Οπισθοχώρηση στις ευρωαγορές στη σκιά των lockdowns - Ράλι 27% για την Telecom Italia

Οπισθοχώρηση στις ευρωαγορές στη σκιά των lockdowns - Ράλι 27% για την Telecom Italia

Σε αρνητικό έδαφος έχουν περάσει πλέον οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς οι ενδείξεις που έδωσε η γερμανική κυβέρνηση ότι εξετάζει την επιβολή γενικού lockdown οδήγησαν σε αντιστροφή του επενδυτικού κλίματος υπό το φόβο των ενδεχόμενων επιπτώσεων στην οικονομική ανάκαμψη, ενώ ο τίτλος της Telecom Italia πραγματοποιεί ξέφρενο ράλι αφότου δέχθηκε προσφορά 12 δισ. δολαρίων για εξαγορά της από τo fund KKR.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται στις 485,2 μονάδες με ελεγχόμενη πάντως πτώση της τάξεως του 0,20%.

Παρομοίως στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX βρίσκεται στο -0,36% και διαπραγματεύεται στις 16.102 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί επίσης κατά 0,3% κινούμενος στις 7.090 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που βρίσκεται στις 7.241 μονάδες με -0,2%.

Στις αγορές της περιφέρειας, ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει πτώση 0,15% και κινείται στις 8.803 μονάδες, ενώ μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει ο ιταλικός FTSE MIB κινούμενος στις 27.211 μονάδες με -0,45% παρά την υπεραπόδοση της Telecom Italia.

Το θετικό ξεκίνημα της χρηματιστηριακής εβδομάδας που πραγματοποιούσαν οι κυριότερες αγορές της Ευρώπης αναχαιτίστηκε άμεσα όταν κατά τη διάρκεια της ημέρας η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα στη χώρα «δεν είναι επαρκή», δείχνοντας ουσιαστικά την προοπτική επιβολής γενικού lockdown, κάτι που οδήγησε τους δείκτες στο να διαγράψουν τα όποια κέρδη σημείωναν και να περάσουν σε αρνητικά πρόσημα.

Η τοποθέτηση της κ. Μέρκελ ενέτεινε τις ανησυχίες των επενδυτών που είχαν ήδη επανέλθει στο προσκήνιο από την αντίστοιχη απόφαση που έλαβε την Παρασκευή η Αυστρία, η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που έλαβε ξανά οριζόντια περιοριστικά έπειτα από την παρασκευή του εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού. 

Όπως προαναφέρθηκε πάντως, η Telecom Italia συγκρατεί τις πτωτικές τάσεις της ημέρας, καθώς ο μεγαλύτερος πάροχος τηλεπικοινωνιών της Ιταλίας βλέπει τον τίτλο του να «βρυχάται» με ράλι που έχει ξεπεράσει και το +27% πλέον, αφότου δέχθηκε προσφορά εξαγοράς από το KKR.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, το KKR προσφέρει 0,505 ευρώ για την κάθε μετοχή της Telecom Italia, που σημαίνει premium 45,7% από το τελευταίο της κλείσιμο την Παρασκευή, με το συνολικό ποσό της πρότασης στα περίπου 12 δισ. δολάρια.

Όπως επισημαίνει ο αναλυτής της OANDA Γκρεγκ Έρλαμ, «το premium είναι εξαιρετικά ελκυστικό και για αυτό βλέπουμε το μεγάλο άλμα στις μετοχές της, αλλά ενδιαφέρον έχει το ποια θα είναι η απάντηση της ιταλικής κυβέρνησης στην προσφορά, κάτι που θα θέσει τις βάσεις και για τις μελλοντικές προσφορές από το εξωτερικό».