Πάνω από τις 650 μονάδες το Χρηματιστήριο με ράλι σε τράπεζες και blue chips

Πάνω από τις 650 μονάδες το Χρηματιστήριο με ράλι σε τράπεζες και blue chips

Με εντυπωσιακό τρόπο επανέρχεται πάνω από την περιοχή των 650 μονάδων το ελληνικό χρηματιστήριο στην καλύτερη συνεδρίαση του τελευταίου διαστήματος, καθώς καταγράφεται δυναμικό ανοδικό ξέσπασμα και μάλιστα με γενναία αύξηση του τζίρου, με φόντο την αποκλιμάκωση της έντασης στην Αν. Μεσόγειο με την αποχώρηση του τουρκικού σκάφους Oruc Reis από τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Πρόκειται για μια επιβεβαίωση ότι ο γεωπολιτικός κίνδυνος και ο φόβος θερμού επεισοδίου με την Τουρκία ήταν ο κύριος και σχεδόν ο απόλυτος καταλύτης που «νέκρωσε» την ελληνική αγορά από τις αρχές Αυγούστου, μπλοκάροντας κάθε διάθεση για επιπλέον ρίσκα στα ισχυρά χαρτοφυλάκια.

Αν και κανένας δεν πιστεύει ότι ο γεωπολιτικός κίνδυνος παρήλθε – κάθε άλλο – εντούτοις μια αγορά ταλαιπωρημένη και με μακρά συσσώρευση σε πολύ στενό εύρος διακύμανσης, βρίσκει την ευκαιρία για ένα εμφατικό ξέσπασμα.

Συνάμα, θετικά λειτουργούν στην αγορά οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο, καθώς συνολικά συνδράμουν στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της εμπιστοσύνης της αγοράς ευρύτερα στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ακόμη και οι ανακοινώσεις για τα εξοπλιστικά, λειτουργούν θετικά στην ψυχολογία της αγοράς σε μια συγκυρία ιδιαίτερα τεταμένου κλίματος στην Αν. Μεσόγειο.

Παράλληλα, τα μεγάλα ενεργειακά και άλλα projects που θα «τρέξουν» τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας, ήδη από την περασμένη εβδομάδα έχουν αφυπνίσει αρκετά blue chips του ευρύτερου κλάδου της ενέργειας και των υποδομών, ενώ και σήμερα αυτές οι μετοχές, μαζί με τις τράπεζες, πρωταγωνιστούν στην αντίδραση.

Επίσης, αυτή την εβδομάδα θυμίζουμε πως θα ξεκινήσει το 15ο Επενδυτικό Συνέδριο της ΕΧΑΕ, το γνωστό road show που για χρόνια λαμβάνει χώρα στο Λονδίνο, αλλά φέτος λόγω της πανδημίας θα γίνει ψηφιακά. Παράλληλα, την προσεχή Παρασκευή έχουμε και την τριπλή λήξη παραγώγων, αλλά και την αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE/Russel.

Εύλογα η εβδομάδα λοιπόν αποκτά έξτρα ενδιαφέρον και δείχνει να «ξεκολλά» το Γενικό Δείκτη από τις πολύ μικρές διακυμάνσεις. Ο κεντρικός δείκτης του Χ.Α. κινείται εξ αρχής ανοδικά έχοντας φτάσει στις 654 μονάδες με άνοδο 3%, ενώ η αξία συναλλαγών ήδη διαμορφώνεται στα 33 εκατ. ευρώ!

Ο FTSE 25 διαπραγματεύεται στις 1.575 μονάδες με άνοδο 3,14%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει ανέλθει στις 335 μονάδες με άνοδο 5,55%. Στο χώρο του Large Cap, ξεχωρίζουν με άνοδο άνω του 6% οι Viohalco και Πειραιώς, άνω του 5% ενισχύονται οι ΕΧΑΕ, Aegean Airlines, Εθνική, Alpha Bank και Eurobank, ενώ σημαντικά κέρδη καταγράφουν και οι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, Τιτάν, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Jumbo κ.λπ.

Εξαιρετική είναι η εικόνα και στον Mid Cap, με την Ολυμπιακή Τεχνική να αντιδρά άνω του 5%, άνω του 4% κερδίζουν οι Autohellas, Cenergy Holdings, Attica Bank, Intrakat και Profile, ενώ καλή εικόνα έχουν οι MIG, Intracom Holdings, Ικτίνος, Κρι Κρι και Quest Συμμετοχών. Στο σύνολο της αγοράς, 79 ετοχές ενισχύονται έναντι μόλις 15 που υποχωρούν. Μένει να δούμε αν θα υπάρξει κλιμάκωση της ανόδου με ανατροφοδότηση του αγοραστικού κύματος, ή αν θα υπάρξουν διαθέσεις άμεσης κατοχύρωσης και κόπωση.