και το παλλάδιο Μαρτίου έκανε βουτιά 3,2% στα 544,20 δολάρια ανά ουγκιά.

 

Απώλειες για το αργό εν μέσω γεωπολιτικών εξελίξεων

Απώλειες και για το πετρέλαιο σήμερα εν μέσω των γεωπολιτικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, που θα περιπλέξουν τις προοπτικές για το 2016.

Το αργό πετρέλαιο WTI παραδόσεως Φεβρουαρίου έχασε 0,8% και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 36,76 δολάρια ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το Brent Φεβρουαρίου έχασε 0,2% στα 37,22 δολάρια ανά βαρέλι στο ICE στο Λονδίνο.

Νωρίτερα σε έκθεσή της η UBS Group AG υποστήριζε πως τιμή του αργού πετρελαίου τύπου brent ενδέχεται να υποχωρήσει στα 30 δολάρια το βαρέλι, προτού η μείωση της αμερικανικής παραγωγής βοηθήσει στην εξισορρόπηση των διεθνών αγορών κατά το δεύτερο μισό του 2016.

Η τιμή των εμπορευμάτων ίσως μειωθεί επιπλέον 10% λόγω της υπερπροσφοράς, υποστηρίζει μιλώντας στο Bloomberg ο Dominic Schnider, υψηλόβαθμο στέλεχος της UBS. 

«Αυτό που πρόκειται να δούμε στο πρώτο μισό του 2016 είναι ότι η παραγωγή των Ηνωμένων Πολιτειών θα αρχίσει να μειώνεται», δηλώνει ο κ. Schnider. «Όταν ξεκινήσει να συμβαίνει αυτό, η διεθνής αγορά θα αρχίσει να νιώθει πιο άνετα και οι τιμές θα μπορέσουν να σταθεροποιηθούν».