7ος χρόνος, ημέρα 2094η
Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021

Πανόραμα βιβλίων από τον Λευκάδιο Χερν και ευκαιρίες στην online δημοπρασία του Λούδου

Πανόραμα βιβλίων από τον Λευκάδιο Χερν και ευκαιρίες στην online δημοπρασία του Λούδου

Στην καλοκαιρινή δημοπρασία που ετοιμάζει διαδικτυακά για τις 29 Ιουλίου ο Θάνος Λούδος προτείνει 55 έργα από Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Παλιοί και νέοι δάσκαλοι της ελληνικής ζωγραφικής αντιπροσωπεύονται με έναν ή περισσότερους λαχνούς, δίνοντας την ευκαιρία σε φιλότεχνους με διαφορετικές οικονομικές δυνατότητες να αποκτήσουν έργα επώνυμων δημιουργών.

Ανάμεσα σε αυτά που θα δημοπρατηθούν, ξεχωρίζουν για την τιμή τους: μια «νεκρή φύση» του Γιάννη Κόττη, φιλοτεχνημένη το 1996, με τιμή εκκίνησης τα 800? (λάδι σε καμβά, 33x49 εκ.). Ο διεθνούς φήμης ζωγράφος φιγουράρει τόσο σε ιδιωτικές όσο και σε δημόσιες συλλογές, ενώ τα τελευταία χρόνια το έργο του μαγνητίζει το φιλότεχνο κοινό στις δημοπρασίες, πετυχαίνοντας πάντοτε υψηλές τιμές.

Το «ολόσωμο πορτραίτο γυναίκας» του Αλέξη Βερούκα στη διάσταση των 62x33 εκ., βγαίνει μόλις στα 600 ευρώ. Είναι από τα χρόνια σπουδής του καλλιτέχνη στην École des Beaux-Arts του Παρισιού, όπου μαθήτευσε με τον Cremonini και έκανε λιθογραφία με τον Abraham Hadad. Από το ξεκίνημα της γόνιμης πορείας του, ο Βερούκας δοκιμάστηκε στην ανθρώπινη μορφή και το γυμνό μοντέλο με αξιοπρόσεκτα αποτελέσματα.

Η «βάρκα» του Κώστα Παπανικολάου, έργο φαινομενικά απλό που βγάζει μοναδικές χρωματικές ποιότητες, απηχεί το ύφος του καλλιτέχνη και προσφέρεται σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή (1300 ευρώ) για τη διάστασή του (38,5x86 εκ.).

Παρόμοια, η «Αίγινα» του Γιάννη Μόραλη (έργο στην αρχική φωτογραφία), ένα από τα πολλαπλά του σημαντικού δασκάλου με αριθμό 6/50, θα ικανοποιήσει τη δίψα ενός από τους πολλούς φιλότεχνους που αποζητούν σήμερα την υπογραφή του. Το γλυπτό σε ατσάλι ξεκινά στα 1200 ευρώ.

Οι συλλέκτες σίγουρα δεν θα μείνουν ασυγκίνητοι στα προσφερόμενα δύο σχέδια του αδικοχαμένου Γεράσιμου Σκλάβου (το καθένα με αρχική τιμή 600 ευρώ), ενώ ένα τετράδιο με 12 σχέδια του Γιώργου Μαυροΐδη (4.500 ευρώ), παρά την κάπως υψηλή τιμή του, συνιστά μοναδικό απόκτημα από τον Δάσκαλο της ζωγραφικής.

Εξαιρετικής ποιότητας είναι κι ένα λάδι σε ξύλο από τον Γιώργο Σικελιώτη. Το ζευγάρι του μουσικού με τη γυναίκα διατίθεται στις 2.500 ευρώ.

Σημαντικό κομμάτι της δημοπρασίας καταλαμβάνει η διάθεση βιβλίων από τη συλλογή του Τάκη Ευσταθίου. Είναι ο άνθρωπος που έκανε γνωστό στην Ελλάδα τον εθνικό ποιητή της Ιαπωνίας, Λευκάδιο Χερν. Ο Ευσταθίου έχει δωρίσει βιβλία του ποιητή στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης στην Κέρκυρα, στο Metropolitan Museum και στο κέντρο πολιτισμού της Λευκάδας όπου δημιούργησε μουσείο του Χερν.

Στην προηγούμενη δημοπρασία πάλι είχαν διατεθεί βιβλία με το έργο του συγγραφέα που έγιναν κυριολεκτικά ανάρπαστα με «χτυπήματα» από το εξωτερικό (συγκεκριμένα, ακολούθησαν την πώληση εγγεγραμμένοι bidders από 16 χώρες). Άλλωστε, οι κατοικίες του Λευκάδιου στην Ιαπωνία, τη Νέα Ορλεάνη και το Δουβλίνο αποτελούν ιστορικά σημεία μνήμης.

Επίσης θα δημοπρατηθούν αντικείμενα με οθωμανικό, ασιατικό και ευρωπαϊκό ενδιαφέρον, αντικείμενα design και κοσμήματα, ενώ δε λείπουν επιλεγμένα αντικείμενα με θέμα την Ελληνική Επανάσταση.

Η καλοκαιρινή δημοπρασία θα διεξαχθεί ζωντανά μέσω διαδικτύου στις 20.00. Δείτε τον κατάλογο εδώ