Οριακές μεταβολές στην Ευρώπη μετά τα νέα «πυρά» ΗΠΑ-Κίνας

Οριακές μεταβολές στην Ευρώπη μετά τα νέα «πυρά» ΗΠΑ-Κίνας

Με μικρές μεταβολές διαπραγματεύονται οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, εμφανίζοντας οριακά κέρδη με τους επενδυτές να δείχνουν επιφυλακτικοί έπειτα από την κλιμάκωση στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ και Κίνας, με την επιβολή νέων δασμών εκατέρωθεν.

Ειδικότερα, οι δύο ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη μπήκαν σε τροχιά κατά μέτωπον σύγκρουσης καθώς η κυβέρνηση Τραμπ έκανε πράξη την απειλή της, επιβάλλοντας δασμούς σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 34 δισ. δολαρίων, με το Πεκίνο να «αντεπιτίθεται» επιβάλλοντας δασμούς ίσης αξίας σε αμερικανικά προϊόντα.

«Υποσχεθήκαμε να μην ρίξουμε την πρώτη σφαίρα, αλλά για να διασφαλίσουμε τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας και του λαού μας είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε», δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου εμπορίου, ο οποίος αποκάλεσε τις πράξεις των ΗΠΑ «παραβίαση των κανόνων του παγκόσμιου εμπορίου που ξεκινούν τον μεγαλύτερο εμπορικό πόλεμο στην παγκόσμια οικονομική ιστορία».

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,14%  στις 382,3 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους να κινούνται σε θετικό έδαφος έστω και με οριακά κέρδη.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX παραμένει σχεδόν αμετάβλητος στις 12.467 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,22% στις 5.378 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που εμφανίζει κέρδη 0,21% στις 7.619 μονάδες.

Περισσότερες επιφυλάξεις παρουσιάζει η περιφέρεια, όπου ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται οριακά κατά 0,09% στις 21.934 μονάδες, όπως και ο IBEX 35% που με άνοδο 0,1% κινείται στις 9.878 μονάδες.

Σε εταιρικό επίπεδο, την καλύτερη επίδοση εμφανίζει η μετοχή της επενδυτικής Eurazeo, η οποία πραγματοποιεί άλμα 5,2% μετά την αναβάθμισή της από την HSBC.

Η Thyssenkrupp ενισχύεται επίσης κατά 3,35%, έπειτα από την παραίτηση του επικεφαλής της Χ. Χίσινγκερ, μια εβδομάδα μετά την υπογραφή της συνεργασίας με την Tata Steel.

Αντίθετα, η μετοχή της Inmarsat πραγματοποιεί βουτιά σχεδόν 10% μετά τη βελτιωμένη προσφορά εξαγοράς της που κατέθεσε η EchoStar.

Νωρίτερα, ανοδικά κινήθηκε η πλειοψηφία των ασιατικών αγορών, καθώς δεν «πρόλαβαν να επηρεαστούν» από το νέο επεισόδιο του εμπορικού πολέμου.

Συγκεκριμένα, ο κινεζικός Shanhgai Composite κέρδισε 0,49% στις 2.747 μονάδες, ενώ ο ιαπωνικός Nikkei κέρδισε 1,12% κλείνοντας στις 21.788 μονάδες.  Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng σημείωσε κέρδη 0.47% στις 28.313 μονάδες.