Πάνω από τις 650 μονάδες το ΧΑ με οδηγό τράπεζες και ενέργεια

Πάνω από τις 650 μονάδες το ΧΑ με οδηγό τράπεζες και ενέργεια

Την καλύτερη συνεδρίαση από τις 2 Ιουλίου πραγματοποίησε σήμερα Δευτέρα το ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς οι προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής έφεραν τους αγοραστές σε πλεονεκτική θέση, με τις τράπεζες και τις μετοχές της ενέργειας να δεσπόζουν, ενώ ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 653,15 μονάδες με άνοδο 1,82%.

Μάλιστα, ήταν η 4η διαδοχική ανοδική συνεδρίαση για το Χ.Α. που συνεχίζει να… διορθώνει ανοδικά το πρόσφατο αρνητικό σερί που εν πολλοίς ήρθε λόγω της συρρίκνωσης των συναλλαγών και της απουσίας ισχυρού καταλύτη. Ο Γενικός Δείκτης επανήλθε μετά από δέκα συνεδριάσεις πάνω από το ψυχολογικό όριο των 650 μονάδων, ενώ το κλείσιμο στις 653,15 μονάδες ήταν το υψηλό ημέρας, με στο χαμηλό βρέθηκε στις 638,20 μονάδες (-0,51%).

Οι τραπεζικές μετοχές βρήκαν εκ νέου στο προσκήνιο, ενώ οι ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο, έφεραν γενναία αποφόρτιση στις αγορές των ευρωπαϊκών ομολόγων, πρωτίστως του ευρωπαϊκού νότου, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, ενώ καταλυτικό ρόλο σ’ αυτό έπαιξε και η παρέμβαση της ΕΚΤ που αγόρασε ομόλογα στη δευτερογενή αγορά.

Η γενική αίσθηση είναι ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα έρθουν σε συμφωνία, ενώ αυτό που ακόμα είναι υπό διαπραγμάτευση είναι το μείγμα που θα έχουν τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, πόσα θα είναι επιχορηγήσεις και πόσα θα έχουν τη μορφή δανείων.

Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, η νέα πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, προβλέπει ότι από τα 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, τα 390 δισ. ευρώ (52%) θα αποτελούν επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα 360 δισ. θα έχουν τη μορφή δανείων.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα το Χ.Α. που έτσι κι αλλιώς είχε πιεστεί πρόσφατα, αντέδρασε, με τον FTSE 25 να κλείνει επίσης στο υψηλό ημέρας και στις 1.581,47 μονάδες με άνοδο 2,05%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 349,63 μονάδες με άνοδο 3,95%, ενώ έφτασε λίγο πριν το τέλος έως τις 352,07 μονάδες (+4,67%).

Όπως τόνισε σε σημερινό του σχόλιο ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, «εκτός από τον Γενικό Δείκτη που δίνει αγοραστικό ημερήσιο σήμερα με stop στις 619 μονάδες, αγοραστικό σήμα δίνει και ο τραπεζικός δείκτης με κλείσιμο πάνω από τις 348 μονάδες (όπως και έγινε) με το stop στις 325 μονάδες.

Γενικότερα στο ελληνικό χρηματιστήριο όπως έδειξε και η περασμένη εβδομάδα στην περιοχή των 630 – 635 μονάδων εξαντλούνται οι πιέσεις και δεν υπάρχει διάθεση για ρευστοποιήσεις που θα οδηγούσαν πιο χαμηλά. Και όλα αυτά, παρ’ ότι η αγορά έβγαλε ένα δύσκολο 20ήμερο, καθώς η έκδοση δύο μεγάλων ομολόγων, των ΓΕΚ Τέρνα και της Lamda Development «σήκωσε» από την αγορά το ποσό των 820 εκατ. ευρώ!

Μένει να δούμε αν σταδιακά θα υπάρξει εξισορρόπηση των συναλλαγών στο Χ.Α. αφού πλέον δεν υπάρχει σε εξέλιξη άλλη έκδοση, όμως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η εποχικότητα, δεδομένου ότι μπαίνουμε στην περίοδο που παραδοσιακά μειώνονται οι χρηματιστηριακές – επενδυτικές πρωτοβουλίες. Σήμερα πάντως δεν υπήρξε κάποια διαφοροποίηση στο τζίρο που διαμορφώθηκε στα 40,3 εκατ. ευρώ, με τα 12,3 εκατ. στις τράπεζες και συνολικά 38,2 εκατ. ευρώ στον FTSE 25.

Κυρίαρχος από πλευράς τζίρου ήταν ο ΟΤΕ που διακίνησε 7,22 εκατ. ευρώ, έχοντας μακράν τις υψηλότερες συναλλαγές. Στις τράπεζες, η Εθνική ξεχώρισε με άνοδο 5,18%, η Alpha Bank +4,08%, Πειραιώς +3,61%, Attica Bank +3,35%, Eurobank +3,13% και Τρ. Ελλάδος +0,31%.

Στον ευρύτερο Large Cap καλή εικόνα είχαν μετοχές όπως ΕΛΠΕ και Motor Oil που έκλεισαν με άνοδο άνω του 4%, άνω του 3% ενισχύθηκαν οι Jumbo και ΔΕΗ, ενώ κέρδη είχαν επίσης οι Lamda Development (+2,20%), EXAE, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή (νέα ιστορικά υψηλά τα 10,78 ευρώ), ΟΠΑΠ, Viohalco, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ κ.α.. Μάλιστα, καμιά μετοχή του FTSE 25 δεν έκλεισε σε αρνητικό έδαφος.

Στον Mid Cap, κέρδη άνω του 4% είχε η Intrakat, ενώ καλή εικόνα είχαν επίσης μετοχές όπως Intracom Holdings, Attica Bank, MIG, ΕΥΑΘ, Ολυμπιακή Τεχνική, AVAX, Profile, Quest Συμμετοχών και Ευρωπαϊκή Πίστη. Στο σύνολο της αγοράς, 70 μετοχές έκλεισαν με άνοδο έναντι 34 που υποχώρησαν.